Το διαδίκτυο είναι, και από εκπαιδευτικής πλευράς, μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του προηγούμενου αιώνα, είναι ένας τεράστιος εικονικός κόσμος γεμάτος γνώση, αλλά και κινδύνους. Τα παιδιά θα είναι πάντα παιδιά, θα έχουν άγνοια κινδύνου, περιέργεια και αυθορμητισμό. Το διαδίκτυο θα είναι πάντα άναρχο, αχανές και θα μεταβάλλεται συνεχώς. Για αυτό είναι αναγκαία συνθήκη η εφαρμογή κανόνων, αλλά δεν είναι ικανή. Το πραγματικό στοίχημα είναι να δώσουμε στα παιδιά τη γνώση για να προστατεύουν τους εαυτούς τους .
Για αυτό η ασφάλεια του παιδιού στο διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο, πολύπλευρο θέμα στο οποίο η εκπαίδευση πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο. Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε το διαδίκτυο λιγότερο ελεύθερο, αλλά τον νέο καλύτερα εκπαιδευμένο στη χρήση του.
Το Υπουργείο Παιδείας με την νέα του δομή που περιλαμβάνει και τη δια βίου Μάθηση, μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της ασφάλειας του παιδιού στο διαδίκτυο. Τόσο με την εξειδικευμένη εκπαίδευση, την διαρκή επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και με τις σημαντικές τεχνολογικές υποδομές που διαθέτει όπως λ.χ. το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ένα συνολικό σχέδιο για την ψηφιακή σύγκλιση και τη χρήση του διαδικτύου στα σχολεία το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων :
I. συνεργασία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς για την υποστήριξη των παιδιών στις δραστηριότητες που βασίζονται ή αξιοποιούν εργαλεία της πληροφορικής.
II. ενημέρωση των γονέων, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν τα παιδιά τους σε ζητήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, αλλά και να μαθαίνουν από αυτά. Τα παιδιά φέρνουν τώρα και αυτά τη γνώση στο σπίτι και «εκπαιδεύουν» τους γονείς τους.
III. ηλεκτρονική επικοινωνία γονέων με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο.
Μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών δίκτυο στη χώρα. Μέσω αυτού παρέχει σε περισσότερα από 14.800 σχολεία υπηρεσίες διαδικτύου, όπως ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο διαδίκτυο , υπηρεσίες επικοινωνίας, διάθεσης και ανάκτησης ψηφιακού περιεχομένου , υπηρεσίες πολυμέσων τηλεδιάσκεψης δικτυακής πύλης και άλλες. Στον γοητευτικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο του διαδικτύου πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένα τείχος προστασίας δεν θα μπορεί να προστατεύει τα παιδιά μας παντού και πάντα. Ο τοίχος προστασίας, αλλά και το παράθυρο προς τον κόσμο είναι η γνώση.