“Η Ελλάδα οφείλει να συμπεριφέρεται ως συνδιαμορφωτής της Ευρωπαϊκής πολιτικής σε όλους τους τομείς”

ΝΟΕ 5, 2008

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, είχε σειρά επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες (4-5 Νοεμβρίου 2008).

 

Μετά το τέλος της συνάντησής της με τον Επίτροπο Εκπαίδευσης, Jan Figel, η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

“Η Οδηγία 89/48, Η Οδηγία 2005/36, αλλά και η πρόσφατη απόφαση του ΔΕΚ – λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι αναμένονται και άλλες αποφάσεις – αναφέρονται στην υποχρέωση αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις χώρες της Ε.Ε., αλλά έχουν και σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των εκπαιδευτικών συστημάτων.

 

Ως εκ τούτου, απαιτούνται πρωτοβουλίες και δράσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με στόχο την κατοχύρωση της παρέμβασης των εθνικών Αρχών για την διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών για την ισότιμη πρόσβαση σε αυτή.

 

Ως ΠΑΣΟΚ, θέσαμε στα κοινοτικά όργανα, την ανάγκη άμεσης αξιολόγησης των συνεπειών της εφαρμογής της συγκεκριμένης Οδηγίας, τόσο στα εκπαιδευτικά συστήματα, όσο και στο πεδίο της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Και ζητήσαμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να εφαρμόζεται ουσιαστικά η πιστοποίηση της εκπαίδευσης σε κάθε χώρα και, να μην μετατρέπονται οι εκπαιδευτικές δομές, σε ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.

 

Είναι σαφές ότι οι επερχόμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα θέτουν θέματα που αφορούν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, και όχι απλά μία από τις 27, δηλαδή την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, απαιτείται κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα.

 

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας και να προωθήσει παράλληλα τους αντίστοιχους προβληματισμούς στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και σε συζητήσεις για την εσωτερική αγορά. Απαιτείται οργανωμένη υποστήριξη των θέσεων, προώθηση των ζητημάτων και δημιουργία συμμαχιών.

 

Παράλληλα, η σύνοδος των Πρυτάνεων, οι Πρόεδροι των ΤΕΙ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, θέτοντας το θέμα στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές ενώσεις και όργανα.

 

Η Ελλάδα είναι και οφείλει να συμπεριφέρεται ως συνδιαμορφωτής της Ευρωπαϊκής πολιτικής σε όλους τους τομείς.”

 

 

Για το ίδιο θέμα θα συζητηθεί αύριο στην Βουλή, επίκαιρη ερώτηση της Άννας Διαμαντοπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012