Σημεία συνέντευξης στον Alpha 98.9

ΜΑΙ 22, 2008

– “Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά και να πάμε σε πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις συγκρουόμενοι με παλιές καθεστωτικές νοοτροπίες, είτε της κυβέρνησης που έχει δογματικές αντιλήψεις, είτε αντιλήψεις που υπάρχουν στα πανεπιστήμια”.
– “Θα απαντούσα στον ΣΥΝ ότι δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει την ατζέντα που θα ήθελε. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα, εκφράζει πλατιές λαϊκές μάζες, δεν μπαίνει σε καμιά γωνιά του πολιτικού συστήματος και εκφράζει τα συμφέροντα των πολλών Ελλήνων. Για να εκφράσουμε όλο αυτό τον κόσμο με έναν προοδευτικό τρόπο, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και τότε ανοίγει και ο δρόμος για πολύ σημαντικές συνεργασίες και με τον ΣΥΝ και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις”.

Για το ηλιέλαιο στην εκπομπή «Ραδιο-φονικά» με τους Γιώργο Κύρτσο και Κάτια Μακρή:

«Ο κ. Φώλιας μπορεί να φάει ό,τι θέλει, αλλά επειδή ο ίδιος λέει ότι είναι άνθρωπος της αγοράς, δεν έχει κανένα πρόβλημα και να πουλήσει ηλιέλαιο; Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα και ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτό που συμβαίνει σήμερα και είναι ταυτόσημο με το διατροφικό σκάνδαλο που είχαμε με τις διοξίνες.

Είμαι κατά της αντίληψης να δημιουργήσουμε έναν πανικό στον κόσμο, όμως δεν είναι σαφές ότι η χώρα είναι εντελώς ανοχύρωτη σε ότι αφορά στα διατροφικά προβλήματα και ότι πρέπει να γίνουν επειγόντως κινήσεις; Είναι μια κίνηση να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν εφαρμόσει συγκεκριμένη οδηγία και να δουν και ποιος ήταν ο φορέας του κράτους που έπρεπε να ελέγξει την εφαρμογή των οδηγιών;

Για την ανακοίνωση του ΣΥΝ για τις πρυτανικές εκλογές

«Πιστεύω ότι ήταν ένα θετικό βήμα από πλευράς ΣΥΝ και ξεκαθαρίζει σε ένα βαθμό το τοπίο γιατί στο παρελθόν η στάση του υπήρξε προβληματική για πολλά πράγματα από αυτά που έγιναν στα πανεπιστήμια. Είχαμε μια αλληλοτροφοδότηση δεδομένων, από τη μια την κυβέρνηση όπου χωρίς κανένα λόγο επανάφερε με τόση ένταση το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και το επανάφερε ενώ ξέρει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το Σύνταγμα. Το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι κάτι απολύτως εκτός συζήτησης επί της ουσίας, γιατί ούτε τα χρειάζεται ούτε υπάρχει κανένα θέμα σώνει και καλά να γίνουν, ούτε κανένας ενδιαφέρεται να κάνει. Έριξε η κυβέρνηση δηλαδή λάδι στη φωτιά και από την άλλη πλευρά έχουμε τη λογική των κλειστών πανεπιστημίων, για να συγκρουστούμε με αυτή την αντίληψη να κλείσουμε και να διαλύσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτό το σύστημα αλληλοτροφοδοτείται μεταξύ του σε βάρος των πανεπιστημίων και όσο μας αφορά λέμε ότι εδώ πια υπάρχει ένα τέλος. Η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά και να πάμε σε πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις συγκρουόμενοι με παλιές καθεστωτικές νοοτροπίες, είτε της κυβέρνησης που έχει δογματικές αντιλήψεις, είτε αντιλήψεις που υπάρχουν στα πανεπιστήμια».

Εσάς αυτή είναι η θέση σας ως ΠΑΣΟΚ και είτε ακολουθήσει η ΠΑΣΠ έχει καλώς είτε όχι, δεν θα μεταβάλλετε την άποψη

«Εμείς δεν είδαμε να υπάρχει πρόβλημα με την ΠΑΣΠ. Η ΠΑΣΠ είναι μια αυτόνομη οργάνωση η οποία είναι απολύτως αντίθετη στο νόμο πλαίσιο και καλά κάνει γιατί αυτός δεν είναι νόμος πλαίσιο. Είναι μια οργάνωση που ποτέ δεν μπήκε στη λογική του να κλείνει πανεπιστήμια, να καίει κάλπες, να εμποδίζει μαθήματα. Αυτά δεν είναι αποδεκτά.

Το σημαντικό είναι ότι οι αλλαγές γίνονται μέσα από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Θέλουμε λοιπών μια άλλη κυβέρνηση, για αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή που δεν μπορεί να ακολουθεί την ατζέντα του κ. Τσίπρα. Δεν είναι το θέμα μας τι λεει ο ΣΥΝ. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη προοδευτική παράταξη η οποία πρέπει να είναι επικεφαλής των αλλαγών για να έχουμε στη χώρα μας ένα νέο τοπίο».

Ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι εσείς και ο κ. Χρυσοχοΐδης εμποδίζετε την αριστερή στροφή του ΠΑΣΟΚ και αυτό άρα είναι και το πρόβλημα που δεν μπορεί να επιτευχθεί μια προγραμματική σύγκλιση

«Και ο κ. Χρυσοχοΐδης αυτά που λέμε και εκφράζουμε στους τομείς που έχουμε στην ευθύνη, είναι σε σύμφωνη γνώμη με το ΠΑΣΟΚ και δεν είχαμε εσωτερικές αντιρρήσεις από πουθενά, όπως έχει ο κ. Τσίπρας, που ξέρετε ότι ο ΣΥΝ όλο το τελευταίο διάστημα έχει εσωτερικές συγκρούσεις και για τα θέματα της Παιδείας.

Θα απαντούσα στον ΣΥΝ ότι δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει την ατζέντα που θα ήθελε. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα, εκφράζει πλατιές λαϊκές μάζες, δεν μπαίνει σε καμιά γωνιά του πολιτικού συστήματος και εκφράζει τα συμφέροντα των πολλών Ελλήνων. Για να εκφράσουμε όλο αυτό τον κόσμο με έναν προοδευτικό τρόπο, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και τότε ανοίγει και ο δρόμος για πολύ σημαντικές συνεργασίες και με τον ΣΥΝ και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο και το liberal.gr

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Καϋμένου

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στο Παρασκήνιο και την Άννα Καραβοκύρη

ΣΕΠ 25, 2024