“Αυτοδυναμία ή αβεβαιότητα”

SEP 28, 2009

 Συνέντευξη στη Citypress

Πόσο «σοφότερη» γίνατε για τις πολιτικές των κομμάτων μετά από τα δύο τηλεοπτικά debate;

Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα νομίζω ότι ξεκαθάρισε ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να ξαναβάλει την Ελλάδα μπροστά. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βρει προκάλυμμα για τις πελώριες ευθύνες του. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την άλλη, ανέδειξε με ήρεμη αυτοπεποίθηση το μείζον διακύβευμα: «H αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», που για τις 4 Οκτώβρη έχει μετατραπεί σε: Αυτοδυναμία ή αβεβαιότητα.

Πάντως, από αυτούς τους διαλόγους προέκυψε ότι η οικονομία είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Πόσο έτοιμο είναι κατά την άποψή σας το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση;

Ο λαός μας υφίσταται και το πρόβλημα και τις κυβερνητικές παλινωδίες στην αντιμετώπισή του. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση – πρόγραμμα 100 ημερών με πέντε νομοσχέδια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επεξεργασμένα μέτρα, που εγγυώνται τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή των πόρων, την προστασία του δανειολήπτη και την καταπολέμηση της ακρίβειας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη ρευστότητα στην οικονομία, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας. Είναι οι πρώτες κινήσεις για μια ριζική αλλαγή και προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, αυτού της πράσινης ανάπτυξης. Μια επεξεργασμένη στρατηγική για το περιβάλλον, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, τις κατασκευές. Φέρνουμε στην πρώτη γραμμή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και προτείνουμε ένα μέλλον αειφορίας και βιωσιμότητας.

Τελικά, μπορείτε να μας πείτε πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματός σας;

Η Νέα Δημοκρατία μιλά για 10 δισ., αποκρύπτοντας όμως, πρώτον, ότι το όποιο κόστος κατανέμεται στην 4ετία και, δεύτερον, τη δική της γενική αποτυχία στα έσοδα. Όταν σήμερα υπάρχει μια πρόσθετη απώλεια εσόδων 3,5 δισ. το χρόνο από ΦΠΑ, όταν οι ανείσπρακτες βεβαιωμένες οφειλές έχουν εκτιναχθεί από 13 σε 31 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια ή όταν προεκλογικές προσλήψεις ανασφάλιστων ομήρων STAGE κοστίζουν 150 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχουν περιθώρια για μια διαφορετική πολιτική, με διαφορετικές ιεραρχήσεις, που άλλωστε στοχεύει στην αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ως πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, ποια νομίζετε είναι τα βασικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το κόμμα σας αν εκλεγείτε στην κυβέρνηση;

Στόχος μας είναι: «Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Παιδεία για όλους». Οι δεσμεύσεις μας έχουν διατυπωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αφορούν στη διάθεση του 5% του τακτικού προϋπολογισμού για την Παιδεία σε ορίζοντα τετραετίας και ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον, στον πρώτο μας χρόνο. Στις άμεσες παρεμβάσεις εντάσσουμε την καθολική λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, την πιστοποίηση από το δημόσιο σχολείο της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής, την αναβάθμιση του γενικού και τεχνικού λυκείου και το χωροταξικό ανασχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η καλύτερη κοινωνία που οραματιζόμαστε έχει ως αφετηρία την καλύτερη Παιδεία που εγγυόμαστε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αναφερθεί συχνά στην ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής εκπαίδευσης. Ποια η άποψή σας;

Αναζωογόνηση της έρευνας και τεχνολογία παντού. Τεχνολογία για όλους. Σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, η στασιμότητα σημαίνει οπισθοδρόμηση. Εθνικός στόχος είναι η Ελλάδα να μπει σε μία πενταετία ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες της Ευρώπης στα θέματα κοινωνίας της πληροφορίας. Με σχέδιο, με έμπνευση, με ιδέες, με προγραμματικές δεσμεύσεις -όπως ο οριζόντιος προϋπολογισμός καινοτομίας, όπως η προσπάθεια να φτάσει το 2% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση της έρευνας από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις- μπορεί η χώρα μας να βγει μπροστά, στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών. Η έξυπνη Ελλάδα είναι απόφαση.

Έχετε ενδιαφερθεί ενεργά για το κέντρο της Αθήνας. Τι θα πράξετε αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση για την αναβάθμισή του;

Η πρόταση είναι καθαρή. Ξανά ζωή στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, εξασφαλισμένους πόρους και οριζόντια συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, νομαρχίας και δήμου, ώστε να αναστήσουμε το κέντρο της πρωτεύουσας. Να του ξαναδώσουμε ταυτότητα, να του ξαναδώσουμε ζωντάνια, μέλλον και προοπτική. Να ξανανιώσουν ασφαλείς οι πολίτες στο σπίτι τους, στο μαγαζί τους, στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Και αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν μόνο το κέντρο. Αφορούν εξίσου και τις συνοικίες της Αθήνας. Ο Άγ. Παντελεήμονας, η Ακαδημία Πλάτωνος, τα Σεπόλια, ο Κολωνός, η Ριζούπολη, ο Άγ. Αρτέμιος, η Κυψέλη, τα Πετράλωνα έχουν δικαίωμα σε μια ανθρώπινη καθημερινότητα. Σύνθημά μας «η ανάσταση της γειτονιάς». Μπορούμε να το καταφέρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024