Συνέντευξη στο περιοδικό CAR

SEP 5, 2008

ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΕΠΑΘΑ ΚΙ ΕΜΑΘΑ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΜΕΣΩ FACEBOOK, ΩΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΩ ΑΝ Η ΙΔΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ. ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΜΕ 2 CHEVEUX…

Πίστευα ότι οι πολιτικοί επέλεξαν το Facebook μόνο και μόνο για να είναι στη μόδα, στο trend της εποχής. Έτσι, μια μέρα στα μέσα του Ιουλίου, της έστειλα μήνυμα που έλεγε ότι θα ήθελα να της πάρω μια συνέντευξη. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα στο inbox μου την απάντησή της στην οποία δεχόταν να μιλήσουμε, με μία και μοναδική επιθυμία: Να φωτογραφηθεί με ένα 2 CV, το αυτοκίνητο που έχει να θυμάται ωραίες στιγμές, όσο και επικίνδυνες, αφού μια παγωμένη ήμερα και έπειτα από ένα τετ α κε βρέθηκε «μέσα σε ένα χιονισμένο χωράφι»!

Το ραντεβού μας κλείστηκε στο σταθμό του Μετρό στο Θησείο όπου ήρθε ντυμένη απλά για μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, μ’ ένα πλατύ χαμόγελο γιατί αντίκριζε ξανά το μοντέλο που αγάπησε όσο περισσότερο

Άλλο. Για μια στιγμή σάστισα, γιατί είχα στο μυαλό μου ότι οι διεθνές έρευνες την εντάσσουν ανάμεσα στις 6 ισχυρότερες γυναίκες της Ελλάδας.

Τελικά, η κυρία Διαμαντοπούλου, η Άννα όπως με προέτρεψε η ίδια να την αποκαλώ, δεν σταμάτησε να χαμογελάει καθ’ όλη τη διάρκεια της φωτογράφησης, δίχως να έχει στο μυαλό της να μου απαντήσει αυστηρά πολιτικά. Αυτό που προείχε ήταν να αγγίξει ξανά κάθε σπιθαμή της λαμαρίνας του Ντεσεβώ, να καθίσει στη θέση του οδηγού, να το τσουλήσει σε λίγα μέτρα για να θυμηθεί τις παλιές, καλές στιγμές. Όσο την έβλεπα να ποζάρει σαν δεσποινίδα στο φακό του Σπύρου, δεν έβλεπα πουθενά μια εργασιομανή βουλευτίνα που έχει επιτύχει τόσα πολλά, δεν διέκρινα κάπου στοιχεία του χαρακτήρα της που σχετίζονται με τον αυστηρό προγραμματισμό στη δουλειά της, τη σιδερένια θέληση που με δέος μιλούν γι’ αυτό οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Αντίθετα, ήταν έκδηλη η ευαισθησία της – η οποία μάλιστα αναγνωρίστηκε κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι Γάλλοι την τίμησαν με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και η Δανική προεδρία για τη δημιουργία της Λευκής Βίβλου και για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης των Επιχειρήσεων. Κι αν σκεφτείς την πορεία της και τα χρόνια που διάγει ήδη στον πολιτικό στίβο, αυτό που με την πρώτη ματιά σου κάνει εντύπωση είναι η σχέση της με το τον χρόνο, ο οποίος δεν την έχει αγγίξει.

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά και απολαύστε την πρώτη συνέντευξη στην ελληνική δημοσιογραφία που κλείστηκε μέσω διαδικτύου, μέσω Facebook…

Σας αρέσει η οδήγηση;

Μ΄ αρέσει και την απολαμβάνω αλλά την απεχθάνομαι στην Αθήνα.

Έχετε ωραίες αναμνήσεις πίσω από το τιμόνι;

Ωραίες που συνδέονται με προσωπικές στιγμές αλλά και δραματικές με πολλές δύσκολες στιγμές, με χιόνια με πάγο μόνη μου μέσα, στη νύχτα και πολλά άλλα. Στο τιμόνι «έπαθα και έμαθα».

Ποια είναι για εσάς η ιδανική διαδρομή;

Έχει πολλές περιγραφές ανάλογα με την ψυχολογική μου κατάσταση

Ποιο είναι το αυτοκίνητο των ονείρων σας;

Οικολογικό 2 Cheveux με πιο σταθερό αμάξωμα.

Διαβάζετε περιοδικά αυτοκινήτου;

Θα σας στενοχωρήσω αλλά όχι! Ίσως σήμερα γίνει μια αρχή.

