H Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία χαρακτηρίζεται από την προσέγγιση της αγοράς όχι ως φυσικού φαινομένου ή δαίμονα, αλλά ως θεσμού που ρυθμίζεται και ελέγχεται προς όφελος των πολλών.Η πολιτική, λοιπόν, επιστρέφει. Η πρόταση της Σοσιαλδημοκρατίας σήμερα πρέπει να αφορά τρία (3) επίπεδα: Το Διεθνές, το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό.
Μια πρόταση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης υπό το βάρος της κρίσης πρέπει να αφορά το σήμερα αλλά και το μέλλον: Ασφάλεια – ανάπτυξη – αναδιανομή .
Δημόσιες επενδύσεις κόντρα στην κρίση
Ο αυταρχικός κομουνισμός κατέρρευσε και ο ασύδοτος φιλελευθερισμός καταρρέει. Τα άκρα αποδεικνύονται ατελέσφορα και η Σοσιαλδημοκρατία προβάλει ως η μόνη και αποτελεσματική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία. Έχει δοκιμασμένες και επιτυχείς αντιλήψεις για τον ρόλο ενός κράτους – στρατηγείου, που σχεδιάζει ,θέτει κανόνες, ρυθμίζει, προστατεύει και φυσικά παρεμβαίνει.
H Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία χαρακτηρίζεται από την προσέγγιση της αγοράς όχι ως φυσικού φαινομένου ή δαίμονα, αλλά ως θεσμού που ρυθμίζεται και ελέγχεται προς όφελος των πολλών.
Η πολιτική, λοιπόν, επιστρέφει.
Η πρόταση της Σοσιαλδημοκρατίας σήμερα πρέπει να αφορά τρία (3) επίπεδα: Το Διεθνές, το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό.
Αναπτύσσω το εθνικό, μιας και ενόψει και των ευρωεκλογών οι αλλαγές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τίθενται επί τάπητος.
Η κρίση και η πολιτική σε εθνικό επίπεδο: Στη χώρα μας δεν φαίνεται μέχρι στιγμής άμεση ανάγκη χρηματοδότησης των Τραπεζών ενώ ταυτόχρονα η ανερμάτιστη και άδικη πολιτική της Κυβέρνησης βαθαίνει την κρίση που προϋπήρχε δημιουργώντας ένα μαύρο τοπίο για το 2009. Συμβαίνει το πρωτοφανές να αυξάνουν οι φόροι και να μειώνονται οι «Δημόσιες Επενδύσεις!»
Χρέος, έλλειμμα, μείωση της παραγωγικής βάσης, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών , δραματική στέρηση στην κοινωνία της γνώσης και βύθιση στην ανταγωνιστικότητα είναι τα επιπλέον στοιχεία που πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχουμε υπόψη μας .
Η απάντηση και η πρόληψη των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία
χρειάζονται όχι απλά νέες προτάσεις, αλλά αλλαγή της βάσης του πολιτικού πλαισίου. Πραγματική οικονομία σημαίνει θέσεις εργασίας, εισόδημα, επενδύσεις , παραγωγή.
Για την χώρα μας ζωτικοί τομείς όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός , οι μεταφορές , οι τηλεπικοινωνίες , το εμπόριο είναι ήδη σε κάμψη, ενώ το κράτος παραμένει ανίσχυρο , αναξιοκρατικό , αδύναμο να διαχειριστεί τις τρέχουσες ανάγκες.
Μια πρόταση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης υπό το βάρος της κρίσης πρέπει να αφορά το σήμερα αλλά και το μέλλον: Ασφάλεια – ανάπτυξη – αναδιανομή .
Η ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού πλαισίου για την εγγύηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος , και των καταθετών αλλά και η υποστήριξη των δανειοληπτών είναι η μία όψη. Σε μία κρίση αυτού του μεγέθους ένα υπεύθυνο πολιτικό σύστημα οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και εργασιακής ειρήνης.
Από μια κυβέρνηση θα περίμενε κανείς πρόταση για ένα πλαίσιο συμφωνίας κομμάτων και κοινωνικών εταίρων που θα έθεταν το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα και θα συμφωνούσαν σε ζητήματα επενδύσεων (οι περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν πλάνο μείωσης επενδύσεων άρα απολύσεων) αύξηση παραγωγικότητας και προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων.
Ήδη στον χώρο του τουρισμού και των κατασκευών θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τριμερείς διαβουλεύσεις.
Θα πρέπει να μελετηθεί επειγόντως ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας με υπερβατικό πλαίσιο όπως αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων (και εδώ αξίζει να δοθεί μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο) ώστε να ξεκινήσουν άμεσα έργα σε όλη τη χώρα σε τρείς τομείς:
Έργα μεταφορών – τεχνολογίας – περιβάλλοντος.
Να ορισθεί εθνικός στόχος η Παιδεία με συγκεκριμένη δέσμευση που απαιτεί και πάλι πολιτική και κοινωνική συναίνεση σε ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες.
Ευρωπαϊκοί, εθνικοί πόροι και δανεισμός θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς που εξασφαλίζουν στη χώρα υψηλή προστιθέμενη αξία, δυνατότητες άμυνας στην κρίση και επίθεσης στο μέλλον .
Μπορούμε και οφείλουμε να παλέψουμε σε διεθνές , ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την έναρξη ενός νέου πολιτικού
ευρωπαϊκού κύκλου με ευεργετικά αποτελέσματα και στην χώρα μας. Όπως έγραψε και ο Κέυνς που όλοι θυμήθηκαν εσχάτως «όταν οι συνθήκες αλλάζουν αλλάζουμε σχέδιο αμέσως».