Eπισκέψεις σε σχολεία της Αθήνας

ΝΟΕ 13, 2008

Από τη Δευτέρα 10 μέχρι και την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου η Πολιτική Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, συνοδευόμενη από τον Υπεύθυνο του Τομέα Παιδείας της Ν.Ε. Α’ Αθήνας ΠΑΣΟΚ, Νίκο Βασιλόπουλο, πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολεία της Αθήνας.

Σκοπός των επισκέψεων ήταν η ανάδειξη των θετικών και ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών Δασκάλων και Καθηγητών και η επαφή με τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αθήνα.

Το τραγούδι των παιδιών του 49ου δημοτικού από την προετοιμασία της γιορτής τους για την επέτειο του Πολυτεχνείου ηχεί ακόμα «Στα αυτιά μου δεν χωράνε υποσχέσεις, το έργο το έχω δει μη με τρελαίνετε

Δευτέρα: Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών

Η καινοτομία της διδασκαλίας με τη χρήση της νέας τεχνολογίας στην τάξη γίνεται πράξη στο Πειραματικό σχολείο. Ένας δάσκαλος με ανησυχίες κατάφερε να κάνει το μάθημα ελκυστικό με τη χρήση υπολογιστή. Τα παιδιά μαθαίνουν με πρωτοποριακές και διαδραστικές διαδικασίες, στις οποίες έχουν πρόσβαση όλο το εικοσιτετράωρο. Για το ΠΑΣΟΚ η τεχνολογία στο Σχολείο αποτελεί ένα μεγάλο στόχο που μπορούμε να πετύχουμε. Η χώρα σε μία τετραετία πρέπει να είναι στις πέντε πρώτες θέσεις στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα σχολεία

Τρίτη: 1ο & 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου & ΓΚΡΑΒΑ

Ως πρώτη προτεραιότητα του προγράμματος για την Παιδεία, το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει την τεχνική εκπαίδευση. Μετά την τελευταία ‘’μεταρρύθμιση” της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης μειώθηκαν κατά 30%. Μία πτυχή της εκπαίδευσης που βρίσκεται σε στενή και άμεση σχέση με την ανάπτυξη, οδηγείται σε διάλυση. Το ΠΑΣΟΚ συζητώντας με τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη μέσα στη τάξη και στα εργαστήρια, θέλει καταρχήν να ακούσει τις απόψεις τους και να σηματοδοτήσει ότι οι όποιες βελτιώσεις απαιτούνται θα κτιστούν πάνω στις εμπειρίες , προκειμένου να δώσουμε στην τεχνική εκπαίδευση και στα τεχνικά επαγγέλματα τη θέση που τους αξίζουν στο παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας

Τετάρτη: 6ο & 36ο Γυμνάσιο – Λύκειο Ν. Κόσμου

Κατά την επίσκεψη αναπτύχθηκαν συνοπτικά οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ για ‘’Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, Υψηλής Ποιότητας με Ίση Πρόσβαση για Όλους’’. Η Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε στους Καθηγητές ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού με παράλληλη αναβάθμιση των αποδοχών αποτελούν κεντρικά στοιχεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.Οι κτιριακές υποδομές και το θέμα της ασφάλειας των σχολείων ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες τέθησαν με έμφαση από τους εκπαιδευτικούς. Τα αφύλακτα σχολειά με τα κάγκελα δίνουν παραπέμπουν περισσότερο σε φυλακή παρά σε σχολείο. Οι κτιριακές σχολικές υποδομές της Αθήνας υστερούν σε μεγάλο βαθμό έναντι αυτών της επαρχίας . Η σχολική στέγη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τις δεκάδες διπλοβάρδιες και τα γερασμένα κτίρια θα αποτελέσουν προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει !!!

Πέμπτη: 139ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Σε ένα νοικιασμένο ισόγειο πολυκατοικίας με ιδιωτικές εταιρίες να στεγάζονται στους άλλους ορόφους, στεγάζεται το 139ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών. Με αυλή τον ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας, οι δάσκαλοι προσπαθούν με αυταπάρνηση να μετατρέψουν τις απαράδεκτες συνθήκες σε μια ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά. Την ίδια στιγμή λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της Εριουργίας μέρος του οποίου βρίσκεται σε οικόπεδο έχει δεσμευθεί από τον ΟΣΚ και από το Δήμο Αθηναίων για να γίνει σχολείο. Και όμως 25 χρόνια μετά, η υπόθεση βρίσκεται στις καλένδες. Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν με απόγνωση ένα ανθρώπινο σχολείο, όπου τα παιδιά να μπορούν να παίζουν, να εκφράζονται και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της μάθησης, μέσα σε συνθήκες που να ανταποκρίνονται στο επίπεδο Πολιτισμού και των εκπαιδευτικών αναγκών του «Σήμερα».

Παρασκευή: 49o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Για άλλη μια φορά το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της Αθήνας, αναδεικνύεται με ένταση. Στο 49ο Δημοτικό τα παιδιά προσπαθούν να παίξουν και να μάθουν μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες. Το απέναντι οικόπεδο έχει δεσμευθεί από τον ΟΣΚ για την κατασκευή του νέου σχολείου, αλλά μέχρι στιγμής στεγάζει μόνο υποσχέσεις και ελπίδες.

.

Παρασκευή: 84ο Δημοτικό & 85o Νηπιαγωγείο Στο 64ο Δημοτικό και 85ο Νηπιαγωγείο η διπλοβάρδια καλά κρατεί….οι γονείς προσπαθούν να βρουν μόνοι τους λύση στο πρόβλημα. Σε μια περιοχή, όπου τα μεταναστόπουλα αποτελούν πλειοψηφία, οι τάξεις υποδοχής καταργήθηκαν. Οι δάσκαλοι προσφέρουν το περίσσευμα της δικής τους ευαισθησίας, πέρα από τα όρια της επαγγελματικής τους ευθύνης.

Το τραγούδι των παιδιών του 49ου δημοτικού από την προετοιμασία της γιορτής τους για την επέτειο του Πολυτεχνείου ηχεί ακόμα «Στα αυτιά μου δεν χωράνε υποσχέσεις, το έργο το έχω δει μη με τρελαίνετε!»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012