Συνέντευξη στον Flash 96

MAR 22, 2010

Μία προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μάλιστα χωρίς την ευλογία της ευρωζώνης, είναι σαφές ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο ευρώ που θα θίξει πάρα πολύ τον πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης. Το ότι θα πάει όμως η Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο ευρώ και για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές αλλά και για το ότι θα θεωρηθεί ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα αναξιοπιστίας στους μηχανισμούς λειτουργίας της ευρωζώνης, γιατί έπονται και άλλες χώρες. Οι χώρες της Ευρώπης θα σκεφτούν εξαιρετικά πολύ για το δικό τους συμφέρον και για δικούς τους λόγους θα υποστηρίξουν αυτή τη στιγμή τη διεθνή θέση της Ελλάδος ώστε να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά το πρόβλημα της Ελλάδος. Η διμερής υποστήριξη, θεωρώ ότι αυτό είναι η λύση για την Ευρώπη.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Ένα νομοσχέδιο που αλλάζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη λογική που υπήρχε μέχρι σήμερα στη φορολογία, που βάζει μια τελείως διαφορετική λογική στο ποιοι πληρώνουν και βάζει πολύ νέες, καινοτόμες προσεγγίσεις που δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητές για το πώς γίνεται η φορολόγηση, δηλαδή στους μηχανισμούς. Θεωρώ ότι υπάρχουν και θέματα που πρέπει να συζητηθούν, και θέματα που πρέπει να δούμε εάν ανταποκρίνονται στους πραγματικούς στόχους. Όμως δε θεωρώ ότι η συνολική εικόνα πρέπει να αμαυρωθεί από ορισμένα επιμέρους ζητήματα. Και κατανοούμε όλοι ότι δεν μπορεί να ανοίξουν εύκολα πόρτες του να παρθούν πράγματα πίσω εάν δεν εξεταστούν πολύ καλά γιατί υπάρχουν εκατοντάδες αιτήματα από εκατοντάδες ομάδες που ο καθένας βλέπει το δικό του δίκιο. Υπάρχουν δυνατότητες αλλαγών, υπάρχουν δυνατότητες συζητήσεων, όχι όμως να ανοίξει μια ιστορία όπου ο καθένας μπορεί να διαπραγματεύεται άρθρα του νομοσχεδίου. Πράγματα τα οποία είναι οφθαλμοφανή θα συζητηθούν και βεβαίως θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια να επανεξεταστούν.

Μειώσεις μισθώνΘα υπάρξει μείωση στο θέμα των κομμάτων, είναι ένα θέμα που το συζητάμε κι εμείς για να κάνουμε την πρόταση για το δικό μας κόμμα αλλά πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μείωση. Το θέμα των υπαλλήλων της Βουλής, έχει δημιουργηθεί πάρα πολύ θέμα και η άποψή μου είναι ότι πρέπει να εξομοιωθεί με όλους τους άλλους υπαλλήλους και με τον τρόπο της μείωσης. Και όσον αφορά τις βουλευτικές αποζημιώσεις θέλω να σας πω ότι και το θέμα της μείωσης και το θέμα της διαφορετικής φορολόγησης, γιατί ο βουλευτής δεν έχει μισθό, έχει μια συνολική αποζημίωση που μπαίνουν μέσα και τα ενοίκια και τα τηλέφωνα και όλα, δεν πρέπει επ’ ουδενί να ανθίσταται των μειώσεων που έχουν όλοι οι άλλοι. Και αυτό είναι η άποψη που επικρατεί στο σύνολο των βουλευτών και θεωρώ ότι αυτό θα ανακοινωθεί και πολύ γρήγορα.

Επειδή είναι τόσο δύσκολα τα μέτρα και αφορούν τόσο πολύ την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δεν μπορεί να δικαιολογήσεις καμία εξαίρεση. Καμία εξαίρεση.

Ιδιωτικά εκπαιδευτήριαΗ απόφαση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων βασίζεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που ουσιαστικά συνδέει τις απολαβές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με των δημοσίων. Αυτό λοιπόν που είχε γίνει προσπάθεια πριν από αρκετά χρόνια ήταν ότι οι αμοιβές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον όσο αυτές των δημοσίων, γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα στα θέματα των αμοιβών τους. Όταν όμως υπάρχει μια εισοδηματική πολιτική η οποία πάντοτε έχει σαν στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορεί αυτό να αποτελεί νομική βάση για να εξυπηρετηθεί ιδιωτικό συμφέρον. Γι’ αυτό και ήμουν πάρα πολύ κατηγορηματική ότι η εισοδηματική πολιτική αφορά το δημόσιο και επ’ ουδενί δε βασίζεται αυτή η απόφαση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ή κάποιων από αυτά, γιατί δεν είναι όλα, να ανοίξουν μια τέτοια κερκόπορτα, πολύ σωστά το είπατε, γι’ αυτό και φροντίσαμε να την κλείσουμε, να πατήσει κάποιος στην εισοδηματική πολιτική του δημοσίου.

ΩρομίσθιοιΌταν αναλάβαμε υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ωρομίσθιοι, καθηγήτριες, σε όλα τα επίπεδα, που ήταν απλήρωτοι. Λύθηκε το θέμα όλο το Δεκέμβριο, δηλαδή είχαμε καλύψει όλες τις ανάγκες μέχρι το Δεκέμβρη και σήμερα υπεγράφη και η απόφαση, γιατί περιμέναμε την υλοποίηση του προϋπολογισμού, για την αμοιβή όλων που έχουν Γενάρη και Φλεβάρη απλήρωτο, δηλαδή και για τους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πληρωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί. Και να πω ότι μένει ένα πολύ μικρό κομμάτι που αφορά περσινές οφειλές κι έχει κάποια νομικά προβλήματα, τα οποία με μία ρύθμιση θα λύσουμε και αυτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο και το liberal.gr

SEP 26, 2024

Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Καϋμένου

SEP 26, 2024

Συνέντευξη στο Παρασκήνιο και την Άννα Καραβοκύρη

SEP 25, 2024