“Δεν μου αρέσει ο ρόλος του Ιζνογκούντ” Συνέντευξη στα ΝΕΑ

JUL 28, 2008

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές τον Σεπτέμβριο με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, λέει η Άννα Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» την ώρα που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται η συζήτηση για τον πήχυ των ευρωεκλογών.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση εάν θα θέσει κάποια στιγμή υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος καταφεύγει σε ήρωες των κόμικς και απαντά πως ενώ υπήρξε λάτρης του Αsterix απεχθάνεται τον Ιsnogood, γιατί τον ενδιαφέρει μόνο να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ενώ επαναδιατυπώνει την άποψή της για την έλλειψη ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου λέγοντας ότι η σημερινή δομή του κόμματος δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Κυρία Διαμαντοπούλου,τι εννοούσατε όταν αναφέρατε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο στο ΠΑΣΟΚ;Διαπιστώνετε έλλειμμα στρατηγικής;

Η πολιτική μου κουλτούρα και η λογική του μηχανικού με οδηγούν σε πολύ συγκεκριμένες και σαφείς δομές και διαδικασίες. Εκτιμώ ότι η σημερινή δομή δεν διευκολύνει τη λειτουργία ενός πολιτικού κέντρου που σχεδιάζει, παρεμβαίνει, καθοδηγεί. Βεβαίως τα διάφορα οργανωτικά σχήματα αφορούν άμεσα μερικές εκατοντάδες ανθρώπων, το αποτέλεσμα όμως της λειτουργίας τους αφορά εκατομμύρια υποστηρικτές της παράταξης.

Πιστεύετε ότι η κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ,όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις,μπορεί να αναστραφεί και με ποιον τρόπο;

Τελικά τα μόνα νούμερα που πραγματικά μετράνε είναι αυτά της κάλπης. Η ανατροπή είναι εφικτή και δεν έρχεται από μόνη της.

Θεωρείτε ότι διαφαίνεται κίνδυνος οικονομικής κρίσης; Πώς βλέπετε τα τελευταία μέτρα του κ.Αλογοσκούφη;

Η κατάσταση της οικονομίας είναι άκρως ανησυχητική. Οι κύριοι Καραμανλής και Αλογοσκούφης απευθυνόμενοι προς τους Έλληνες πολίτες θυμίζουν τον πατροκτόνο που ζητάει την επιείκεια του δικαστηρίου γιατί… έχει μείνει ορφανός.

Τώρα, που μειώνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καταρρέει, καλούνται όλοι να υποστούν τις συνέπειες και μάλιστα για απρόβλεπτα μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν κινδυνολογώ, ανησυχώ πολύ σοβαρά.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Όλγα Δημητρίου

Θεωρείτε ότι αν στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία;

Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές με παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου. Με σημαία την Ευρώπη που θέλουμε- δυναμική και αποτελεσματική- που απαιτεί θεσμική επανάσταση και κοινωνική ευαισθησία. Η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει τις εθνικές οικονομίες από την χωρίς όρους και έλεγχο επίθεση επενδυτικών και επενδυτικών /κρατικών κεφαλαίων (π.χ. Σαουδική Αραβία, Κίνα), πρέπει να προστατεύσει την αγορά εργασίας που διαλύεται και τα κοινωνικά δικαιώματα στα οποία ήταν πάντα πρωτοπόρα.

Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε τις ευρωεκλογές γιατί αφορούν το μέλλον και τη φυσιογνωμία της Ευρώπης, και κατ΄ επέκταση της χώρας μας, αλλά και του κόμματός μας. Αντί να περιοριζόμαστε εξ αρχής στο αποτέλεσμα, ας στραφούμε στην ουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής, καταθέτοντας τη δική μας πολιτική πρόταση.

Στέλιος Παθιακός

Εκτιμάτε ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα;

Εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρξει υπέρβαση της κρίσης και να αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε πολιτική σύνθεση και οργανωτική ενότητα.

Λευτέρης Κατωπόδης

Με ποιον τρόπο θα απολογηθείτε για τη λανθασμένη σας επιλογή Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος, κάτι που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο να κινδυνεύει να μην είναι καν αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εκλογές;

Σέβομαι την κριτική σας άποψη αλλά δεν συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις σας. Η επιλογή μου έγινε με αίσθη μα ευθύνης απέναντι στο διακύβευμα της ενότητας της παράταξης και στην προοπτική της για το παρόν και το μέλλον.

Τιμόθεος Βάζουρας

Είμαι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ από το 1981. Δεν το ψήφισα μόνο το 2007 (έριξα ψήφο διαμαρτυρίας σε μικρό κόμμα).

