Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΚΑΝΑΛΙ 1» του Πειραιά

ΟΚΤ 29, 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΚΑΝΑΛΙ 1» ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επιστροφή στο κράτος και τον κρατισμό, ακούσαμε και προχθές τον κ. Μπεγλίτη, για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ενδεδειγμένη λύση;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που συμβαίνει στην Αμερική δεν έχει καμία σχέση με κρατισμό. Η δική μου η αίσθηση είναι ότι ο πιο άκρατος και ο πιο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός χρησιμοποιεί το κράτος και το δημόσιο χρήμα προς όφελός του.

Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι διαφορετικό. Δηλαδή για πρώτη φορά στον οικονομικό τομέα η συνεργασία και ο συντονισμός των κρατών μελών έγιναν με ένα σχέδιο το οποίο επαναφέρει το ρόλο του κράτους και τον ελεγκτικό και τον παρεμβατικό όποτε χρειάζεται.

Από κει και πέρα η κάθε κυβέρνηση δείχνει διαφορετικά δείγματα γραφής γιατί, όπως γνωρίζουμε όλοι, στην Ευρώπη υπάρχει νομισματική ένωση, δεν υπάρχει οικονομική ένωση. κι έτσι βλέπουμε οι διαφορετικές κυβερνήσεις να ασκούν διαφορετικές πολιτικές, με μεγάλη κριτική για τη δική μας η οποία αποφασίζει να παρέμβει.

Υπενθυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια φιλελεύθερη προσέγγιση η οποία έχει χαρακτηριστικά της αμερικάνικης και όχι της ευρωπαϊκής προσέγγισης. Είχε μέχρι τώρα τη λογική της απόλυτης απελευθέρωσης των αγορών και στο θέμα των τραπεζών και στο θέμα των τηλεπικοινωνιών, ακόμη και στο θέμα της ενέργειας και τώρα παρεμβαίνει με δημόσιο χρήμα τεράστιο, 11,5% του ΑΕΠ, τεράστιο ποσοστό, με έναν τρόπο ο οποίος είναι αδιαφανής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αδιαφανής και αναποτελεσματικός εννοείτε;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτον, το αποτελεσματικός ή αναποτελεσματικός ξέρετε ότι θα φανεί στην πορεία. Οι προβλέψεις ή μάλλον η ανάλυση που μπορούμε να κάνουμε των δεδομένων, είναι ότι από τη μια έχουμε τις ελληνικές τράπεζες να δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα. Νομίζω το έχετε δει αυτό σε όλες τις δηλώσεις τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: καλά δεν υπήρξε καμία που να είπε από πριν «κοιτάξετε έχω πρόβλημα!»

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε πολλές χώρες, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουν δηλώσει συγκεκριμένα προβλήματα. Υπάρχει κεφαλαιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν προβλήματα, είναι πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: έγιναν κινήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακό ακριβώς για να μην κλείσουν … παρέμβαση…

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε αυτό το τεράστιο ποσό δεν έχει ούτε τη διαφάνεια ούτε τις ασφαλίσεις στο δημόσιο, την παρέμβαση, αν θέλετε και τα κέρδη του. Ακόμα κι αυτό το θέμα των μετοχών δεν έχει μπει μέσα στο νόμο. Σαν φήμες έχει κυκλοφορήσει

Δεν υπάρχει μια ουσιαστική δέσμευση ότι αυτό το χρήμα θα καταλήξει στην πραγματική αγορά με καλύτερους όρους, δηλαδή … των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων. Η διατύπωση του νόμου είναι με ανταγωνιστικούς όρους, αυτό κάνουν οι Τράπεζες

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει ακουστεί και εναλλακτική πρόταση από τη μεριά σας. Δηλαδή τι θα έπρεπε να γίνει μ’ αυτά τα 28 δις. Να μην δοθούν, να δοθούν, να δοθούν με άλλο τρόπο; Τι λέτε εσείς για όλα αυτά;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ανάγκη παρέμβασης και ενός σχεδιασμού σε πολλά επίπεδα. Δεν μπορεί να παίρνεις τα 28 δις και να σταματάς εκεί. Δηλαδή η απάντησή μου στο ερώτημά σας είναι ότι υπάρχουν τρεις μεγάλοι τομείς στους οποίους πρέπει να ανταποκριθούμε λόγω της κρίσης.

