Η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ θεωρεί «αναγκαιότητα για τη συνέχεια» την επιστροφή του Κώστα Σημίτη
Την αρχή του τέλους για την παραμονή της ΝΔ στην εξουσία «βλέπει» η Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς -όπως λέει- έπεσε και το τελευταίο κυβερνητικό ανάχωμα, το προφίλ που είχε καλλιεργήσει ο Κ. Καραμανλής, ως εγγυητής της ηθικής.
«Στην Ελλάδα, η ΝΔ εκφράζει έναν παλαιομοδίτικο συντηρητισμό και το ΠΑΣΟΚ τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία»
«Ήρθε η αρχή του τέλους για τη ΝΔ»
Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, κρατάει… μικρότερο καλάθι όταν αναφέρεται στις προοπτικές ανάκαμψης του κόμματός της. Θεωρεί ότι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια, είναι η επιστροφή του Κ. Σημίτη και η ενεργοποίηση των στελεχών του κόμματος. Οσο για τη σημασία των ευρωεκλογών, που ο κ. Παπανδρέου έχει αναγορεύσει σε δημοψήφισμα, επισημαίνει με νόημα ότι από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί και η ηγεσία.
Κυρία Διαμαντοπούλου, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις επανέφερε έπειτα από καιρό τα χαμόγελα στο κόμμα σας. Είναι και απόδειξη ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης;
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντικές αλλαγές στη κοινή γνώμη, ανατροπή επιλογών αλλά και σταθερά απογοήτευση και απαισιοδοξία. Η παρουσία των αρχηγών στη ΔΕΘ κατέγραψε νίκες και ήττες. Ο Κώστας Καραμανλής υπέστη μία στρατηγική ήττα στο χώρο της ηθικής, που είχε θέσει ως μοναδικό πλαίσιο πολιτικής του. Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε μια στρατηγική νίκη στη μετατόπιση της ατζέντας, αποκλειστικά στα προβλήματα των πολιτών, στον προγραμματικό λόγο και το αύριο, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο σκάνδαλα και καβγάδες. Για τη ΝΔ είναι η αρχή του τέλους και για το ΠΑΣΟΚ, η αρχή? της αρχής.
Ο κ. Παπανδρέου, στη ΔΕΘ, επικεντρώθηκε σε προτάσεις για την οικονομία και τη φορολογία, που ήχησαν πράγματι όμορφα στα αφτιά των πολιτών. Μπορούν, όμως, να αποτελέσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τον τόπο;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκε στην οικονομική πολιτική, αυτό για το οποίο παραδοσιακά προσφέρεται το βήμα της ΔΕΘ. Κατέθεσε πολιτικές και μέτρα που αφορούν την οικονομία, το κοινωνικό κράτος και επικεντρώθηκε όχι απλώς στην ευημερία της χώρας αλλά και στην ευημερία του πολίτη. Τα μέτρα αυτά είναι επεξεργασμένα και μελετημένα και έχουν αποφασιστεί στο προγραμματικό συνέδριο του 2007. Εχουν, δηλαδή, την πολιτική συναίνεση του συνόλου των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ήρθε η στιγμή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και στο επίπεδο του προγραμματικού λόγου μας. Βεβαίως, στην επόμενη περίοδο θα δοθεί αντίστοιχο βάρος και στο νέο μοντέλο ανάπτυξης και στις άλλες επί μέρους πολιτικές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Λέτε, δηλαδή, ότι έχετε σχέδιο για να αντιπαρατεθείτε πολιτικά και ιδεολογικά στην κυβέρνηση;
Ιδεολογικά, έχει γίνει κατανοητό πλέον ύστερα από 5 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης ότι υπάρχουν καθαρές διαφορές, όπως στο φορολογικό σύστημα. Επί Νέας Δημοκρατίας άλλαξε η σύνθεση των φορολογικών εσόδων με μετακύλιση των βαρών από τα μεγάλα εισοδήματα στα μεσαία και μικρά. Σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές, το ΠΑΣΟΚ διαφύλαξε στο παρελθόν και δεσμεύεται για το στρατηγικό ρόλο του κράτους στο μέλλον, ενώ η ΝΔ οδηγεί με αδιαφανή και επιζήμιο τρόπο στην ιδιωτικοποίησή τους. Στον κοινωνικό τομέα, μεγάλες επιλογές, όπως το ΕΚΑΣ και η «Βοήθεια στο σπίτι», ακυρώνονται. Στο χώρο της Παιδείας, ο δημόσιος χαρακτήρας της είναι για μας κεντρικός άξονας του προγράμματός μας για την ανάπτυξη και τη συνοχή. Αντίθετα, η ΝΔ διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και προωθεί από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο την αναγκαιότητα του ιδιωτικού. Μετά την πλανεύτρα, σοσιαλιστική ρητορεία του κυρίου Καραμανλή, αυτό που είναι σαφές και κατανοεί ο κάθε πολίτης είναι ότι στην Ελλάδα η ΝΔ εκφράζει έναν παλαιομοδίτικο συντηρητισμό και το ΠΑΣΟΚ τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.
