“ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε αντίθετη ρότα”

MAR 22, 2008

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο

«Η αλλαγή πορείας της χώρας προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης» λέει στον Ε.Τ. η Α. Διαμαντοπούλου, η οποία δεν βλέπει περιθώρια συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη Ν.Δ. Στην πρώτη της συνέντευξη μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καταθέτει τη δική της πολιτική πλατφόρμα. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και ένα νέο ισχυρό επιτελικό κράτος που φροντίζει όχι μόνο την αναδιανομή αλλά και για την παραγωγή του πλούτου, που δεν φοβάται την αγορά και δεν εξαντλείται σε «αριστερές γενικότητες που χαϊδεύουν αφτιά…»

Tο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τελείωσε, αλλά, το νέο πολιτικό στίγμα, την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης δεν την είδαμε…

Στα συνέδρια συμφωνούνται γενικά πλαίσια. Αυτό έγινε και στο 8ο Συνέδριο όπου η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αποτυπώνεται στα κείμενα αλλά και στην ομιλία του Προέδρου. Βασική έννοια είναι αυτή της αναδιανομής πλούτου και ευκαιριών. Αυτή ενσωματώνεται στις μεγάλες προτεραιότητες που αφορούν: α) ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην γνώση για όλους και στην πράσινη οικονομία, β) ένα ισχυρό επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος που προστατεύει, παρεμβαίνει, ρυθμίζει, ελέγχει προς όφελος των πολιτών και όχι των εκάστοτε εκπροσώπων του, γ) μια νέα κοινωνική συμφωνία που αφορά όλα τα όλα δημόσια αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια κλπ) την ποιότητά τους και την καθολική πρόσβαση και βέβαια μια νέα εθνική στρατηγική για το ρόλο της Ελλάδας, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στο κόσμο.

Πως διαμορφώνεται η θέση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και την αγορά; Υπάρχει πλειοψηφική γραμμή στα μείζονα ζητήματα ;

Ο ρόλος του κράτους ήταν και είναι στο κέντρο των πολιτικών και ιδεολογικών επεξεργασιών! Δείτε τη σημερινή κυβέρνηση. Κινείται ανάμεσα σε αποσπασματικές, νεοφιλελεύθερου τύπου, επιλογές και σε μια λογική κρατισμού, που θέλει τους κυβερνώντες όχι απλά να ελέγχουν, αλλά να απομυζούν το κράτος. Προσωπικά πιστεύω στην ανάγκη μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Μην ξεχνάμε ότι είναι η σοσιαλδημοκρατία αυτή που – παρά τις όποιες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς- επέτυχε στην Ευρώπη, τον συνδυασμό ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και την λειτουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας που παρήγαγε πλούτο. Δεν αρκεί η δίκαιη διανομή του πλούτου, χρειάζεται και η παραγωγή του. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Υπεισέρχεται ο υπερεθνικός παράγων αλλά και η «κοινωνία των πολιτών». Χρειαζόμαστε εξασφάλιση της καθολικής υπηρεσίας και διασφάλιση των δημόσιων αγαθών για όλους τους πολίτες. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Η αγορά όμως είναι εδώ και δεν αρκεί ο αφορισμός της, γιατί δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε αναγκαίο κακό? είναι θεσμός ο οποίος ρυθμίζεται και λειτουργεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, την δημόσια υγεία, την προστασία του καταναλωτή αλλά και το δημόσιο συμφέρον συνολικά. Εκεί υπάρχουν οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα όλου του φάσματος του πολιτικού συστήματος. Γι αυτό και διαφωνώ με αριστερές γενικότητες που χαϊδεύουν αυτιά, αλλά δεν πείθουν δημιουργικά μυαλά.

Στο συνέδριό σας κυριάρχησε την πρώτη ημέρα το ζήτημα της συνεργασίας με τον ΣΥΝ, παρόντος του κ. Τσίπρα. Την ίδια στιγμή στελέχη της ΝΔ επιχειρηματολογούν υπέρ της μελλοντικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. ; Έρχονται αλλαγές;