Ο πρώτος αφορά το θέμα της ασφάλειας και της σιγουριάς που πρέπει να υπάρξει. Είναι το τραπεζικό κομμάτι, ένα, και το δεύτερο είναι η ανάγκη μιας μεγάλης συμφωνίας και είχα γράψει για αυτό πριν από 15 ημέρες και απεδείχθη προφητικό μετά απ’ όσα προκλητικά είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες, ότι δεν υπάρχουν κεκτημένα.

Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια μεγάλη συμφωνία κοινωνική και πολιτική όπου τα συνδικάτα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση, οι τράπεζες, η ΠΑΣΕΓΕΣ, όλοι οι φορείς της παραγωγής θα πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο συμφωνίας που αφορά τα επόμενα δυο χρόνια. Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν από φορολογικά θέματα μέχρι θέματα παραγωγικότητας και από θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα μέχρι θέματα τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Αυτή η συμφωνία εάν δεν γίνει τώρα και αν δεν γίνει με όλους τους φορείς, θα καταλήξουμε να βλέπουμε αυτά που διαβάζαμε στις εφημερίδες ότι από μόνες τους οι επιχειρήσεις σε συμφωνία με 5 – 6 εργαζόμενους η κάθε μια μειώνουν το βασικό μεροκάματο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε δηλαδή ότι δεν υπάρχουν κεκτημένα.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Συμφωνώ απολύτως ότι υπάρχουν κεκτημένα, γι’ αυτό σας είπα ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μπορούμε σε κοινωνίες όπως είναι οι δικές μας να τα αμφισβητήσουμε. Κι αν υπάρχουν συμφωνίες ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει ανάμεσα σε κάθε εργοδότη και κάθε εργαζόμενο, γιατί τότε όχι τα κεκτημένα θα διαλυθούν, θα διαλυθούν οι βασικές συνθήκες του εργατικού δικαίου της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Επομένως χρειάζεται μια μεγάλη συμφωνία όπου θα μπει το κράτος, θα μπουν αυτά, θα μπουν οι εργαζόμενοι, θα μπει ο αγροτικός τομέας. Βλέπετε ότι ακόμα και η ΚΑΠ θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Θα πρέπει στο τραπέζι να μπει για πρώτη φορά η αναθεώρηση της ΚΑΠ και νομίζω ότι θα γίνει κι αυτό. Δηλαδή το θέμα των δασμών σε προϊόντα από τρίτες χώρες, η προστασία της παραγωγής των αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν το συζητάμε για πάρα πολλά χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε όμως, να ορθώσουμε δασμούς σήμερα;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, εκτιμώ ότι η κρίση μπορεί να επιτρέψει και αυτό. Εγώ νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δική μου πληροφορία είναι ότι έχει ανοίξει ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν υπάρχει μια κρίση αυτού του μεγέθους, θα πρέπει να επανεξεταστούν όλα. Δεν μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να βάζουν ό,τι είδους προστασία θέλουν, όποτε θέλουν, από τα ναυπηγεία τους μέχρι τα λιμάνια τους και η Ευρώπη να θεωρεί ότι σέβεται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε θέματα όπως αυτό του αγροτικού τομέα σήμερα.

Άρα να γίνουν συνολικές αναδιαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί σήμερα με αυτή την κρίση να θεωρούμε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν επιτρέπονται στο ελεύθερο εμπόριο και την ίδια στιγμή τα κοινωνικά δικαιώματα να μην μπαινουν στην παγκόσμια διαπραγμάτευση.

