Στις 25 Νοεμβρίου η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο εισηγητής του ΚΤΕ Παιδείας, Μιχάλης Παντούλας, και η Γραμματέας του Τομέα Παιδείας, Θάλεια Δραγώνα, συναντήθηκαν, μετά από αίτημά της, με την Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΠΕΚΕΣ).Η ΠΕΚΕΣ είναι συλλογική Οργάνωση, που εκπροσωπεί 5.000 Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών σε όλη την Ελλάδα, τα οποία πραγματοποιούν άτυπη κατάρτιση χωρίς να παρέχουν πτυχία.
Μετά την κατάθεση υπομνήματος, το οποίο συζητήθηκε στα αρμόδια όργανα, η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Ο υπουργός Παιδείας νομοθέτησε και εξέδωσε την υπ´αριθμ.12456/Δ6 Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2105 Τ Β´/10.10.2008, χωρίς καμία διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, χωρίς καμία μελέτη για τις συνέπειες των επιπτώσεών της στους πολίτες και την οικονομία και, με επιλογές που, κατά κανόνα, υποστηρίζουν μεγάλες ιδιωτικές δομές…"
Συνάντηση Α. Διαμαντοπούλου , Μ. Παντούλα. Θ. Δραγώνα με Π.Ε.Κ.Ε.Σ. – Δηλώσεις
03.12.2008
Στις 25 Νοεμβρίου η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο εισηγητής του ΚΤΕ Παιδείας, Μιχάλης Παντούλας, και η Γραμματέας του Τομέα Παιδείας, Θάλεια Δραγώνα, συναντήθηκαν, μετά από αίτημά της, με την Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΠΕΚΕΣ).
Η ΠΕΚΕΣ είναι συλλογική Οργάνωση, που εκπροσωπεί 5.000 Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών σε όλη την Ελλάδα, τα οποία πραγματοποιούν άτυπη κατάρτιση χωρίς να παρέχουν πτυχία.
Μετά την κατάθεση υπομνήματος, το οποίο συζητήθηκε στα αρμόδια όργανα, η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο υπουργός Παιδείας νομοθέτησε και εξέδωσε την υπ´αριθμ.12456/Δ6 Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2105 Τ Β´/10.10.2008, χωρίς καμία διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, χωρίς καμία μελέτη για τις συνέπειες των επιπτώσεών της στους πολίτες και την οικονομία και, με επιλογές που, κατά κανόνα, υποστηρίζουν μεγάλες ιδιωτικές δομές.
Τόσο ο περίφημος Νόμος για τα Κολέγια, ο οποίος στην ουσία αφορά μόνο τα συνεργαζόμενα με τα Πανεπιστήμια ΚΕΣ, όσο και η Υπουργική Απόφαση, δημιουργούν σύγχυση και αδιέξοδα, οικονομικά και κοινωνικά, στον χώρο της άτυπης εκπαίδευσης .
Είναι δε απαράδεκτη και ύποπτη η πρώτη παράγραφος της Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία «Τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών προσφέρουν κατάρτιση σε τομείς που δεν παρέχονται στα εγκεκριμένα προγράμματα των κολεγίων!
Ο υπουργός οφείλει άμεσα, και όχι στο ασφυκτικό περιθώριο των 90 ημερών, να οργανώσει έναν κοινωνικό διάλογο, που θα λάβει υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες που καλύπτει η άτυπη εκπαίδευση, την υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση, τα ιδιαίτερα προβλήματα των 5.000 επιχειρήσεων και των 40.000 εργαζομένων σε αυτά και, κυρίως , την ανάγκη ασφαλούς και ποιοτικής κατάρτισης των νέων, αλλά και ενηλίκων πολιτών, που επιλέγουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους την άτυπη κατάρτιση.
Ο επιδεικνυόμενος αυταρχισμός και τα αδιέξοδα, που δημιουργούνται, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την πολιτική της κυβέρνησης, που κυβερνά με τον εαυτό της, για τον εαυτό της και τους φίλους της.