“Ακόμα και στις ΗΠΑ το 80% φοιτούν σε δημόσια πανεπιστήμια”

ΜΑΙ 10, 2008

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες βάση για την Ανάπτυξη αλλά και την Κοινωνική Συνοχή. Ακόμα και στις ΗΠΑ το 80% των 14 εκατομμύρια φοιτητών φοιτούν σε Δημόσια Πανεπιστήμια. Είναι γνωστή η θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια και τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους αλλά η σημασία και προτεραιότητά τους έπεται της μεταρρύθμισης που αφορά τη δημόσια παιδεία.

Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει μεγάλα προβλήματα. Απαιτείται μία γενναία μεταρρύθμιση που θα απελευθερώσει τις υπαρκτές μεγάλες δυνάμεις και θα του επιτρέψει να μπει στη Πανευρωπαϊκή πρωτοπορία με βάση τις ίσες δυνατότητες πρόσβασης, την αξιοκρατία, και την αξιολόγηση, την επιβράβευση της αριστείας, την πραγματικά ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την έρευνα και την καινοτομία, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας αλλά και τις απαιτούμενες υποδομές.

Αυτή η μεταρρύθμιση απαιτεί Πολιτική και Πανεπιστημιακή Ηγεσία χωρίς δογματισμούς και φόβους με ανοιχτούς ορίζοντες και κυρίως με πάθος και πίστη για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας μετά την πρωτοφανή σε ηττοπάθεια ομολογία άρνησης ή αδυναμίας παρέμβασης, δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ώστε να υπάρξουν γενναίες και κατεπείγουσες αλλαγές που χρειάζεται η Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με λόγια απλά, παραιτήθηκε του λειτουργήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012