Τα κοινωνικά δικαιώματα να μπουν μέσα στο πεδίο των περίφημων θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Ακούμε συνέχεια για το θέμα του «Μπρέτον Γουντς», ότι πρέπει να ξανακάνουμε ένα «Μπρέτον Γουντς». Τι ήταν τότε; Όταν έγινε αυτή η συμφωνία ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Η άποψη που πρέπει να αλλάξει είναι ότι οι παγκόσμιοι θεσμοί, οι παγκόσμιοι οργανισμοί πρέπει να είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Να υπάρχουν μίνιμουμ κοινωνικά standards όπως υπάρχουν μίνιμουμ εμπορικά standards. Να είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Περιβάλλοντος, γιατί η πράσινη ανάπτυξη πια διαλύει τον πλανήτη.

Άρα η κρίση φέρνει νέα μεγάλα ζητήματα που πρέπει πλέον να μπουν στο τραπέζι και να λυθούν τώρα και οι συζητήσεις όπως βλέπετε είναι παντού αυτού του επιπέδου πια, είναι πολύ διαφορετικές. Για να έρθω όμως στην ερώτησή σας και να μην την αφήσω. Ποια ήταν η απάντηση σ’ αυτή την ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εναλλακτική σας πρόταση.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι λοιπόν το πρώτο κομμάτι της ασφάλειας, είναι η αντιμετώπιση του τραπεζικού συστήματος. Φυσικά και πρέπει να υποστηριχθεί γιατί είναι η καρδιά του οικονομικού συστήματος, αλλά με όρους οι οποίοι είναι διαφανείς, οι οποίοι βοηθούν το χρήμα το οποίο μπαίνει να πάει στην πραγματική αγορά εργασίας.

Σας θυμίζω ότι ακόμα και η FED άνοιξε γραμμή για δάνεια στους μικρομεσαίους. Δηλαδή εδώ υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι να σώσουμε τις τράπεζες. Είναι να σώσουμε την πραγματική οικονομία μέσω κατά ένα κομμάτι των τραπεζών. Το δεύτερο λοιπόν αυτό που αφορά την ασφάλεια είναι το θέμα της κοινωνικής συμφωνίας η οποία πρέπει να μπει επειγόντως στο τραπέζι. Επαναλαμβάνω, όλα μέσα, και αγροτικά και εργατικά και μικρομεσαίες κλπ.

Δεύτερος μεγάλος τομέας είναι η ανάπτυξη. ξέρουμε ότι η κατασκευή, το εμπόριο και ο τουρισμός είναι οι βασικοί της τομείς για τη χώρα. Εδώ δεν γίνεται να ανακοινώνεις 28 Δις για τις τράπεζες και να μην αλλάζεις το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Να είμαστε ακόμη με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο είναι μικρότερο σε απόλυτες τιμές και από το περσινό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το περσινό, ναι.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θέλει μια απολύτως διαφορετική προσέγγιση, μια ανατροπή. Ας ανατραπεί και όλος ο προϋπολογισμός. Είμαστε σε τέτοιες φάσεις, πρέπει να γίνονται ανατροπές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά πώς θα βρείτε τα χρήματα κα Διαμαντόπουλου;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εδώ επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη στις επιχειρήσεις. Έστω κι αν υπερβούμε κατάτι το 3%, μας επιτρέψουν, δεν μπορείς απεριόριστα να αντλείς χρήματα.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω. Όταν λέμε λοιπόν πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, επειδή ζούμε σε μια εποχή που όλο το πακέτο των δημοσίων επενδύσεων και των δημοσίων έργων έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το κάνε μια γέφυρα που λέγαμε πριν από είκοσι χρόνια, θέλουμε αυτές που και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα επί κυβέρνηση Σημίτη είχαν συζητηθεί, είναι τα πακέτα των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Δηλαδή δέκα μεγάλες παρεμβάσεις στη χώρα, δέκα μεγάλα σχέδια τα οποία να έχουν δημόσια έργα, να έχουν ανάπτυξη επιχειρήσεων γύρω από τα δημόσια έργα και να έχουν προσέλκυση ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων.

