Συνέντευξη της Αννας Διαμαντοπούλου στην εφημερίδα ΧΩΡΑ

SEP 29, 2009

Για πρώτη φορά είχαμε ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των δυο κομμάτων εξουσίας. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Ποιος θεωρείτε ότι κέρδισε τους πολίτες ;

Θεωρώ ότι αυτό το ντιμπέιτ, αποτελεί μια θετική συμβολή στον προεκλογικό διάλογο και επιβεβαιώνει ότι μπορεί να υπάρχει ο περίφημος πολικός πολιτισμός. Επί της ουσίας, οι πολίτες είδαν καθαρά ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να ξαναβάλει την Ελλάδα σε κίνηση. Η πολυδιαφημισμένη επικοινωνιακή υπεροχή του πρωθυπουργού έσβησε, και ο ίδιος έδειξε αδυναμία πολιτικής επιχειρηματολογίας, όταν έφθασε στο σημείο να «βαπτίζει» δάσος την πυκνοδομημένη κοινότητα της Ανθούσας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την άλλη, ανέδειξε με επιχειρήματα την αναντιστοιχία λόγων και έργων του κ. Καραμανλή και εξήγησε, στο πλαίσιο των περιορισμών του τηλεοπτικού χρόνου, τις θετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Έδειξε μια ήρεμη αυτοπεποίθηση και νομίζω ότι κέρδισε τις εντυπώσεις.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές και τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα έλεγα ότι είναι πολύ θετικά για το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι εκτός της σημαντικής διαφοράς που έδιναν οι δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ έχει κλειδώσει» και την αυτοδυναμία;

Στις πολλαπλές επαφές μου με τους πολίτες, και κυρίως όταν ακούς τι έχουν να σου πουν, το μήνυμα που εκπέμπουν είναι «κάντε κάτι, δεν αντέχουμε άλλο». Το λένε οι φίλοι και οπαδοί μας, το λένε οι πολίτες που άλλοτε μας ψήφιζαν και άλλοτε όχι, το λένε ακόμη και πολίτες από άλλους πολιτικούς χώρους. Γιατί τα προβλήματα οξύνονται μέρα με την μέρα, και κτυπούν όλους, αδιακρίτως. Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, την ευρεία μεσαία τάξη και κάθε δημιουργικό άνθρωπο που επιχειρεί με τιμιότητα να βελτιώσει την ζωή του. Δεν είναι μόνο η ανεργία, η ακρίβεια, η ανέχεια. Δεν είναι μόνο το μειωμένο πραγματικό εισόδημα, η αγωνία της μικρής επιχείρησης, το κόστος και η ποιότητα της παρεχόμενης υγείας και παιδείας. Είναι το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας που νοιώθει ο κάθε πολίτης. Είναι η απογοήτευση από μια Κυβέρνηση στην οποία έδειξε απεριόριστη ανοχή, αλλά κυρίως η ελπίδα που αποπνέει ο καθαρός και προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί, και αυτό οδηγεί στην αυτοδυναμία, αρκεί να μην ατονήσει ο αγώνας μας μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την προσφυγή στις κάλπες ως απόφαση ευθύνης, και ειλικρινή τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε ανεύθυνες παροχές..

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν να αποδώσουν όσα ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής. Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του 2008 για τον οποίο μάλιστα είχε ζητήσει νωπή εντολή και έκανε εκλογές, δεν προκαλεί αισιοδοξία. Αλλά και τα μέτρα αυτά καθ’ εαυτά δεν βοηθούν. Π.χ. Το πάγωμα των μισθών δεν θίγει μόνο αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Μαζί και με τα υπόλοιπα μέτρα «στραγγίζει» την αγορά, ενώ τα αναμενόμενα έσοδα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών μειώνει τον τζίρο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους και αυξάνει το έλλειμμα. Είναι δηλαδή μέτρα οικονομικά αντιφατικά και κοινωνικά άδικα, την ώρα που χρειάζεται να κινηθεί η οικονομία το ταχύτερο δυνατόν..

Όμως πολύς λόγος γίνεται σε περίπτωση αυτοδυναμίας , πως θα χειριστείτε αποτελεσματικά το μεγάλο «αγκάθι» της οικονομίας. Το δικό σας πρόγραμμα 100 ημερών θα αποδώσει καρπούς;

Στόχος μας είναι να αντιστρέψουμε την φορά των πραγμάτων, να σταματήσουμε τον κατήφορο. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας και ξεκάθαρες προτεραιότητες: Ειδικά στο χώρο της οικονομίας, – γιατί παράλληλα υπάρχουν προτεραιότητες για το κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία , ασφάλεια) για το κράτος και τη διαφάνεια – έχουμε το πρόγραμμα των 100 ημερών για να κινηθεί η οικονομία. Υπάρχουν έτοιμα 5 νομοσχέδια, όπως για την στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και αναδιανομή των πόρων, για την προστασία του δανειολήπτη και καταπολέμηση της ακρίβειας, για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ρευστότητα στην οικονομία, για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας. Δεν πρόκειται για απλές εξαγγελίες, αλλά για επεξεργασμένα μέτρα. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με εξαιρετικές ταχύτητες, έχουν ακυρωθεί όλες οι παλιές συνταγές. Η χώρα έχει ανάγκη από το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης που έχει προτείνει και θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ. Επεξεργασμένο μοντέλο για το περιβάλλον, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, και κάθε οικονομική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα των 100 ημερών είναι προαπαιτούμενο για την περαιτέρω πορεία μας, και θα αποδώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024