Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο

ΜΑΡ 10, 2009

…Η δήλωση του Υπουργού Υγείας προβληματίζει γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις σύγχυσης ενώ δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας δύο κατηγοριών αποφοίτων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

  • 1. Με ποιο τρόπο σκοπεύει Υπ. Παιδείας να διασφαλίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα και την ακαδημαϊκή και επαγγελματική ισότητα των αποφοίτων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο αντικείμενο της Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας;

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:                                                                         ΠΑ.ΣΟ.Κ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο

ΘΕΜΑ: «Εκπαίδευση Διοικητικών Στελεχών (Manager) του χώρου της Υγείας»

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2008, εκδόθηκε ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας όπου αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Οργανισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Στον Οργανισμό πλέον της Σχολής προβλέπεται η δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος εκπαίδευσης στελεχών που θα αναλάβουν τη διοίκηση των Μονάδων Υγείας (…). Οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των μονάδων κοινωνικής αλληλεγγύης θα επιλέγονται εφεξής μόνο από τους αποφοίτους αυτού του Τμήματος της ΕΣΔΥ, ή ισότιμης σχολής του εξωτερικού».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας είχε προκαλέσει αντιδράσεις και απορίες για το πώς μπορεί να συνδυαστεί με τα υφιστάμενα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (όπως το ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» του Πανεπιστημίου Κρήτης ή το ΠΜΣ «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» του Πανεπιστημίου Αθηνών). Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ανασφάλεια στους αποφοίτους των παραπάνω μεταπτυχιακών τμημάτων λόγω της διαφαινόμενης επαγγελματικής υποβάθμισης και γιατί ελέχθη ότι αποκλείονται από το δικαίωμα να διεκδικούν θέσεις στη Διοίκηση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.           

Σε ερωτήματα και διαμαρτυρίες προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Παιδείας (όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης με Ειδική Σύνθεση (ΓΣΕΣ) του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 19-11-08,) ζητήθηκε η προστασία του κύρους των Πανεπιστημιακών ΜΔΕ. Απάντηση όμως δεν έλαβαν.

Το όλο θέμα επανήλθε, πριν από λίγες ημέρες στο προσκήνιο, μετά και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στη Βουλή (26/2/2009), με τις οποίες επισημαίνεται ρητώς πως επίκειται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, βάσει του οποίου ενσωματώνεται στη Σχολή Δημόσιας Υγείας ειδικό τμήμα εκπαίδευσης διοίκησης στελεχών υγείας από όπου θα επιλέγονται  αποκλειστικά οι Διοικητές (Manager) των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Η δήλωση του Υπουργού Υγείας προβληματίζει γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις σύγχυσης ενώ δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας δύο κατηγοριών αποφοίτων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

  • 1. Με ποιο τρόπο σκοπεύει Υπ. Παιδείας να διασφαλίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα και την ακαδημαϊκή και επαγγελματική ισότητα των αποφοίτων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο αντικείμενο της Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας;

                                                                                               

                                                                                                Αθήνα, 06.03.2009

   Οι Ερωτώντες  Βουλευτές

   Άννα Διαμαντοπούλου

   Θάλεια Δραγώνα

   Μιχάλης Παντούλας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012