Για την υπόθεση Ζαχόπουλου και την ομιλία του Πρωθυπουργού

ΙΑΝ 18, 2008

«Οι πολίτες πια δεν μπορούν να ανεχτούν από όλες τις πλευρές αυτή την παρελθοντολογία, την γενικολογία και την γενική διαμαρτυρία. Είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα για να τα αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τρόπο».

 

«Όταν  βγαίνουν πράγματα στην επιφάνεια με φαινόμενα που αγγίζουν τον πρωθυπουργό, όταν φαίνονται να αγγίζουν η συναλλαγή και ο εκβιασμός το περιβάλλον του πρωθυπουργού και ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να πει στη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, δηλαδή η αναφορά τού πρωθυπουργού σε αυτό νομίζω ότι προσπαθεί να απαντήσει σε κάτι που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά στην κοινή γνώμη. Όταν φτάνουμε σε αυτή την προσέγγιση χρειάζεται κάτι πού μεγάλο. Χρειάζεται στον ανώτερο δυνατό επίπεδο να υπάρξει μια συζήτηση που αφορά την αποκατάσταση των θεσμών, της Δημοκρατίας και ένα σχέδιο που έχει βάθος 10ετίας που αφορά το θέμα της διαφάνειας».

«Θα έβαζα τίτλο στην ομιλία του πρωθυπουργού «η Αυτοκρατορία των Ψευδαισθήσεων». Ακούσαμε μια ομιλία που όλα είναι καταπληκτικά.

Αν διαβάσει κανείς αυτά που είπε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των υποκλοπών, είναι με τις ίδιες λέξεις αυτό που συμβαίνει σήμερα. Όλα στο φως, στη δημοσιότητα, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι όσο ψηλά και αν είναι και χθες ο φάκελος μπήκε στο αρχείο. Υπάρχει μια ανάγκη πολύ σημαντικών αλλαγών. Κάναμε μια πρόταση για το εκλογικό σύστημα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το σύστημα. Να κάτσουμε να το συζητήσουμε, πρέπει όμως να γίνει αλλαγή  στο εκλογικό σύστημα».

«Προτείναμε ένα 10ετές πρόγραμμα που αφορά τα θέματα διαφάνειας της χώρας, να σταματήσουν οι συμβάσεις έργου στο δημόσιο, να σταματήσουν οι συμβασιούχοι με τη λογική που ξέρουμε σήμερα. Αυτά δεν έχουν μείζονες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους και μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα πρόγραμμα αλλαγών που θα ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Σε αυτή μας την πρόταση δεν απάντησε κανένας. Η συζήτηση είναι σε ένα επίπεδο ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις, σε ότι αφορά τα μικρά κόμματα χτυπώντας και τα δύο κόμματα εξουσίας και από τη ΝΔ μια ιστορία ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις, με έναν πρωθυπουργό με εξαιρετικά θεατρικό στυλ να επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα».

Για τις συνεργασίες κομμάτων:

«Οι πολίτες πια δεν μπορούν να ανεχτούν από όλες τις πλευρές αυτή την παρελθοντολογία, την γενικολογία και την γενική διαμαρτυρία. Είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα για να τα αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τρόπο.

Δεν μπορούμε αυτές τις γενικότητες του πόσο  καλοί είμαστε εμείς και πόσο κακοί είναι οι άλλοι. Αυτή όλη η ηθικοπλαστική προσέγγιση που ξεκίνησε επί ΝΔ, γιατί αντικατέστησε την ιδεολογία και την πολιτική με την ηθικοπλαστική ρητορεία, έφτασε στο τέλος της.

Όσον αφορά τα μικρά κόμματα, όλη αυτή  ιστορία διαμαρτυρίας και της επίθεσης γενικά σε αυτούς που μπορούν να διαχειριστούν εξουσία, έχει τέλος και αυτό. Ο κόσμος  μπορεί να θέλει να διαμαρτυρηθεί, αλλά θέλει και κυβέρνηση.

Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο όπου η ευθύνη του καθενός θα κριθεί και από τις διαμορφούμενες συμμαχίες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να δώσουν κυβερνήσεις.

Τα κόμματα της Αριστερές, για μένα ο ΣΥΝ γιατί το ΚΚΕ θεωρώ ότι είναι  ένα κόμμα που ζει σε ένα δικό του απομονωμένο από  την πραγματικότητα κόσμο, ο ΣΥΝ έχει την ευθύνη, πέρα από τη διαμαρτυρία του και την παρουσία του στη δημόσια ζωή, να προσδιορίσει και τη σχέση του με την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να αναλάβει εξουσία κάποια στιγμή, αν χρειαστεί με ποιον και με ποιους όρους θα συμμαχήσει. Δεν μπορεί ανέξοδα να κάνουμε κριτική στο σύστημα. Οι πολίτες θέλουν να κυβερνηθούν».

Για την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου για τις υποκλοπές:

«Τώρα δεν έχει πια κανένα επιχείρημα η κυβέρνηση να μην το δεχτεί. Η Δικαιοσύνη έβαλε πια την υπόθεση στο αρχείο. Μια υπόθεση που αφορά την ασφάλεια της χώρας και την παρακολούθηση του πρωθυπουργού. Έχουμε την παρακολούθηση του πρωθυπουργού και μια αυτοκτονία και εδώ έχουμε τον φαινόμενο εκβιασμό του πρωθυπουργικού γραφείου και δύο απόπειρες αυτοκτονίας. Μήπως αυτά είναι πάρα πολύ  σοβαρά για να βγαίνουν και να αρνούνται τέτοιες διαδικασίες στη Βουλή;

Είδατε και αυτά που συνέβησαν στη Βουή στην Μορφωτικών υποθέσεων, ο αυταρχισμός που επέδειξαν οι κυβερνητικοί βουλευτές  και η πρόεδρος, αποδεικνύουν την αρχή του τέλους μιας παράταξης που για ένα διάστημα είχε την πολιτική ηγεμονία και πια δεν την έχει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο και το liberal.gr

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Καϋμένου

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στο Παρασκήνιο και την Άννα Καραβοκύρη

ΣΕΠ 25, 2024