“Η 4η προγραμματική περίοδος 2007-2013 και το ζοφερό μέλλον του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας” Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

APR 7, 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο

Θέμα: «Η 4η προγραμματική περίοδος 2007-2013 και το ζοφερό μέλλον του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας στη χώρα μας».

Tέσσερα χρόνια τώρα με αγωνία παρακολουθούμε την σταδιακή αποδιοργάνωση του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας και την οπισθοδρόμηση της κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας. Το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που με μεγάλο κόπο οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει από πλήρη απαξίωση.

Επί των ημερών της διακυβέρνησης σας όχι μόνο δεν έχει προστεθεί τίποτα καινούργιο στον τομέα της πρόνοιας αλλά παρατηρείται αύξηση της δυσλειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος, καθώς και πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, διότι πολλές δομές και κυρίως οι περιφερειακές, έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Η Κυβέρνηση εναγωνίως επιχειρεί να απορροφήσει τα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ, και με αποκλειστικά δική της ευθύνη μόλις τώρα αρχίζουν οι ανακοινώσεις για το ΕΣΠΑ (Δ’ΚΠΣ) έχοντας ήδη «πετύχει» μηδενική απορρόφηση για το 2007.

Στις 27 Μαρτίου 2008 – με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση εξαγγείλατε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου σας για τον τομέα της Πρόνοιας για την νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Από την μελέτη του εν λόγω σχεδίου δράσης προκύπτει ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά παράδοξη και αφηρημένη παρουσίαση γενικών στόχων πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις εξαγγελίες σας όσο και με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο χώρο της Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα

•1. Με δεδομένη την αδυναμία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να παρουσιάσει τομεακό πρόγραμμα για την Υγεία και την Πρόνοια κατά την 4η προγραμματική περίοδο 2007-2013 – με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προϋπολογισμό – εξαγγείλατε με πανηγυρικό τρόπο ότι ‘’για πρώτη φορά από το 1950 μέχρι σήμερα εκπονείται μία ολοκληρωμένη Αναπτυξιακή Στρατηγική για τις ευπαθείς ομάδες”. Η μελέτη του ίδιου του σχεδίου που παρουσιάσατε, αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός των θεματικών επιχειρησιακών σχεδίων μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το εθνικό πρόγραμμα δράσης .

•2. Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου δράσης ‘’ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα εκτιμηθεί μετά την εκπόνηση όλων των επιχειρησιακών σχεδίων”. Το εθνικό πρόγραμμα δράσης κατά παράδοξο τρόπο δεν περιλαμβάνει κανένα στοιχείο όσον αφορά τον προϋπολογισμό του, ενώ δεν προβλέπεται ούτε καν εκτίμηση του κόστους υλοποίησης, γεγονός που θέτει σε απόλυτη αμφισβήτηση το σύνολο των εξαγγελιών και την δέσμευση για υλοποίηση τους.

•3. Το πρόγραμμα δράσης παρουσιάζει 7 άξονες προτεραιοτήτων στους οποίους αντιστοιχούν 47 μέτρα/δράσεις. Πέραν του τεράστιου αριθμού τίτλων, παρατηρούμε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Ένταξης, στην ίδρυση της οποίας προχωρήσατε το 2006, την καταργήσατε τον επόμενο χρόνο και τώρα την επαναφέρετε ως νέα πρόταση στο εθνικό πρόγραμμα δράσης.

•4. Προχωρείτε επίσης στην σύσταση νέων Δ/νσεων στην Γεν. Δ/νση Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και προφανώς σε νέες προσλήψεις για την στελέχωσή τους. Όμως το 2007 πραγματοποιήσατε μαζικές μετατάξεις στο Υπουργείο Υγείας, 154 ατόμων που είχαν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ σε οργανισμούς του Υπουργείου, κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νοσηλευτικού προσωπικού χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό. Με αυτού του είδους τη στελέχωση της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου τίθεται εν αμφιβόλω η εκπλήρωση του στόχου της καλής διακυβέρνησης που προβλέπεται στο πρόγραμμα δράσης.

Επειδή συνεχίζεται η λογική επανάληψης των ίδιων εξαγγελιών και μάλιστα με πληθωρικό τρόπο, χωρίς επί στης ουσίας να αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε από τα εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στο χώρο της Πρόνοιας

Ερωτάται ο Κος Υπουργός

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των θεματικών επιχειρησιακών σχεδίων και ποιες οι ετήσιες δεσμεύσεις υλοποίησης του εξαγγελθέντος εθνικού προγράμματος για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη;

2. Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί αυτός και ειδικότερα ποιο είναι το ύψος των οικονομικών πόρων που έχετε δεσμεύσει για το τρέχον έτος;

Αθήνα, 07.04.2008

Η Βουλευτής

Αννα Διαμαντοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012