Ζητημα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας – Ερωτηση στον Υπουργό Εσωτερικών

DEC 12, 2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Προκόπη ΠαυλόπουλοΘέμα : ΑΘΗΝΑ: «Ξανά Ζωή στο Κέντρο»

Οι φορείς και οι κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας έχουν ενημερώσει επανειλημμένα τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Αθηναίων, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τοπικά Αστυνομικά τμήματα, Εισαγγελία Αθηνών) σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης που υπάρχουν στην περιοχή τους με επίκεντρο τις Πλατείες Κουμουνδούρου και Θεάτρου, τις οδούς Ευριπίδου, Μενάνδρου και Γερανίου και την ευρύτερη γύρω από αυτές περιοχή.

Tο παλιό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, μέρα με τη μέρα, μεταμορφώνεται σ΄ ένα σκληρό γκέτο με συνθήκες άβατου για τους κατοίκους της Πρωτεύουσας. Παρά τις ελπίδες και προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με τις αναπλάσεις του κέντρου λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, μετά το 2004 η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής σε μια ύστατη πράξη απελπισίας και μη βρίσκοντας οποιαδήποτε ανταπόκριση στα προβλήματα τους από την πολιτεία, έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών κοινωνικών προβλημάτων συχνά δημιουργούν συνθήκες αθλιότητας. Αυτό συμβαίνει και με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπου συμπυκνώνονται όλα τα μεγάλα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί σύνθετες και πολυδιάστατες προσεγγίσεις όπως είναι η πολιτική για τα ναρκωτικά, η ασφάλεια, η δημόσια υγεία, η μετανάστευση. Αντιμετωπίζονται μόνο με συντονισμένη δράση, συμμετοχή, διαφάνεια και ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ισχυρή πολιτική βούληση, που δεν φαίνεται να υπάρχει, όταν είναι γνωστό ότι η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται και καμία πρωτοβουλία δεν φαίνεται να έχει αναληφθεί έστω για την ανατροπή των αρνητικών τάσεων.

Για να πετύχουμε «Ξανά ζωή στο Κέντρο», της Αθήνας, εκτιμώ ότι οποιαδήποτε αποσπασματικά μέτρα, στα οποία τυχόν θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου υψηλού πολιτικού κύρους και δυνατοτήτων, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια και εμπλεκόμενα υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Απασχόλησης, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Εξωτερικών), η Νομαρχία Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων κλπ. Η αξιοποίηση της εμπειρίας συλλόγων της Κοινωνίας των Πολιτών, που ενεργοποιούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή, καθώς και ειδικών επιστημόνων, μπορεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, για το οποίο φυσικά θα πρέπει να προβλέπεται χρονοδιάγραμμα ενεργειών και πόροι. Κάθε παρέμβαση θα πρέπει να κατατείνει στο να υπάρχει αξιοπρεπής και ανθρώπινη ζωή για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους μετανάστες που αναζητούν τη δεύτερη πατρίδα τους, τα παιδιά που θέλουν να αποθεραπευτούν.

Ερωτάται ο Κος Υπουργός

•- Προτίθεται να αναλάβει την πρωτοβουλία για μέτρα συντονισμού μεταξύ των διαφόρων φορέων της πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σύνθετα προβλήματα της περιοχής?

•- Ως πρώτος τη τάξει Υπουργός προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία οργάνου συντονισμού, ανάλογου με το προτεινόμενο, με χρονοδιάγραμμα και πόρους και στόχο να έρθει «Ξανά ζωή στο κέντρο της Αθήνας»;

Αθήνα, 13.12.2007

Η Βουλευτής

Άννα Διαμαντοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012