Αυτά τα έργα είναι από μεγάλα περιβαλλοντικά έργα που αφορούν, θα πάρω ακραία πράγματα, η Στυμφαλία η οποία είδαμε ότι φέτος δεν έχει ούτε μια σταγόνα νερό, όπου να προσεγγίσει πια η κυβέρνηση μεγάλα περιβαλλοντικά έργα ή μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχουν να κάνουν με μεταφορές. Τρεις είναι οι κατηγορίες, μεταφορές, τεχνολογία, υψηλή τεχνολογία – τηλεπικοινωνίες και περιβάλλον.

Αυτοί οι τρεις τομείς θα πρέπει να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, να έχουν μέσα δημόσιο έργο μεγάλο για να προχωρήσει η κατασκευή και να έχουν και προσέλκυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γίνεται αυτό γρήγορα; Γίνεται γρήγορα γιατί υπάρχουν προεργασίες σε όλα τα επίπεδα.

Πού θα βρεθούν τα λεφτά, για να σας απαντήσω και σ’ αυτό. Ξέρετε ότι ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητιέται η αλλαγή του ΕΣΠΑ, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να αλλάξει το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κα Διαμαντοπούλου, μιας και τα λέτε τόσο καλά και δίνετε έτσι συμβουλές Λένε κάποιοι: Να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και να πάρουν μέτρα σε επίπεδο κρίσης. Το αποκλείετε αυτό σαν ένα μελλοντικό ενδεχόμενο;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τη στιγμή που υπάρχουν τόσο διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, αυτό που είπα πριν ότι η Νέα Δημοκρατία την περίοδο της διακυβέρνησής της απέδειξε ότι είναι, όχι το συντηρητικό κόμμα το προσεγγίζον τη γαλλική χριστιανοδημοκρατία, τη γερμανική χριστιανοδημοκρατία, αλλά την αμερικάνικη λογική Μπους. Είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία πέντε χρόνια τώρα, όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, αυτή ήταν η λογική της, και τώρα πληρώνει και αυτή τα προβλήματα μιας πάρα πολύ κακής διακυβέρνησης χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.

Εάν κ. Σκουρή και κ. Τζιοβάρα σας ρωτήσω: πέστε μου ένα μεγάλο έργο που έγινε αυτά τα πέντε χρόνια στη Νέα Δημοκρατία, τι θυμάστε αυτά τα πέντε χρόνια; Τι έγινε απ’ αυτή την κυβέρνηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεταρρυθμίσεις.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ένα γενικό, μεταρρυθμίσεις. Για πέστε μου μια λοιπόν μεταρρύθμιση η οποία άλλαξε κάτι στη χώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι επιλύθηκε το ασφαλιστικό των τραπεζών. Είναι από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποκλείετε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης σε μια περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις εκλογές;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, το αποκλείω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποκλείετε. Με τον Συνασπισμό δηλαδή είστε πιο κοντά…

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ίσως με τμήμα του κ. Αλαβάνου. Θα σας απαντήσω αμέσως. Να πω το προηγούμενο, μια κουβέντα μόνο. Μίλησα για το κομμάτι της ασφάλειας, να το ολοκληρώσω, της ανάπτυξης και της αναδιανομής που αφορά τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Αυτό είναι λοιπόν ένα πακέτο που πρέπει να πάει όλο μαζί και όχι να μιλάμε μόνο για το τι δίνουμε στις τράπεζες.

Έρχομαι τώρα στην ερώτησή σας για το θέμα της συνεργασίας. Η χώρα θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ στόχος του είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, να ξέρει τι θέλει να κάνει στη χώρα, να ξέρει πού θέλει να πάει τη χώρα και να το κάνει με αξιόπιστα πρόσωπα και με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης στο δίλημμά του που λέει: προκειμένου να πέσουμε στην ακυβερνησία πρέπει να προτιμούμε ακόμη και να έρθει ο πολιτικός μας αντίπαλος, μια ισχυρή κυβέρνηση.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θέλω να συμφωνήσω, δεν το άκουσα ακριβώς όπως το είπε, αλλά πιστεύω κι εγώ ότι, γι’ αυτό και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό το ΠΑΣΟΚ να πάρει την αυτοδυναμία. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος. Από κει και πέρα σε περίπτωση, στην πολιτική όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, νομίζω ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει περισσότερες δυνατότητες να συμφωνήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω, το ΠΑΣΟΚ, έχετε φτιάξει ένα πρόγραμμα εσείς και μ’ αυτό κατέβηκε στις εκλογές. Τώρα έχει την κα Ξενογιαννακοπούλου επικεφαλής μιας Επιτροπής Προγράμματος. Θα αλλάξει το πρόγραμμά σας;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, βεβαίως κάθε πρόγραμμα γίνεται σε μια συγκεκριμένη εποχή και πάντοτε χρειάζεται και βελτιώσεις και χρειάζεται και εξειδικεύσεις και όλο αυτό το διάστημα από το 2007 που παρουσιάστηκε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα γιατί προέκυψαν και νέα ζητήματα. Το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε, κατέθεσε προτάσεις στη Βουλή. Αυτά ενσωματώνονται μέσα στο πρόγραμμα.

