«Αύξηση της εμπιστοσύνης και όχι αύξηση φόρων»

SEP 22, 2009

Συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ, στον Γ. Αντύπα

Μένουν λίγες μέρες για τις εκλογές, αλλά την αλήθεια ακόμη να μας την πείτε. Μόνο ευχάριστα πράγματα για αυξήσεις ακούμε…Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να είναι δυσάρεστη με την κοινωνία και ευχάριστη σε λίγους και ισχυρούς. Αυτή η επιλογή οδήγησε σε τραγικά αδιέξοδα. Το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται με ειλικρίνεια. Λέμε πως πρέπει να ορθώσουμε ανάχωμα σε αυτή την πορεία απαξίωσης και παρακμής. Λέμε πως πρέπει η χώρα να ξαναβρεί ρυθμό και στόχο. Λέμε πως για να το επιτύχουμε θα πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις. Δεν υποσχόμαστε κανέναν παράδεισο, αλλά διαφωνούμε κάθετα με μια αναποτελεσματική πολιτική που κάνει κόλαση τη ζωή για την πλειονότητα των πολιτών.

Αν η σπατάλη του Δημοσίου και η φοροδιαφυγή είναι τα βασικά προβλήματα του τόπου, φαντάζομαι θα συμφωνήσετε μαζί μου, θα πρέπει ο λαός να απευθύνει μομφή σε όσους τον κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου; 

Ο λαός, κύριε Αντύπα, κρίνει και συγκρίνει. Σε αυτήν τη σύγκριση το διαχρονικό ισοζύγιο του ΠΑΣΟΚ έχει θετικό πρόσημο. Γι αυτό και σήμερα δημιουργείται ένα μεγάλο ρεύμα εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου.

Κύρια Διαμαντοπούλου, πέρα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της σπατάλης που ακούμε συνεχώς, ποιοι θα πληρώσουν; 

Στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ έχουν διευρυνθεί και οξυνθεί οι ανισότητες στο κοινωνικό σώμα. Λίγοι ωφελήθηκαν πολύ και οι πολλοί είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει δράσεις αντιμετώπισης. Υπάρχουν κάποια πρωταρχικά αγαθά, όπως είναι το εισόδημα, η μόρφωση, οι ευκαιρίες. Αυτά πρέπει να διανέμονται στην κοινωνία με έναν ορθολογικό και παραγωγικό τρόπο, προς όφελος των λιγότερο ευνοημένων. Μόνον έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα αποθέματα δυνάμεων της κοινωνίας μας. Γι αυτό και η αναδιανομή βρίσκεται στο επίκεντρο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για ριζική φορολογική μεταρρύθμιση.  

Τι περιλαμβάνει το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθήσετε; 

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, το οποίο έχει τέσσερις άξονες-κορμούς, στους οποίους αναφέρομαι ενδεικτικά: Ο πρώτος είναι η στήριξη του εισοδήματος για να θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή αλλά και για να ενισχύσουμε τη ζήτηση στην αγορά. Ο δεύτερος άξονας αφορά την αναθέρμανση και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Πρέπει να ξαναβάλουμε την οικονομία μπροστά. Κι αυτό απαιτεί αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, μέτρα για ρευστότητα στην αγορά, και ταυτόχρονα ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την προστασία και την ενίσχυση της απασχόλησης. Εχουμε δεσμευθεί για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων. Τέταρτος άξονας είναι το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά. Ενα σπάταλο, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό και γεμάτο εστίες διαφθοράς κράτος συνιστά τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις.  

Υπάρχει κάποιος φόρος που θα πρέπει να αυξηθεί; 

Η επιζητούμενη εθνική ανάταση και η ανάταξη της οικονομίας δεν περνούν μέσα από την αύξηση των φόρων, αλλά μέσα από την αύξηση της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη σε μια νέα ηγεσία της χώρας, η εμπιστοσύνη σε ένα λειτουργικό και ευέλικτο κράτος, η εμπιστοσύνη στις σχέσεις πολιτείας και πολίτη πρέπει να λογίζονται ως ένας κρίσιμος αναπτυξιακός συντελεστής για τα επόμενα χρόνια. Η εμπιστοσύνη είναι ο σπινθήρας που θα κινήσει προς τα εμπρός την Ελλάδα.  

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Να έχει πλήρως εμπεδωμένη την αντίληψη πως «τα καλύτερα λόγια είναι τα έργα».  

ΟΝΕ ήταν και πάει. Η ΝΔ κόντεψε να μας βγάλει από αυτήν και το ΠΑΣΟΚ «έβγαλε» από τα ψηφοδέλτιά του όλους όσοι συμμετείχαν στην ένταξη, ακόμη και τον Κ. Σημίτη… 

Η ένταξη στην ΟΝΕ ανήκει οριστικά στα θετικά κεκτημένα του ελληνικού λαού, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι ο πρωταγωνιστής σ’ αυτό, όπως και σε πολλά άλλα και μεγάλα, υπήρξε ο Κ. Σημίτης. Το ζήτημα τώρα είναι να δούμε μπροστά. Να οραματιστούμε ένα μέλλον για την Ελλάδα και να εργαστούμε με την απαιτούμενη δέσμευση και τόλμη για να το καταστήσουμε εφικτό. Η αφετηρία αυτής της μεγάλης πορείας είναι τοποθετημένη χρονικά στις 4 Οκτωβρίου. Γι αυτό και το πρόταγμα αυτήν τη στιγμή είναι να δώσουμε συντεταγμένα τη μάχη και να την κερδίσουμε.  

Ποιοι είναι οι «καρεκλοκένταυροι» για τους οποίους μίλησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου; Ακόμη και σε αυτό θα πρέπει να αρκεστούμε σε μια γενική περιγραφή; 

Ακούστε… αυτό που έχει καταστεί απόλυτα σαφές, και από τον ίδιο τον πρόεδρο, είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σήμερα χώρος ούτε για καρεκλοκένταυρους ούτε για καρεκλοθήρες. Η ελπίδα των πολιτών επενδύεται στο ΠΑΣΟΚ και πρέπει να εργαστούμε εντατικά από τις 5 Οκτωβρίου ώστε να μείνουν ψηλά οι σημαίες της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης.

Αυτό, πρακτικά, μεταφράζεται στο ότι καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε αξίες και όχι αξιώματα.. 

Στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ έχουν διευρυνθεί και οξυνθεί οι ανισότητες στο κοινωνικό σώμα. Λίγοι ωφελήθηκαν πολύ και οι πολλοί είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει δράσεις αντιμετώπισης, τονίζει η Α. Διαμαντοπούλου.                          

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Political και τον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

SEP 17, 2024

Συνέντευξη στον Ταχυδρόμο και τη Βάσω Κυριακή

SEP 16, 2024