«Ασυμφωνία λόγων και έργων στην κυβερνητική πολιτική για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»

ΦΕΒ 5, 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο

ΘΕΜΑ: «Ασυμφωνία λόγων και έργων στην κυβερνητική πολιτική για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου».

Η έλλειψη πολιτικής για την παιδεία, η συνεχιζόμενη απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και η εγκατάλειψη της περιφέρειας την τελευταία πενταετία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέκεται εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς το μέλλον.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ιδρυθέν αρχικά το 1919, των 18 Τμημάτων, των 30 Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, των 13.000 φοιτητών, των 6 νησιών, βρίσκεται σε κρίση. Ένα πανεπιστήμιο με διεθνή παρουσία, συνεργασίες και καινοτόμα προγράμματα σπουδών θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα λειτουργίας περιφερειακού πανεπιστημίου. Αντ’ αυτού, η συνεχιζόμενη έλλειψη λειτουργικής στήριξης οδήγησε τον Πρύτανη σε παραίτηση και τη Σύγκλητο σε απειλή παραίτησης εφόσον δεν υπάρξει μια, έστω συστηματική αντιμετώπιση των προβλημάτων από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και όλα τα πανεπιστήμια της χώρας πρέπει να εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με στοχευμένη αναπτυξιακή και θεσμική υποστήριξη, ορθολογική χρήση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου/ΕΣΠΑ και διασφάλιση αυξημένων κονδυλίων. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αδυνατεί να προσλάβει έστω και ένα διδάσκοντα (ενώ δαπανά σημαντικά κονδύλια για τις συμβάσεις διδασκόντων του ΠΔ407/80) γιατί παρά τις δημόσιες δηλώσεις και δεσμεύσεις του ΥΠΕΠΘ, εκκρεμεί από το 2006 η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος. Δαπανά το 50% του τακτικού του προϋπολογισμού σε ενοίκια χωρίς να παρέχει στοιχειώδη εργαστήρια, βιβλιοθήκες ή εγκαταστάσεις φοιτητικής μέριμνας. Ταυτόχρονα εμπαίζεται από το ΥΠΕΠΘ καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις το Δεκέμβριο 2007 του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, δεν έχει γίνει ούτε η δημοπράτηση για την επισκευή του σεισμόπληκτου και «ακατάλληλου» κτιρίου της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο. Και όλα αυτά ενώ το 60% των πόρων θα δοθούν για την ανέγερση ενός Παλαιοντολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Λέσβο , Φαραωνικών διαστάσεων για το οποίο από το 2003 υπήρξε συζήτηση μείωσης στο ένα τρίτο (1/3) του όγκου του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • 1. Τι μέτρα, και πότε, προτίθεται να λάβει για την τήρηση των δεσμεύσεων, την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου?
  • 2. Σε ποιο πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση των υποδομών για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που στεγάζεται σε έξι νησιά και τι μέτρα λαμβάνονται για την έγκριση της διαδικασίας δημοπράτησης χωρίς καθυστερήσεις ώστε να μην επαναληφθεί η επιβάρυνση του Πανεπιστημίου με ακόμη 600.000 σε ενοίκια?
  • 3. Πότε ανετράπη ο σχεδιασμός και οι δεσμεύσεις που προσδιόριζαν ως προτεραιότητες τη συστηματική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου , την ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λήμνο και την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης των λειτουργιών του?

Αθήνα, 05.02.2009

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αννα Διαμαντοπούλου

Μιχάλης Παντούλας

Θάλεια Δραγώνα

Νίκος Σηφουνάκης

Γεώργιος Νικητιάδης

Ελπίδα Τσουρή

Νίκος Ζωίδης

Παναγιώτης Ρήγας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Anna Diamantopoulou y José Fernández-Albertos analizan las políticas públicas efectivas para blindar la cohesión social y la reducción de la desigualdad

ΝΟΕ 25, 2024

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012