αταρχήν, είναι ξεκάθαρο στη δική μας συνείδηση ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και χθες και αύριο, και δεν χρειάζεται να ανοίγουμε τρύπες στο αυτονόητο. Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανεξάρτητη πορεία. Η ελληνική κοινωνία δεν προσδοκά από τα δύο αυτά κόμματα τα ίδια πράγματα. Οι πολίτες όταν λένε στο ΣΥΡΙΖΑ «κάνε αντιπολίτευση», εννοούν «διαμαρτυρηθείτε». Όταν λένε στο ΠΑΣΟΚ κάνε αντιπολίτευση, εννοούν «θέλουμε να κυβερνήσετε». Και βεβαίως η αντιπολίτευση οφείλει να συντονίζεται και να αντιπαρατίθεται σε απαράδεκτες, για το λαό, πολιτικές της ΝΔ, κάτι που πραγματικά γίνεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή πορείας της χώρας, βέβαια, προϋποθέτει την αλλαγή Κυβέρνησης. Οι πολίτες και η ζωή θα ωθήσουν τις εξελίξεις. Θεωρώ, όμως, ότι οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και την οικονομία, το φέρνουν πιο κοντά στο ΚΚΕ το οποίο, προκειμένου να διαφοροποιηθεί, απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Κάποτε στο ΠΑΣΟΚ λέγατε ότι παρακολουθείτε στενά τι συμβαίνει στη διεθνή και δη ευρωπαϊκή σκηνή και γι αυτό προσαρμόζεστε πιο γρήγορα από τα άλλα κόμματα στην – κάθε φορά – νέα πραγματικότητα. Τώρα;

Με την ΝΔ η χώρα έχει επιστρέψει σε μια αδιέξοδη για την εποχή μας εσωστρέφεια. Δυστυχώς ακολουθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο πολιτικός διάλογος στη χώρα γίνεται ως να είμαστε μόνοι μας στο κόσμο. Ανήκω στους Ευρωπαϊστές πολιτικούς. Πιστεύω βαθιά στην ανάγκη μιας Ευρώπης πολιτικά ενοποιημένης με ισχύ στην οικονομία, την κοινωνική και εξωτερική πολιτική. Βέβαια συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είτε ως Κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, σημαίνει ότι συνεχώς «συνδιαμορφώνω» και αντιστέκομαι. Η Ευρώπη π.χ. είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει την ασύδοτη λειτουργία των κάθε είδους επενδυτικών κεφαλαίων που επηρεάζουν και αλλάζουν τις τοπικές οικονομίες. Εδώ πρέπει να συνδιαμορφώσουμε! Αντίθετα, η Ευρώπη κινήθηκε εκτός διεθνούς δικαίου και κόντρα στην αντίληψή της για πολυεθνικές κοινωνίες και δημοκρατίες, όπως στο θέμα του Κοσσόβου. Εδώ πρέπει να αντισταθούμε και να καταγγείλουμε με μεγαλύτερη ένταση από αυτή που δείξαμε.

Συμφωνείτε με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να αποκλείσει από το κόμμα πρώην υφυπουργούς και υπουργούς. Σύντροφοί σας ήδη λένε ότι απορρίπτει συλλήβδην, ως μη όφειλε, το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ…

Είμαι υπέρ της ανανέωσης και της δυναμικής εκπροσώπησης της νέας γενιάς σε ηγετικά πόστα, και θα υποστηρίξω κάθε πρωτοβουλία σε αυτήν τη κατεύθυνση. Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε ερμηνείες που οδηγούν στην ποινικοποίηση της θέσης του Υπουργού, που είναι ένα ύπατο αξίωμα στο πολιτικό μας σύστημα με θετικό πρόσημο.

άντως εσείς είπατε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για το ΠΑΣΟΚ να χάσει ούτε μία ώρα πολιτικού χρόνου…

Η χώρα δεν αντέχει άλλο και πρέπει να απαλλαγεί άμεσα από την παρούσα κυβέρνηση. Συνεπώς, δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο σε εσωκομματική εσωστρέφεια, ανταγωνισμούς και πίκρες.

Οι δημοσκόποι όμως λένε ότι το χρονικό όριο για να φανούν έστω και σημάδια ανάκαμψης είναι ο ερχόμενος Ιούνιος. Συμφωνείτε ή Διαφωνείτε;

Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι ούτε συμβατικός, ούτε τηλεοπτικός. Στην πολιτική υπάρχει και ο αστάθμητος παράγων που μπορεί να αλλάζει όλα τα δεδομένα. Αντικειμενικά, αποδεικτικά στοιχεία ότι η ανάκαμψη εκτείνεται ως τον Ιούνιο, δεν υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας δυναμικός οργανισμός, κύτταρο ζωής, το οποίο για να ανακάμψει χρειάζεται κατάλληλες συνθήκες. . .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο και το liberal.gr

SEP 26, 2024

Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Καϋμένου

SEP 26, 2024

Συνέντευξη στο Παρασκήνιο και την Άννα Καραβοκύρη

SEP 25, 2024