Η φράση «είμαι ΠΑΣΟΚ» θα συνεχίσει να αποτελεί τίτλο τιμής και δεν θα τον απεμπολήσουμε εξαιτίας απαράδεκτων συμπεριφορών ορισμένων «συντρόφων», λέει με συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Siemens.
Το κορυφαίο στέλεχος ζητεί να διαχωριστεί η ήρα από το σιτάρι, επισημαίνει ότι πρέπει να οικοδομηθούν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ηγεσία και τα στελέχη και προτρέπει να υπάρξει μια «πρωτοβουλία κορυφής» για την αποκατάσταση των σχέσεων Παπανδρέου- Σημίτη. Η κ. Διαμαντοπούλου πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει σαφέστατα να είναι «καθαρό» αλλά και «μεγάλο».
Κυρία Διαμαντοπούλου, πιστεύετε ότι οι αποκαλύψεις για εισροή μαύρου χρήματος στα ταμεία της Χαριλάου Τρικούπη δικαιώνει όσους υποστήριζαν πως το ΠΑΣΟΚ από την πολύχρονη παραμονή του στην εξουσία έχει απολέσει τα ηθικά ερείσματά του;
Στις μέρες μας βιώνουμε μια κρίση. Όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας προσβάλλουν το ΠΑΣΟΚ. Φοβάμαι όμως ότι αυτά και όλα όσα εντέχνως συγκαλύπτονται- με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης- σε αυτή και σε τόσες άλλες συναφείς υποθέσεις ουσιαστικά χτυπούν στη βάση του, συνολικά το πολιτικό μας σύστημα. Και κρίση στο σύστημα σημαίνει κρίση στη λειτουργία της δημοκρατίας, σημαίνει απρόβλεπτες επιπτώσεις στους πολίτες και τη χώρα.
Το «είμαι ΠΑΣΟΚ» υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί τίτλο τιμής. Δεν θα τον απεμπολήσουμε εξαιτίας απαράδεκτων συμπεριφορών και ίσως ενεργειών μεμονωμένων ατόμων-«συντρόφων», που αποκόπηκαν από την ηθική βάση (ηθικές αρχές) της παράταξης μας. Όπως δήλωσα την Παρασκευή, πρέπει να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι ώστε να διαφυλαχθούν το τεράστιο έργο της παράταξης αλλά και η τιμή και η προσφορά των έντιμων στελεχών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη σαφή θέση «όλα και όλοι στο φως», τη θεσμική πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και την αναστολή της ιδιότητας του μέλους, κρατά το ηθικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτή την κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Ο κόσμος της παράταξης απαιτεί εδώ και τώρα: «Περήφανοι ξανά».
Πιστεύετε ότι οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Siemens ακυρώνουν το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού;
Ο εκσυγχρονισμός είναι από τη φύση του διαμετρικά αντίθετος με τέτοιου είδους συμπεριφορές, αφού υποστηρίζει την ανάγκη κανόνων διαφάνειας στη λειτουργία κάθε οικονομικής δραστηριότητας. Το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού είχε συγκεκριμένα και μεγάλα επιτεύγματα, από την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, μέχρι την μεταρρύθμιση θεσμών αλλά και τα μεγάλα έργα.
Συμπεριφορές ατόμων και μάλιστα απόμαχων δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να αμαυρώσουν ένα σημαντικό κεφάλαιο της δημοκρατικής παράταξης.
Εάν υπάρξουν αποκαλύψεις και για στελέχη ή υπουργούς της Ν.Δ., αυτό δεν θα λειτουργήσει ισοπεδωτικά για τα δύο μεγάλα κόμματα;
Τέσσερα χρόνια τώρα ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν απεδέχθη προτάσεις μας, αλλά με επιλογές όπως αυτή της αποποινικοποίησης των πλαστών τιμολογίων έδειξε να αποδέχεται άβουλα τη μαύρη οικονομία και τη διαφθορά. Αν, σε περίπτωση αποκαλύψεων, κινηθεί όπως ο Γ. Παπανδρέου, τότε μπορεί να προκύψει ακόμα και θέμα πλειοψηφίας στη Βουλή, άρα εκλογές. Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι θέμα όλων των πολιτικών κομμάτων- μικρών και μεγάλων, και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ- να διαχωρίσουν τη θέση τους από καθετί το μαύρο! Με πράξεις που αφορούν το εσωτερικό κάθε χώρου και συναινέσεις που αφορούν την αλλαγή της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.
Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα δεκαήμερο δέχτηκε δύο μεγάλα πλήγματα (η κρίση με τον Κ. Σημίτη και οι εξελίξεις με τη Siemens). Πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση και πώς μπορεί να αναστραφεί το κλίμα;
Όσον αφορά το πρώτο, τόσο η ιστορία όσο και η προοπτική επιβάλλουν πρωτοβουλίες κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα, η οποία είναι πάνω από άτομα. Όσον αφορά το δεύτερο, η κρίση αυτή μπορεί να γίνει αφορμή για τη συνεχώς επιδιωκόμενη και ουδέποτε επιτευχθείσα αναγέννηση.
Η απάντηση είναι: Ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς ενοχές, χωρίς συμπλέγματα προς άλλους χώρους. Ένα απελευθερωμένο ΠΑΣΟΚ θα είναι και ένα νικηφόρο ΠΑΣΟΚ.