«Πόσο κοστίζει να είσαι Έλληνας»

FEB 2, 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Θέμα : «Πόσο κοστίζει να είσαι Έλληνας»

Η κυβέρνηση στο Νόμο 3731/08 για τη Δημοτική Αστυνομία που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2008 στη Βουλή, αποφάσισε την απόδοση του καθεστώτος του «επί μακρόν διαμένοντος» στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και τελείωσαν το γυμνάσιο με την ενηλικίωση τους .

Το ΠΑΣΟΚ τότε κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, έκανε σαφές, ότι έχουμε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη από την Κυβέρνηση στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και κατ΄επέκταση και στη διάταξη που αφορά την άδεια μακράς παραμονής στα παιδιά των μεταναστών. Υποστηρίξαμε την ανάγκη αντιμετώπισης όλων αυτών των παιδιών ως πολίτες αυτής της χώρας με πλήρη δικαιώματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας δημιούργησε ένα καθεστώς που δίνει κάτω από ειδικές προϋποθέσεις την άδεια μακράς παραμονής. Έτσι μια γενιά 110.000 νέων ανθρώπων που βρίσκονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα -πολλά από αυτά αριστεύουν- οι οποίοι επί της ουσίας είναι Έλληνες, έχουν γεννηθεί ή και μεγαλώσει στην Ελλάδα, μιλούν ελληνικά, γνωρίζουν την ελληνική Ιστορία, είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία, δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες συμμαθητές τους.

Μετά από την ψήφιση τριών νόμων τα τελευταία χρόνια, η αντίληψη της κυβέρνησης για τα θέματα της μετανάστευσης επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά με την Υπουργική Απόφαση με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2009 που καθορίζει τα δικαιολογητικά που χρειάζεται ένας νέος για να πάρει την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος.

Πέραν από κάθε λογική ισότητας και ισονομίας για να λάβει κάποιος την εν λόγω άδεια – καθεστώς, υποχρεούται να πληρώσει παράβολο 900 ευρώ.

Η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή ουσιαστικά δεν παραχωρεί δικαιώματα, αλλά τα «πουλάει» και μάλιστα πανάκριβα σε μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζομένους .

Δεν ξέρουμε πραγματικά τι είναι χειρότερο στην προκειμένη περίπτωση: το άδικο, αναίτιο και υπέρογκο παράβολο ή ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η επιβολή του (υπουργική απόφαση επί τροπολογίας σε νόμο για τη Δημοτική Αστυνομία). Κάπως έτσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα παιδιά των μεταναστών. Με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες, μέσα από τροπολογίες σε άσχετους νόμους και υπουργικές αποφάσεις που αποτρέπουν ακόμα και την παραμικρή δημόσια συζήτηση για το μείζον ζήτημα του «ρατσισμού από την κούνια».

Επειδή το εν λόγω θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό για τα παιδιά αλλά ηθικό και πιστεύουν ότι ανήκουν, θέλουν και πρέπει να ανήκουν στην ελληνική κοινωνία και θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα,

Επειδή το γεγονός ότι κάποιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα δεν σημαίνει τίποτα αν δεν έχει 900 ευρώ.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

  • Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε το ποσό των 900 € για μια μεγάλη κοινωνική ομάδα, όπως είναι τα παιδιά των μεταναστών και μάλιστα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεδομένου ότι δεν προβλέπει κάτι ανάλογο η σχετική κοινοτική οδηγία ?
  • Με τη νομοθετική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση θέλει να δώσει πραγματικά δικαιώματα στα παιδιά δεύτερης γενιάς επειδή τους ανήκουν ή τα αντιμετωπίζει σαν τυπικούς μετανάστες?

Αθήνα, 02.02.2009

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Άννα Διαμαντοπούλου

Χάρης Καστανίδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Έκθεση Ντράγκι και η σημασία της για την Ελλάδα -Ακούει η Αθήνα;

SEP 12, 2024

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012