Προσπαθώ να βρω έναν λόγο για να επανακάμψω. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Σας καταλαβαίνω. Όλοι ζήσαμε πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ που μας κάνει περήφανους, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που μας πληγώνει. Αντί να σας πω τους λόγους, θα σας καλούσα να συμμετέχετε ενεργά. Έχετε σκεφθεί ότι και η δική σας συμμετοχή όπως και πολλών άλλων θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας;

Αλίνα Μελισσανίδου

Κυρία Διαμαντοπούλου, από τις κινήσεις σας διαπιστώνω ότι σας απασχολεί το θέμα της διαδοχής του ΠΑΣΟΚ. Θα σας δούμε κάποια στιγμή υποψήφια;

Στόχος μου είναι να συμμετέχω, ουσιαστικά και ολοκληρωτικά, σε μια συλλογική προσπάθεια για την απαλλαγή της χώρας από μια διακυβέρνηση χωρίς ήθος και στόχους και για τη νίκη ενός ΠΑΣΟΚ που μπορεί και πάλι να δώσει ελπίδα στη χώρα.

Ενώ υπήρξα λάτρης του Αsterix, απεχθάνομαι τον Ιsnogood, γιατί δεν παράγει ποτέ τίποτα και ασχολείται από το πρωί ώς το βράδυ με το πώς θα γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Πέτρος Μαρκοβίτης

Σας φοβίζει ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος; Υπάρχει φως στο τούνελ;

Μία διάσπαση οδηγεί σε επικυριαρχία της Δεξιάς, που θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα με δύο κόμματα αριστερά και δύο σοσιαλιστικά να συγκρούονται μεταξύ τους. Το φως προϋποθέτει έμπνευση, συλλογικότητα, εσωτερική δημοκρατία και σεβασμό χωρίς ηγεμονισμούς από όλους προς όλους.

Έλενα Σταρένιου

Τελικά πώς τα καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ και βρίσκεται μονίμως σε χειρότερη μοίρα από ό,τι η κυβέρνηση; Τι φταίει; Η ηγεσία, τα στελέχη ή το κακό του παρελθόν; Βλέπετε ανάκαμψη του Κινήματος στον ορίζοντα;

Το ΠΑΣΟΚ καλείται να επιβάλει τη δική του πολιτική ατζέντα που αφορά τον πολίτη και τη χώρα. Σε μια εποχή κατάπτωσης και συνολικής απογοήτευσης, το ΠΑΣΟΚ μπορεί και οφείλει να μιλήσει και να εμπνεύσει μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση και εθνική αξιοπρέπεια. Δουλειά, εισόδημα, σχολείο, νοσοκομείο, πράσινο και ελεύθερος χώρος και ρόλος στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι η μόνη ατζέντα που σπάει τη μοιρολατρία και απαντά για το αύριο αυτής της χώρας. Εκεί κρύβεται η ανάκαμψη, εκεί κρίνεται το ΠΑΣΟΚ.

Όχι στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

ΤΟ ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της Ν.Δ. για τα ΚΕΣ που ανοίγει παράθυρα για εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, και προτείνει τη συγκρότηση δημόσιας ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αξιολογεί και θα ελέγχει τη λειτουργία τους, λέει η υπεύθυνη Παιδείας του Κινήματος Άννα Διαμαντοπούλου. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση της οικονομίας.

Θανάσης Τραϊφόρος

Θα ήθελα να διευκρινίσετε τις θέσεις του κόμματός σας για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Επίσης, ο κύριος Βενιζέλος συμφωνεί με την άποψή σας για τα ΚΕΣ;

Στη χώρα μας υπάρχει μια χαοτική κατάσταση σε έναν χώρο 2.500 έως 5.000 Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (γνωστά ως ΚΕΣ)- που κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους. Πενήντα από αυτά παρανόμως χρησιμοποιούν τον τίτλο «κολέγιο» και προβάλλουν συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.

Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και οργάνωση συνολικά του χώρου της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης και όχι των 50. Πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα της διδασκαλίας, να προστατεύσουμε τα παιδιά που σπουδάζουν σε αυτά, αλλά και τους γονείς τους, να κλείσουν όσα ΚΕΣ δεν θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές, που οφείλει να θέσει η Βουλή.

Επίσης προτείνουμε δημόσια ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα αξιολογεί, θα πιστοποιεί και θα ελέγχει τη λειτουργία των ΚΕΣ.

Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιτραπεί η έμμεση ανωτατοποίηση των ΚΕΣ και η κερδοσκοπική συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Αντιθέτως, το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει παράθυρα για την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ανώνυμες εταιρείες που φέρουν τον παραπλανητικό και απροσδιόριστο τίτλο «κολέγιο». Θέτει χαλαρά κριτήρια χωρίς τις επιβεβλημένες δομές ελέγχου. Το καταψηφίζουμε καταθέτοντας παράλληλα τη δική μας θέση.

Σε αυτό συμφωνήσαμε όλοι από την πρώτη στιγμή. Οι προσωπικές απόψεις, που φυσικά μπορεί να είναι διαφορετικές, είναι πλούτος με την προϋπόθεση ότι δεν οδηγούν σε σύγχυση αλλά σε σύνθεση και προωθούνται συλλογικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Political και τον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

SEP 17, 2024

Συνέντευξη στον Ταχυδρόμο και τη Βάσω Κυριακή

SEP 16, 2024