Τώρα η δική μου η αίσθηση αυτή τη στιγμή κ. Σκουρή είναι ότι εφόσον έχουμε τόσο μεγάλες αλλαγές, δηλαδή από το 2007 μέχρι σήμερα, μετά από την οικονομική κρίση κι αυτά που πρόκειται να έρθουν, αλλά και μετά από πράγματα που έγιναν στη χώρα λόγω Νέας Δημοκρατίας και αναφέρομαι από αλλαγές στο θέμα των τηλεπικοινωνιών μέχρι τα λιμάνια, μέχρι το θέμα των αλλαγών στην παιδεία, εκτιμώ ότι χρειάζεται μια ριζική νέα προσέγγιση. Μια ριζική νέα προσέγγιση προγραμματική, γι’ αυτό και είπα προηγουμένως αυτούς τους τρεις άξονες, που εκτιμώ ότι θα πάει και σε αλλαγή των κονδυλίων και σε μια επικέντρωση των στόχων στην ανάπτυξη και στην αναδιανομή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι λένε ότι ενδιαφέρεστε να είστε υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι για μια σειρά πρωτοβουλίες που παίρνετε. Δεν ξέρω, αλλά ακούγεται πολύ. Έχετε στο σχεδιασμό σας να είστε υποψήφια Δήμαρχος;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Σκουρή, πραγματικά παίρνω μια σειρά πρωτοβουλίες για την Αθήνα γιατί είμαι Βουλευτής της Α’ Αθήνας και εκτιμώ ότι όταν κάποιος είναι Βουλευτής πρέπει να ασχολείται με την περιφέρειά του όπως ασχολείται και με την κεντρική πολιτική σκηνή. Τώρα εάν αυτό μεταφράζεται από διάφορους και με τον τρόπο που είπατε, δεν με αφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω, μιας και μεθαύριο θα έχουμε την πρώτη εμφάνιση για την οικονομία μετά από καιρό στην Αθήνα του κ. Σημίτη, πιστεύετε ότι πρέπει να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν τις ευρωεκλογές;

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Ήταν, είναι και θα είναι, δεν το συζητάω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρώτησα αν θα έπρεπε να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά θα έπρεπε. Θέλετε να απαντήσω πιο σωστά; Δεν θεωρώ ότι έφυγε ποτέ και δεν θεωρώ ότι η κίνηση του κ. Παπανδρέου και ο τρόπος που … τη συγκεκριμένη επιλογή, είχαν τα χαρακτηριστικά εξόδου του κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, γι’ αυτό και δεν έγιναν ποτέ οι κινήσεις.

Νομίζω όμως ότι πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ και για το ενιαίο της μάχης, αλλά και για το ότι σημαίνει ο κ. Σημίτης με την αξιοπιστία του και τη γνώση του και την εμπειρία του και όλο αυτό που έχει προσφέρει στη χώρα, είναι πολύ σημαντικό να είναι πια ένα ενεργό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ένας ενεργός παράγων στην καθημερινή ζωή του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτή τη συνομιλία. Καλή σας ημέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο και το liberal.gr

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Καϋμένου

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στο Παρασκήνιο και την Άννα Καραβοκύρη

ΣΕΠ 25, 2024