Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς η ραχοκοκαλιά του ΑΕΠ μας· είναι η καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων που βλέπουν μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο ανάπτυξης που υποστηρίζει και υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τους συμπεριλαμβάνει.

To Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια ιστορική ευκαιρία να στρίψουμε το πηδάλιο της ελληνικής οικονομίας προς τομείς στρατηγικής σημασίας για το μέλλον. Για να μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις για να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα ικανοποιούν τους νέους και τις νέες που έμειναν εδώ, αλλά και που θα πείσουν όσους εργάζονται στο εξωτερικό ότι αξίζει να γυρίσουν πίσω.

Αντ’ αυτού, 2.5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης πήγαν σε μόλις 10 εταιρείες. Ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει σχετική έρευνα, για να εξεταστεί για ποιο λόγο υπήρξε τέτοια συγκέντρωση πόρων σε τόσο λίγες επιχειρήσεις..

Δεν είναι αυτό το παραγωγικό μοντέλο που οραματίζομαι για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Στο επίκεντρο της πολιτικής μου πρότασης βρίσκεται η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και προς αυτή την κατεύθυνση έχω καταθέσει μια δέσμη προτάσεων που κινείται σε 3 κύριους άξονες: καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, παροχή υποστήριξης και κινήτρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και κίνητρα για συνέργειες έτσι ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.

Θα αναφέρω ενδεικτικά μερικές προτάσεις:

Δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας Crowdfunding για ΜμΕ, όπου θα μπορούν να παρουσιάζουν τα έργα/προιόντα τους και να αντλούν κεφάλαια απευθείας από πολίτες, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα πηγή χρηματοδότησης που παρακάμπτει τις παραδοσιακές τραπεζικές δομές. Ιδιαίτερα σημαντικό για startups.

Αποδέσμευση Τραπεζικού Λογαριασμού για ρυθμισμένες οφειλές. Είναι παράλογο το γεγονός ότι όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός επιχείρησης δεσμεύεται λόγω ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, η δέσμευση δεν αίρεται με τη ρύθμιση των οφειλών, αλλά απαιτείται η πλήρης εξόφλησή τους για να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός από τις φορολογικές αρχές.

-Χρηματοδότηση ΜμΕ μέσω Εθνικού Κεφαλαίου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που θα επενδύει σε ΜμΕ με κοινωνικό προσανατολισμό (π.χ., επιχειρήσεις που ενσωματώνουν πρακτικές βιωσιμότητας ή που συμβάλλουν στην τοπική κοινότητα)-Παροχή Χρηματοοικονομικών Εγγυήσεων για Καινοτόμα Έργα ΜμΕ, μειώνοντας τον κίνδυνο για τις τράπεζες και ενθαρρύνοντας τη χρηματοδότηση νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

-Δημιουργία Ταμείου Στήριξης ΜμΕ μέσω Μικροχρηματοδοτήσεων. Ίδρυση ενός ειδικού ταμείου που θα παρέχει μικροχρηματοδοτήσεις σε ΜμΕ βάσει του Ν. 4701/2020.

-Ίδρυση δικτύου «ψηφιακών συμβούλων για ΜμΕ», που θα παρέχουν υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την αξιολόγηση των αναγκών τους, την εξειδίκευση των διαθέσιμων λύσεων, όπως και την καθοδήγηση σε θέματα ενσωμάτωσης τεχνολογιών και ανάπτυξης βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων.Εν κατακλείδι: γίνεται να δώσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα εργαλεία και τη στήριξη που χρειάζονται για να θριαμβεύσουν;

 

Ναι, γίνεται!

Kαι θα το κάνουμε.