«Πάθαμε και μάθαμε»
Φοβάστε το «αυτογκόλ»;
Αλίμονό μας! Πάθαμε και μάθαμε!
Πριν από μερικούς μήνες είχατε επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης ενός συλλογικού κέντρου λήψης των αποφάσεων στο κόμμα σας. Θεωρείτε ότι παραμένει αναγκαίο;
Επιμένω στην ανάγκη ενός ισχυρού, ενιαίου και σταθερού πολιτικού κέντρου. Το εξήγησα εκεί που έπρεπε, δηλαδή στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση για τα οργανωτικά μας ελάχιστα αφορά την ελληνική κοινωνία.
Μήπως ήρθε, τελικά, η ώρα και για μία κίνηση σε σχέση με την επιστροφή του Κ. Σημίτη;
Εννοείτε το τέλος της κρίσης που περάσαμε. Η ενεργός συμμετοχή και σύμπλευση του Κ. Σημίτη είναι μια αναγκαιότητα για τη συνέχεια, το ενιαίο και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω βαθύτατα πως αυτό είναι η αίσθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων της παράταξης, αλλά φυσικά η τελική διαχείριση και απόφαση αφορά τον πρόεδρο του κινήματος και τον τέως πρωθυπουργό.
Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει τώρα ότι οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα για το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι δημοψήφισμα και για την ηγεσία του;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για δημοψήφισμα που το «ναι» ή το «όχι» αφορά την ασκούμενη από την κυβέρνηση πολιτική. Η δική μας ευθύνη είναι να πολιτικοποιήσουμε τις εκλογές στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά βεβαίως και την Ευρώπη. Αισιοδοξούμε, θα προσπαθήσουμε και απ? αυτό θα κριθούμε όλοι μας.
«Αλαζονική η κυβέρνηση για την παιδεία»
Ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, πως εκτιμάτε τις πρωτιές για τις οποίες επαίρεται ο υπουργός Ε. Στυλιανίδης, στην προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς έχει σημαντικές δυσκολίες, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί σχεδιασμό, προετοιμασία και δουλειά. Φέτος ο υπουργός πέτυχε στο θέμα των διορισμών και των βιβλίων, να φτάσει τα δεδομένα του 2003! Ξεπέρασε δηλαδή τις δραματικές καθυστερήσεις και επιδόσεις των προηγούμενων χρονών της κυβέρνησής του. Πέρα όμως απ’ αυτά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όπως:
α)Στο θέμα των νηπιαγωγείων, όπου η κατάσταση σε συγκεκριμένα αστικά κέντρα είναι δραματική. Κενές θέσεις στα πανεπιστήμια, ανύπαρκτες θέσεις στο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο.
β)Το διαχειριστικό χάος που υπάρχει στο εκπαιδευτικό προσωπικό με κενά αλλά και υπεράριθμους, με τα ειδικά και αθλητικά σχολεία ξεχασμένα.
γ) Στη προετοιμασία του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας, όπου έπρεπε να αρχίσει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί η προσφυγή στα φροντιστήρια.
Ως Υπουργός Παιδείας για πρώτη φορά, ο κύριος Στυλιανίδης θεωρεί ότι για πρώτη φορά λειτούργησε το εκπαιδευτικό σύστημα. Η αλαζονεία της Νεοδημοκρατικής Διακυβέρνησης σε όλο της το μεγαλείο.