Συμφωνείτε με την κατασκευή αυτοκινητοδρομίων στην Ελλάδα όπου, ανάμεσα στα άλλα, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν σχολές ασφαλούς οδήγησης;

Είναι ενδιαφέρουσα πρόταση που θέλει προσοχή και σχεδιασμό. Όσον αναφορά την ασφαλή οδήγηση είναι πλέον από τα μείζονα προβλήματα της χώρας και αφορά πολιτικές από το σχολείο και την κουλτούρα μέχρι τη σήμανση και τις υποδομές.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο του Έλληνα οδηγού;

Ελληνικό! Με όλα τα συν και τα πλην της νοοτροπίας μας.

Χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Χρησιμοποιώ το Μετρό για να κερδίσω χρόνο.

Αναπόφευκτα. Θα περάσουμε και στην πολιτική: Πώς αξιολογείτε τη διακυβέρνηση Καραμανλή;

Κάθε διακυβέρνηση αξιολογείται από τους στόχους, το ήθος και τη διαχειριστική ικανότητα ώστε να έχει αποτελέσματα. Στο ερώτημα τι θετικό έκανε η Κυβέρνηση Καραμανλή αυτά τα 5 χρόνια δύσκολα να βρείτε κάποιον να απαντήσει θετικά.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα; Δεν σας φοβίζει το ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά του, μπορεί να αποδιώξει – ακόμη μία φορά – το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία;

Χαίρομαι που ένας νέος και ενδιαφέρον άνθρωπος είναι αρχηγός κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να φοβάται άλλες δυνάμεις αλλά μόνο το κακό του εαυτό του. Οι άλλοι κερδίζουν επειδή το ΠΑΣΟΚ χάνει και όχι το αντίστροφο.

Παρά τα όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ανακάμπτει, αλλά, αντίθετα, υφίσταται όμοια φθορά με την κυβέρνηση. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Αναλύουμε και αναμασάμε συνεχώς τα ίδια πράγματα. Υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν την κατάσταση αυτή και ευθύνες για ότι δεν ανετράπη τόσο γρήγορα και με την δύναμη που έπρεπε. Ευθύνες έχουμε όλοι μας.

Είναι καλύτερα τα πράγματα τώρα που διεγράφη ο Κ. Σημίτης;

Η κρίση – και όχι διαγραφή με τον πρώην Πρωθυπουργό πρέπει να κλείσει με θετικό τρόπο, ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η συνέχεια της παράταξης.

Έχετε πει ότι χρειάζεται και κάθαρση και πρόταση, σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης του κόμματος. Πιστεύετε ότι οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Siemens ακυρώνουν το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού;

Το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού έχει αφήσει αποτύπωμα στην της χώρας μέσα από τα έργα και επιτεύγματα του. Δυστυχώς, το διαχρονικό και πανταχού παρόν θέμα της διαφθοράς, αγγίζει όλες τις εποχές, με αποκορύφωμα αυτό που βιώνουμε 5 χρόνια τώρα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μείνει μια Κυβέρνηση χωρίς ήθος.

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια του φθινοπώρου για το ΠΑΣΟΚ: Άλμα στο μέλλον, άλμα στο κενό ή τίποτε απολύτως. Ποια είναι τα πραγματικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ;

Κοντά στους πολίτες, και με θέματα και απαντήσεις που αφορούν πραγματικά:

Το εισόδημά του, το σχολείο και το νοσοκομείο, η σύνταξη και βεβαίως η ακρίβεια. Δεν χρειάζονται πάντοτε άλματα, πολλές φορές χρειάζεται κοινή λογική, επαρκής οργάνωση και σωστή διάταξη των δυνάμεων.

Πιστεύετε ότι από το φθινόπωρο, θα έχουμε και νέο κύμα αντιδράσεων στην Παιδεία;

Θέλουμε σχολεία και πανεπιστήμια ανοιχτά! Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Κυβέρνηση. Προϋποθέτει όμως χρηματοδότηση, πίστη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και συναίνεση με τους εκπαιδευτικούς, και διάλογο με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Όλα αυτά που επιδεικτικά αγνοεί η Κυβέρνηση εδώ και 5 χρόνια.

Διεθνείς έρευνες, σας εντάσσουν ανάμεσα στις 6 ισχυρότερες γυναίκες της Ελλάδας. Συμφωνείτε;

Δημοσιογραφικά ακούγεται γαργαλιστικό, δεν γνωρίζω τα κριτήρια που μετρούν αυτήν την ισχύ.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;

Ό’ τι αναλαμβάνω να το κάνω άριστα.

Ποιο είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που λέτε όταν σας ζητούν να περιγράψετε τον εαυτό σας;

Οργανωμένη. Με στόχους και πρόγραμμα.

Τι θα αλλάζατε στη ζωή σας, εάν είχατε τη δυνατότητα;

Θα ήθελα και άλλα παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη

SEP 20, 2024

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Political και τον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

SEP 17, 2024