Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει την Έρευνα και την Τεχνολογία ως αιχμή του δόρατος για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αλλά και τη σημαντική παρέμβασή της στα θέματα της κοινωνικής συνοχής. Η νέα πολιτική για την Έρευνα και Τεχνολογία πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Στο χώρο της Έρευνας ως χώρα διαθέτουμε μια «εθνική Ελλάδας» πολύ σημαντική. Οι ερευνητές και οι επιστήμονές μας σε όλο τον κόσμο είναι από τους πλέον διακεκριμένους. Από αυτή την «εθνική Ελλάδας» επιλέξαμε από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες με διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια αποδοχή, ώστε να υποστηρίξουν αυτή την εθνική προσπάθεια. Ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία που θα φέρει μαζί τις δυνάμεις της κοινωνίας, που θα παρέμβει στα μεγάλα και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την παραγωγή της χώρας. Μια παραγωγή που χρειάζεται νέα προϊόντα, νέες ιδέες, νέο τρόπο διασύνδεσης της οικονομίας με την επιστήμη.
Σήμερα γίνεται εδώ στο Υπουργείο η πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ. Πρόεδρος είναι ο κ. Κριμιζής, ένας από τους πλέον αποδεκτούς διεθνώς Έλληνες επιστήμονες. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και να υπογραμμίσω ότι ουδείς αποζημιώνεται. Νομίζω ότι και αυτό είναι ενδεικτικό της αγωνίας και της προσπάθειας των Ελλήνων από όλα τα σημεία του κόσμου να υποστηρίξουν την προσπάθεια της χώρας.
Η χρηματοδότηση για την Έρευνα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – γιατί την περίοδο αυτή η χρηματοδότηση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από την ΕΕ – θα έλεγα ότι για τα δεδομένα της χώρας είναι ικανοποιητική. Το επόμενο διάστημα διατίθεται ένα ποσό που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι σημαντικές χρηματοδοτήσεις –αφορά βεβαίως το σύνολο των χρηματοδοτήσεων στην Έρευνα- και θεωρούμε ότι το στοίχημα είναι όχι να απορροφηθούν γρήγορα, αλλά να απορροφηθούν σωστά. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει από την πρώτη στιγμή η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μητσός.