Συνέντευξη στην Ημερησία του Σαββάτου

ΙΟΥΛ 10, 2010

– Μπορείτε να μας επισημάνετε τη λογική και πολιτική συνέχεια των προεκλογικών λόγων και των μετεκλογικών έργων του ΠΑΣΟΚ;

Μπορώ να σας επισημάνω τη συνέχεια των προσπαθειών του ΠΑΣΟΚ για μία Ελλάδα που θα στέκεται στα πόδια της και δεν θα χρειάζεται δανεικά δεκανίκια. Το αξιοπρεπές μέλλον της χώρας, όμως, δεν είναι ουρανόπεμπτο.

Απαιτεί συνεχή προσαρμογή στα δεδομένα, διαρκή προσπάθεια, μεγάλες αλλαγές και τομές παντού. Η δημόσια συζήτηση, λοιπόν, εκεί πρέπει να επικεντρωθεί, στο πώς θα σχεδιάσουμε και θα καταστήσουμε εφικτό ένα καλύτερο μέλλον. Κι αυτό δεν είναι έργο ενός ή λίγων. Η μεσσιανική μορφή της πολιτικής έχει πεθάνει προ πολλού. Πρέπει να συμφωνήσουμε ως κοινωνία για την ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα μπροστά.

– Φοβάστε την οργή του κόσμου;

Αυτό που αληθινά φοβάμαι είναι μία μελαγχολική κοινωνία και μία καταθλιπτική οικονομία. Αν τα σκεπάσει όλα το γκρίζο πέπλο της απαισιοδοξίας και της παραίτησης από την προσπάθεια, θα έχουμε ηττηθεί ως χώρα. Για αυτό θα σας έλεγα ότι έχουμε ανάγκη από έναν δημιουργικό θυμό. Όχι τον θυμό που τα ισοπεδώνει και τα απαξιώνει όλα και εν τέλει αποδεικνύεται αυτοκαταστροφικός, αλλά τον θυμό που θα μας πεισμώσει ως Έλληνες να βάλουμε τα δυνατά μας και να αλλάξουμε τα δεδομένα.

– Όλες οι αλλαγές είναι περικοπές. Πού είναι η ανάπτυξη;

Για να επιτύχεις την αναπτυξιακή απογείωση πρέπει να υπάρχει και διάδρομος απογείωσης. Εδώ, βρεθήκαμε μισό βήμα πριν από το γκρεμό. Πώς να δοκιμάσεις την πτήση όταν πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποφύγεις τη μοιραία πτώση; Έπρεπε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας ως προς την ικανότητα της να διαχειριστεί τη δημοσιονομική της κατάσταση. Και η εικόνα αυτή πράγματι έχει αρχίσει να αλλάζει, ανακτώντας την αξιοπιστία μας. Είναι αλήθεια πως για να συμβεί αυτό η

ελληνική κοινωνία κατέβαλε ένα μεγάλο τίμημα. Όμως, τώρα ο διάδρομος υπάρχει Και είναι στην ευθύνη μας να απογειώσουμε την οικονομία, δημιουργώντας νέο εθνικό πλούτο, νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες. Είναι στην ευθύνη μας να τελειώνουμε με τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις που κρατούν καθηλωμένες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Γι’ αυτό και είναι προτεραιότητα πρώτης γραμμής να κατατεθεί στην κοινωνία «σχέδιο πτήσης».

– Το ασφαλιστικό πέρασε. Το 2001 είχατε στηρίξει τον Τ. Γιαννίτση στη λογική «βάστα Ρόμελ». Τώρα ο Α. Λοβέρδος ήταν πολύ μόνος…

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης σήκωσαν στους ώμους τους το ασφαλιστικό σύστημα την ώρα της κατάρρευσης. Η μάχη ήταν και θα είναι τιτάνια: Να αντιμετωπιστεί η καθημερινότητα, να μελετηθεί σοβαρά η κατάσταση, να αποφασιστούν αλλαγές και όλα αυτά σε χρόνο μηδέν την στιγμή μηδέν. Ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο ήταν σε κάθε στιγμή κοντά, υποστηρίζοντας και υπογράφοντας κάθε ενέργεια. Οι 159 θετικές ψήφοι του ελληνικού Κοινοβουλίου στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποδεικνύουν έμπρακτα m συλλογικότητα των αποφάσεων και των προσπαθειών. Αλλά και προσωπικά, με την εμπειρία της επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιμένω εδώ και χρόνια να τονίζω την ανάγκη μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό. Μιας μεταρρύθμισης που πρέπει να αντιμετωπίσει τους τρεις βασικούς πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή την επάρκεια -να έχουμε

σύνταξη και να την έχουμε σήμερα- τη βιωσιμότητα -να έχουν σύνταξη και τα παιδιά μας- και την προσαρμοστικότητα -να λάβουμε υπόψη τις αλλαγές που έχουν γίνει, όπως το θέμα του προσδόκιμου ηλικίας, τις αλλαγές της οικονομικής κατάστασης, το μοντέλο εργασίας. Οι απαντήσεις που δίνονται σε αυτά τα τρία μεγάλα ζητούμενα σταθεροποιούν το ασφαλιστικό σύστημα και εγγυώνται το μέλλον. Αργήσαμε πολύ για πολλά χρόνια.

Δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ, και το ασφαλιστικό θέλει συνεχή παρακολούθηση και επανεξέταση, ώστε σε συνδυασμό με θετικό ρυθμό ανάπτυξης να έχουμε τη δυνατότητα θετικών για τον λαό μας αλλαγών.

– Θα έχουμε κι άλλα μέτρα τον Σεπτέμβριο;

Η ακατάσχετη «μετρολογία» έχει ως μόνο αποτέλεσμα να καλλιεργούνται η σύγχυση και η αρνητική ψυχολογία. Χαρακτηριστικά δηλαδή που δεν βοηθούν αν οικονομία μας και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή την ώρα Η κυβέρνηση προχωρά με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και οι μέχρι σήμερα ενδείξεις κρίσιμων δεικτών της οικονομίας δεν αφήνουν περιθώρια για πλειοδοσίες και σενάρια.

– Υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους;

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν απολύτως σαφής πως δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα κινέζικο ρητό που λέει «ποτέ δεν τολμάς, ποτέ δεν νικάς». Η κυβέρνηση τόλμησε, για να νικήσει κάθε ενδεχόμενο δημοσιονομικής χρεοκοπίας.

– Σε πολλούς τομείς υπάρχουν καθυστερήσεις. Είναι λύση ο ανασχηματισμός;

Μην περιμένετε τώρα από εμένα να ρίξω νερό στο μύλο συζητήσεων τις οποίες θεωρώ εξαιρετικά αντιπαραγωγικές. Ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά και να αξιολογεί και να δίνει λύσεις.

– Μήπως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα άλλο σύστημα;

Ξέρετε, ένα είδος που ευδοκιμεί στη χώρα μας και είναι αειθαλές είναι οι «προπονητές» της εξέδρας και του καναπέ. Ε, ας μην τους επιτρέψουμε, τουλάχιστον, πέρα από την ποδοσφαιρική να ορίζουν και την πολιτική ατζέντα.

– Εσείς στον τομέα ευθύνης σας προγραμματίζετε αναπτυξιακές δράσεις;

Τα φτερά της ανάπτυξης είναι η έρευνα, η καινοτομία, η νέα γνώση, η υψηλή τεχνολογία. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια με επίκεντρο την έρευνα για να κινητοποιήσουμε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια προκείμενου να επιτύχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία θα συνεισφέρουν θετικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Από φέτος θα στρέψουμε τις προτεραιότητες μας και τα κονδύλια που είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια σε ερευνητικούς τομείς οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας και που θα σχετίζονται με την πληροφορική, την ενέργεια, την αγροτοβιοτεχνολογία, τα χημικά υλικά και τις υπηρεσίες υγείας. Να δώσω ένα παράδειγμα: Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών του δημόσιου ερευνητικού κέντρου Θεσσαλονίκης έχει πάρει βραβείο για την παραγωγή ενέργειας από ήλιο και νερό. Οι ερευνητές έκαναν τη δουλειά τους. Το επιχειρηματικό κεφάλαιο, η πολιτεία και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν την δική τους. Τα ανθρώπινα μυαλά της χώρας θα παράγουν τον εθνικό πλούτο και την δημιουργία που χρειαζόμαστε. Η πολιτική για την έρευνα και τεχνολογία αλλάζει πλεύση και την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνω τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν σχέση με καινοτόμες επιχειρήσεις στο χώρο της τεχνολογίας. Με την Γραμματεία Νέας Γενιάς ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα καινοτομίας που ξεκινάει από το δημοτικό και φτάνει μέχρι τις θερμοκοιτίδες νεανικής επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα. Τα κίνητρα δε του αναπτυξιακού νόμου θα δίνουν φτερά ο’ αυτούς που μπορούν και θέλουν να καινοτομήσουν. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε οι νέοι άνθρωποι αλλά και όλες οι δημιουργικές δυνάμεις να βρουν σ αυτή τη χώρα επιτέλους ενθάρρυνση και υποστήριξη και όχι εχθρότητα και αδιαφορία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024