Θεωρώ μεγάλη τιμή και χαρά την παρουσία μου στην 62η Σύνοδο των Πρυτάνεων. Θεωρώ, την πρώτη παρουσία μου ως Υπουργού Παιδείας μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πολιτική μου διαδρομή. Χαίρομαι που συμπίπτει με την πόλη του Λαυρίου. Η πόλη του Λαυρίου έχει έναν συμβολισμό, για το πώς μπορεί μια πόλη, μια περιοχή, μια χώρα με βάση την οργανωμένη ανάπτυξη, την τεχνολογία, την αλλαγή προτεραιοτήτων να πετύχει όσα έχει πετύχει η πόλη του Λαυρίου.
Στη Σύνοδο από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ετέθησαν τα παρακάτω ζητήματα:
1) Ο νέος ρόλος του Υπουργείου με τις αρμοδιότητες στην έρευνα, την τεχνολογία αλλά και τη Δια Βίου Εκπαίδευση, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τα πανεπιστήμια της χώρας
2) Η περιγραφή του τρόπου διαβούλευσης που γίνεται μέσα από πέντε κύκλους . Το Υπουργείου δεν συνδιαλέγεται μόνο με τους φορείς της Παιδείας ,αλλά και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης , της εργασίας, της παραγωγής και τους κοινωνικούς φορείς και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
3) Σημαντικό είναι επίσης ότι έθεσα το περίγραμμά του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά την αυτονομία των πανεπιστημίων και την χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, των τεχνολογικών ιδρυμάτων ,που είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την αλλαγή του χάρτη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ..
Απάντησα στην ανάγκη συγκεκριμένων άμεσων ρυθμίσεων που αφορούν τη μη εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου και δημιουργούν πολλά σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Παρακάλεσα για ορισμένα απλά πράγματα. Να πάμε στην αλλαγή των εκλεκτορικών σωμάτων, που υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία τους. Είναι σημαντικό τα Πανεπιστήμια να αναρτούν στο διαδίκτυο τα πρακτικά των εκλεκτορικών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και καθαρότητα
Ενημέρωσα για το θέμα της πολιτικής του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τα κολλέγια και το κενό νόμου. Έχουμε αντιευρωπαϊκό νόμο και απόφαση του νομικού συμβουλίου του Κράτους για ανάκληση των αδειών .
Ενημέρωσα επίσης για το θέμα της οδηγίας σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα από όλο το ευρωπαϊκό ιστορικό παρελθόν αλλά και τις βασικές αρχές για να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση της .
Τέλος, αναφέρθηκα στο θέμα του ασύλου. Είναι σαφές ότι το άσυλο έχει ένα συμβολισμό για τη χώρα μας, ο οποίος βασίζεται στο ρόλο που έπαιξαν τα Πανεπιστήμια και η φοιτητιώσα νεολαία στην εφτάχρονη δικτατορία . Η όποια αλλαγή δεν θα είναι αποτέλεσμα των «επαγγελματιών της βίας» και κακοποιών στοιχείων, που έχουν βάλει στόχο το Πανεπιστήμιο. Υπάρχει συναίνεση, για να λειτουργήσουμε μαζί με τους πανεπιστημιακούς , με την πανεπιστημιακή κοινότητα με τους Πρυτάνεις και με τους φοιτητές.
Υπάρχει επίσης και η μεγάλη συναίνεση και προτροπή της ελληνικής κοινωνίας γιατί το Πανεπιστήμιο ανήκει στον Ελληνικό λαό. Το Πανεπιστήμιο ανήκει στην Νεολαία, ανήκει στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ανήκει στη γνώση, ανήκει στην έρευνα σε όλες αυτές τις προϋποθέσεις για το αύριο της χώρας.
Μιλήσαμε για πολύ συγκεκριμένες δράσεις που θα επακολουθήσουν ώστε η περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ασύλου να γίνει πραγματικότητα μέσα από τη δημοκρατία που υπάρχει σήμερα.
Εύχομαι και ελπίζω ότι οι Σύνοδοι των Πρυτανικών Αρχών θα γίνονται μέσα στο Πανεπιστήμιο, όχι σε ξενοδοχεία, όχι σε χώρους μη πανεπιστημιακούς . Δημοκρατία και φόβος δεν μπορεί να συνυπάρχουν.
Το θεσμικό πλαίσιο του ασύλου είναι επαρκές και δεν χρειάζεται να αλλάξει, χρειάζεται να εφαρμοστεί. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει η καταγραφή των χώρων του ασύλου –τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι δεν είναι άσυλο. Να υπάρξει μια πλήρης καταγραφή των χώρων που σήμερα είναι υπό κατάληψη για ιδία χρήση. Δεν είναι αποδεκτό δημόσιοι χώροι να είναι κατειλημμένοι από ιδιώτες. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να μιλήσουμε στη νέα εποχή για την περιφρούρηση και την προστασία των εκπαιδευτηρίων στο σύνολο τους, από τα σχολεία και τον σχολικό φύλακα μέχρι τα πανεπιστήμια και βεβαίως τα Πανεπιστήμια έχουν την αυτονομία να επιλέξουν τον τρόπο, τις προδιαγραφές και την λειτουργία της περιφρούρησης του υλικού και πνευματικού τους πλούτου. Είναι όμως μια προτεραιότητα και μια ανάγκη. Υπάρχει επίσης ανάγκη μέσα από τον εσωτερικό κανονισμό να δημιουργηθούν οι κώδικες εκείνοι οι οποίοι επιτρέπουν στις Πρυτανικές αρχές να λειτουργούν άμεσα με πρυτανική εφημερία σε καθημερινή βάση, ώστε να υπάρξει η σωστή συνεργασία στο σωστό χρόνο με τις αρχές, ώστε να μην αφήνουν κανένα περιθώριο καταστροφής έστω και ενός βιβλίου ή ενός υπολογιστή. Κανένα περιθώριο στη διακοπή οποιασδήποτε πνευματικής, πολιτιστικής ή πολιτικής διαδικασίας που γίνεται στο Πανεπιστήμιο.
Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι τόσο δύσκολη. Αυτό που πιστεύω απόλυτα είναι, ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε το νόμο, χωρίς παρερμηνείες , χωρίς άλλες αλλαγές με συγκεκριμένες δράσεις και κυρίως –και αυτό το έχω κάνει σαφές – με το να μην απέχει η πολιτική ηγεσία λέγοντας ότι «όλα είναι έξω από εμάς» . Για αυτό και έκανα σαφές -και την περίοδο που ήμασταν στην αντιπολίτευση και τώρα- ότι είμαστε στο πλευρό των Πρυτανικών Αρχών για την εφαρμογή του νόμου.
Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας το έξης : σε όλη αυτή τη συζήτηση που αφορά τα Πανεπιστήμια, τις μεγάλες και βαθιές αλλαγές που αφορούν από την χωροταξική αναδιάταξη μέχρι την αυτονομία , μέχρι το τεράστιο θέμα του ασύλου, υπάρχει ένα έλλειμμα διαλόγου. θα ήθελα να κάνω μια δημόσια έκκληση προς τους φοιτητές να πουν τις απόψεις του.
Για τη δημοκρατική λειτουργία των Πανεπιστημίων υπάρχει ανάγκη λειτουργίας κεντρικών φοιτητικών και σπουδαστικών οργανώσεων που θα δώσουν την δύναμη τους ,την άποψη τους, την ιδέα τους και την πρόταση τους για αυτό που γίνεται στα Πανεπιστήμια.