Συνέντευξη στα ΝΕΑ
«Το ΠΑΣΟΚ είναι εφτάψυχο». Με τη φράση αυτή η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει το κλίμα αισιοδοξίας για ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την πρόταση δυσπιστίας, με την οποία ο Γ. Παπανδρέου κατάφερε να συσπειρώσει όλα τα στελέχη αλλά και τις αλλαγές στις θέσεις- κλειδιά του κόμματος.
«Ένα μεγάλο κόμμα με την ιστορία, την προσφορά και τις δυνάμεις που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ, δεν διαλύεται τόσο εύκολα. Ούτε θα το επιτρέψουμε», λέει το κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος και συνεχίζει με αιχμές για τον ΣΥΝ. Μιλάει για υπεροψία που δεν ταιριάζει στην Αριστερά και επικρίνει την ηγεσία του ανερχόμενου- τουλάχιστον δημοσκοπικά- κόμματος ότι κινείται μεταξύ Μάο και Βενεζουέλας. «Είναι αναγκαίο να υπάρχει μια μεγάλη δύναμη της νέας Αριστεράς και προς αυτή την κατεύθυνση δεν αρκούν αριστεροί διανοητές ούτε think tanks ούτε σχήματα διαμαρτυρίας. Χρειάζεται ένα κόμμα μεγάλο με ρίζες στον λαό, με διαχρονικές αξίες και αρχές που είναι τα πραγματικά “δεσμά” του, που ενεργοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις. Αυτό είναι το στοίχημα, σε αυτό θα κριθούμε», λέει χαρακτηριστικά.
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ
ΑΡΕΤΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πιστεύετε ότι ο πραγματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ; Και πώς τελικά μπορεί, με αυτό τον ανταγωνισμό, να υπάρχει συνεργασία;
Κάθε κόμμα θέτει τους στόχους του και φροντίζει να γίνουν κατανοητοί από τους πολίτες. Με τον Συνασπισμό ιστορικά υπάρχουν σημαντικοί τομείς στους οποίους κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως το περιβάλλον, η δημόσια παιδεία, η εξωτερική πολιτική, τα ατομικά δικαιώματα, η λειτουργία της δημοκρατίας. Βλέπω όμως με απορία τη σημερινή ηγεσία του να κινείται ανάμεσα στον Μάο και τη Βενεζουέλα, έναν απόλυτο αντιευρωπαϊσμό και, βέβαια, διακρίνω μια πολιτική υπεροψία προς ανθρώπους και κόμματα, η οποία δεν ταιριάζει στο ύφος της Αριστεράς που ξέραμε. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών στη Βουλή και τα κινήματα, με σαφή όμως στόχο μια νέα διακυβέρνηση που προϋποθέτει την ανατροπή μιας απαράδεκτης κυβέρνησης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ
Εάν το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές πάρει τα χαμηλά ποσοστά που δείχνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις, θα τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας;
Αρνούμαι την επανάληψη μιας συζήτησης περί ηγεσίας, ένα θέμα που αποφασίστηκε μόλις πριν από τέσσερις μήνες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Δεν αισθανθήκατε άσχημα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να σας βγάλει από τη «βιτρίνα» όλα εσάς τα προβεβλημένα στελέχη;
Προσβεβλημένοι αισθάνονται οι προβεβλημένοι κατ΄ απονομήν. Υποστήριξα αυτή την επιλογή από την πρώτη στιγμή και είμαι έτοιμη να υποστηρίξω και πιο ριζοσπαστικές αλλαγές που θα δώσουν ρόλο στους πολλούς και αξιόλογους βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, πολλά από τα νέα πρόσωπα του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και το «δίδυμο» Ραγκούση- Παπακωνσταντίνου διαθέτουν τυπικά προσόντα και επιτυχείς εκλογές. Θέλουμε και πρέπει να πετύχουν. Τα έμπειρα στελέχη οφείλουμε να καταθέτουμε τη γνώση, την εμπειρία, τις ικανότητες που αποκτήσαμε και από τις ευκαιρίες που μας έδωσε το ΠΑΣΟΚ, στην υποστήριξη των νέων προσώπων που απαιτεί η κοινωνία Έτσι, οι νέοι θα καταξιωθούν και οι έμπειροι θα επιβεβαιωθούν, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει συνολικά. Μόνη προϋπόθεση, ενιαία και συντονισμένη δράση από ένα κέντρο.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΣΑΜΗΣ
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει λύση για το μέλλον ή μήπως η διάλυσή του μπορεί να οδηγήσει σε νέους χώρους, απαλλαγμένους από τα ιστορικά και πολιτικά δεσμά του;
Σήμερα που αποδεικνύεται ότι η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού όχι μόνο δεν οδήγησε στο «τέλος της Ιστορίας», αλλά επιζητείται εναγωνίως η κοινωνική και πολιτική ισορροπία της σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ παραμένει το κόμμα που μπορεί να δώσει τις απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις. Σε μια εποχή που ο Έλληνας πολίτης βλέπει να αυξάνεται 50 ευρώ η δόση του για το δάνειο λόγω της κρίσης στην Αμερική, σήμερα που η αποχώρηση επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να διαλύσει την οικονομία μας χώρας, είναι σημαντικό να υπάρχει μια δύναμη της νέας Αριστεράς- σε αντίθεση με την παραδοσιακή- που μπορεί να εγγυηθεί την προστασία και ταυτόχρονα να υποστηρίξει τη δημιουργία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπάρχει κάποιο χρονικό όριο, πέραν του οποίου η ενασχόληση των πολιτικών με την πολιτική μπορεί να θεωρηθεί επάγγελμα, με όσα αρνητικά περικλείει η έννοια του επαγγελματισμού; Εάν ναι, έχετε κάποια πρόταση;
Ο κίνδυνος εκτροπής της πολιτικής σε επάγγελμα δεν είναι ανύπαρκτος. Κριτής όμως και εγγυητής κάθε πολιτικής συμπεριφοράς είναι ο ίδιος ο λαός, ο οποίος θέτει- με τα δικά του κριτήρια- τα χρονικά όρια. Σημασία έχουν οι δημοκρατικές διαδικασίες στα κόμματα ώστε να προτείνονται πάντα οι καλύτεροι για την προώθηση των πολιτικών στόχων τους, στη βάση αρχών και αξιών.
ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, το βέτο είναι η μόνη λύση για το θέμα των Σκοπίων;
Το βέτο συναρτάται με την κόκκινη γραμμή των διαπραγματεύσεων που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, πλην ενός. Η διαχείρισή του απαιτούσε και απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς. Η κυβέρνηση βρέθηκε σε μία και μοναδική συγκυρία όπου διεθνείς οργανισμοί είχαν ίδιο συμφέρον για την επίλυση του ζητήματος, ενώ τα πολιτικά κόμματα αντιμετώπισαν το θέμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, σε αντίθεση με το παρελθόν. Η κυβέρνηση κατανοεί επιτέλους πολύ καλά ότι αυτό που χωρίζει την εθνική αποτυχία από την εθνική επιτυχία δεν είναι μόνο η συγκυρία και οι άλλοι, αλλά και η δική μας διπλωματία και πολιτική. Οι εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων φοβάμαι ότι δείχνουν να βρέθηκε και πάλι προ εκπλήξεων.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πάντως η Ν.Δ. εμφανίζεται με αυτοπεποίθηση να κερδίσει ξανά τις εκλογές, ενώ ο κ. Καραμανλής μας απειλεί με νέες μεταρρυθμίσεις.
Έξι μήνες μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη της η Ν.Δ. προχωρά με αποσπασματικές και νεοφιλελεύθερες, παλαιού τύπου, νομοθετικές ρυθμίσεις που οδηγούν στην επιδείνωση της ζωής μεγάλου μέρους των πολιτών και υποθηκεύουν τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Η ανοχή γίνεται διαμαρτυρία, η διαμαρτυρία εξελίσσεται σε οργή, ενώ η αντιπολίτευση αναδεικνύει στον λαό και τη Βουλή τα ζητήματα. Ο πόλεμος έχει ακόμη πολλές κρίσιμες μάχες. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος σε έναν αγώνα αντοχής μετ΄ εμποδίων.
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Η πρόταση δυσπιστίας, πέραν του ότι ανέδειξε την αγωνία του ΠΑΣΟΚ για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τι άλλο πέτυχε;
Η πρόταση δυσπιστίας πέτυχε να διατηρήσει την αναμέτρηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή και την κοινωνία, πέτυχε να αναδείξει το τεράστιο ζήτημα του ΟΤΕ και των επερχόμενων εξελίξεων και να δοθεί, για το Σκοπιανό, από το σύνολο των βουλευτών σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και στο εξωτερικό. Δεν θεωρώ καθόλου δευτερεύον ότι συσπείρωσε το ΠΑΣΟΚ, με το σύνολο των βουλευτών του- με σαφή γραμμή και στόχο- να αναδεικνύει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με την παραδοσιακή Αριστερά.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Δεν φοβάστε ότι η προειδοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τους επενδυτές παραλύει την οικονομία και δημιουργεί φόβο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τους τομείς της οικονομίας που παράγουν κοινωνικά αγαθά και αφορούν το δημόσιο συμφέρον, έχει σαφώς διαφορετική θέση και αντίληψη από την κυβέρνηση. Πρώτον, θεωρούμε ότι τα δίκτυα και οι υποδομές έχουν τον χαρακτήρα δημόσιων αγαθών και πρέπει να ελέγχονται από το κράτος. Εδώ λοιπόν η διαφωνία μας είναι πολιτική. Δεν αφορά τους επενδυτές αλλά τις επιλογές της κυβέρνησης. Δεύτερον, όσον αφορά τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, υπάρχουν ενδείξεις για μεθοδεύσεις και κερδοσκοπία εις βάρος του δημοσίου. Αυτό δεν είναι ανεκτό. Επομένως, για πολιτικούς και ηθικούς λόγους το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται σε αυτή και σε κάθε «αγοραπωλησία», ακόμη και όταν βαπτίζεται μεταρρύθμιση.