Συνέντευξη στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9,84

ΜΑΡ 12, 2008

«Το συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο κακών δημοσκοπήσεων, δηλαδή υπάρχει ένα κλίμα πραγματικά πολύ δύσκολο για το ΠαΣοΚ.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια λαϊκή αγανάκτηση και μια λαϊκή οργή για ένα σύνολο πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας και δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό. Είναι ο πληθωρισμός, όπως και το θέμα των φόρων. Έχουμε κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα πλέον μιας πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Η επόμενη μέρα του ΠαΣοΚ πρέπει να έχει κάνει σαφή την ενότητα του κόμματος.

 

Τα εσωτερικά του προβλήματα δεν μπορούν να συνεχίσουν.

Εφόσον συνεχίζονται, θα συνεχίζεται η κατρακύλα του ΠαΣοΚ.

Δεν γίνεται ένα κόμμα να δίνει μάχη όταν δεν έχει το δικό του στρατό καλά οργανωμένο.
Το δεύτερο στοιχείο είναι αυτό που αφορά την αποτελεσματική οργάνωση.

Δηλαδή, ένα κόμμα που είναι ανά πάσα στιγμή παντού, στη Βουλή, στα κινήματα, εκεί που χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά.

Είναι και το θέμα των πολιτικών θέσεων που είπα πριν, που έχει σχέση και με τις συγκυρίες».

Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι το ΠαΣοΚ “συγκυβερνούσε”, ήταν στην αντιπολίτευση και “συγκυβερνούσε”.

Ό,τι γινόταν, ακόμα και ό,τι γίνεται, θα πρέπει το ΠαΣοΚ να απαντήσει ή να απολογηθεί και για πράγματα μάλιστα στα οποία υπάρχουν τεράστιες διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία.

Το ασφαλιστικό για παράδειγμα, που συζητούμε σήμερα και φέρνει η κυβέρνηση, κάνει ακριβώς σε αντίθετες κατευθύνσεις σε πολλά ζητήματα από αυτά που έκανε η αλλαγή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του κ. Ρέππα.

Δεν βγαίνει στο δημόσιο διάλογο με ένταση ότι το ΠαΣοΚ εκείνη την περίοδο είχε αυξήσει τις χαμηλές συντάξεις, είχε αντιμετωπίσει το θέμα των νέων που είχαν μπει στην αγορά εργασίας.

Είχε υποστηρίξει το θέμα της μητρότητας. Εδώ τώρα έχουμε αντίθετα πράγματα.

Βλέπετε, όμως, πόσο εύκολα όλα γίνονται ένα και το ΠαΣοΚ καλείται γενικώς να απολογηθεί…».

Μ. Νικολάου: Και το ΠαΣοΚ λέει άπαξ και αναλάβει την εξουσία θα τα ακυρώσει όλα αυτά…

Αν. Διαμαντοπούλου: «Το ΠαΣοΚ λέει, βεβαίως, θα αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, αλλά την ίδια στιγμή εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει καταθέσει την πρότασή του για το ασφαλιστικό».

* Για τα γκάλοπ και την άνοδο του Συνασπισμού:

«Χωρίς να υποτιμώ την αύξηση του Συνασπισμού και χωρίς να προσπαθώ να περιγράψω χαρακτηριστικά όχι μόνιμα, τους δύο μήνες από τους πέντε μήνες μετά τις εκλογές ουσιαστικά αναλώθηκε σε έναν εσωτερικό αλληλοσπαραγμό.

Επί δύο μήνες το ΠαΣοΚ, έχοντας προβάλλει πολύ σημαντικά στελέχη του για την προεδρία, ουσιαστικά την ίδια στιγμή τα απαξίωνε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.

Ό,τι και αν συνέβαινε την επομένη των εκλογών, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα, όποιος κι αν ήταν ο αρχηγός, η επόμενη των εκλογών θα έβρισκε ένα μέρος των πλέον φανατικών ψηφοφόρων από εδώ ή από εκεί στην εσωτερική διαμάχη να είναι πολύ αρνητικό απέναντι στη νέα ηγεσία.

Το δεύτερο είναι ότι οι εσωτερικές συγκρούσεις του ΠαΣοΚ δεν λύθηκαν.

Δηλαδή, το ΠαΣοΚ την επομένη των εκλογών δεν έλυσε το ζήτημα της ενότητάς του.

Και πάμε προς το συνέδριο χωρίς ακόμη να έχει λυθεί αυτό το ζήτημα.

Επομένως, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα που είναι υπαρκτά και πέρα από τη δυναμική την οποία δημιουργεί στο Συνασπισμό η εκλογή ενός ανθρώπου από τη γενιά των τριαντάρηδων, που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό -ότι είναι σημαντικό και για τα άλλα κόμματα, γιατί θα συμπαρασύρει τη γενιά των τριαντάρηδων και από άλλα κόμματα-, πέρα από όλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχουν και ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες.

Αυτές, τα κόμματα είναι για να τις λύνουν για να τις αντιμετωπίζουν και εδώ είναι η πρόκληση της επόμενης μέρας του συνεδρίου και, αν θέλετε, μια πρόκληση η οποία πέφτει με πολύ μεγάλη ένταση και στους ώμους του προέδρου του ΠαΣοΚ».

Σε άλλο σημείο, είπε:

 

«Έχω θέσει τρία βασικά ερωτήματα τα οποία είναι και οποία θα βασιστούν και στο μέλλον της συνεργασίας στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Το πρώτο και βασικό είναι εάν η Αριστερά και ο Συνασπισμός, όπως εκφράζεται σήμερα, απαντά θετικά στο θέμα της διακυβέρνησης.

Το δεύτερο είναι αν αποδέχεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΟΝΕ, το ΝΑΤΟ, όλους αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς που κινείται σήμερα η χώρα και έχουμε δεχθεί ότι μέσα εκεί θα πολεμήσουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μέρος οικογενειών.

Και το τρίτο, εδώ περιμένουμε το πραγματικό συνέδριο του Συνασπισμού, να δούμε εάν υπάρχουν θέσεις.

Το ΠαΣοΚ έχει καταθέσει θέσεις, θα καταθέσει και άλλες, θα βελτιώσει, βεβαίως όταν καταθέτεις θέσεις και θέλεις να συνεργαστείς θα κάνεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Να δούμε, λοιπόν, προτάσεις και από την άλλη πλευρά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όχι με δείγματα, για να δούμε αν η κεντροαριστερά μπορεί να διαμορφώσει ένα συνολικό πλαίσιο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη Άννας Διαμαντοπούλου στη Real News

ΔΕΚ 15, 2024

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024