“Η ΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ”

ΙΑΝ 18, 2009

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, στον Βασίλη ΣΚΟΥΡΗ

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερη «σαφήνεια και γωνίες όσον αφορά τον λόγο, αλληλεγγύη και συλλογικότητα όσον αφορά την οργάνωση», ώστε να παγιωθεί το προβάδισμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Για τον διάλογο με την Αριστερά ξεκαθαρίζει πως «άλλο συμφωνία και συμπόρευση κι άλλο ευνουχισμός της πολιτικής μας παρουσίας». Χαρακτηρίζει τεράστιο εθνικό κεφάλαιο τον Κώστα Σημίτη και λέει με νόημα «Θα είναι παρών στο ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον…» ενώ τάσσεται υπέρ της «πανστρατιάς των προθύμων να προσφέρουν».

Η ΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Βλέπει πρόωρες εκλογές και θεωρεί τον Κώστα Σημίτη τεράστιο εθνικό κεφάλαιο

Πώς κρίνετε την πρόταση του κ. Σπηλιωτόπουλου για διάλογο στην παιδεία;

Διατυπώθηκε για τρίτη φορά η πρόθεση και όχι η πρόταση για διάλογο. Η πρόταση έχει προϋποθέσεις από τις οποίες θα κριθεί η ειλικρίνεια της, η σοβαρότητα της προετοιμασίας καθώς και η πολιτική βούληση για συναίνεση. Και αυτά δεν τα έχουμε δεί ως τώρα.

Θα συμμετάσχετε στο διάλογο;

Πιστεύουμε και επιδιώκουμε όπως αποδείξαμε το 2004 την συναίνεση για την Παιδεία. Οι Κυβερνήσεις όμως θέτουν τη βάση γι΄αυτό.

Οι Κυβερνήσεις δεν είναι συντονιστές στρογγυλών τραπεζιών γι αυτό και απαιτείται απάντηση στο quo vadis!

Είναι προαπαιτούμενο για ένα διάλογο η κατάθεση πλαισίου για τη συζήτηση.

Αν σε κάποια θέματα παιδείας ανοίξετε «μέτωπο» και προς τ’ αριστερά, θα υπάρξει ίσως εκλογικό κόστος.

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας το χώρο της Κεντροαριστεράς με τις θέσεις του οφείλει να εκφράζει τους πολλούς επί μακρόν- Να δίνει λύση σε προβλήματα με ρεαλισμό και κυρίως κοινωνική δικαιοσύνη. Να εκφράσει το δυναμικό κέντρο. Όταν η Αριστερά συνοδεύεται με λαϊκισμό, με προκλητική ανεδαφικότητα τότε ταυτίζεται μόνο με διαμαρτυρία.

Προσωπικά δεν χαρίζω οράματα και στόχους της Αριστεράς σε κόμματα και πολιτικούς, επειδή οι ίδιοι δηλώνουν αυτάρεσκα αριστεροί.

Όσο για το εσωτερικό μας επιδιώκουμε την συμφωνία και την συμπόρευση, αλλά όχι τον ευνουχισμό της πολιτικής μας παρουσίας.

Η καθαρή νίκη θέλει καθαρές κουβέντες.

Οι δημοσκοπήσεις , παρά το προβάδισμα, δείχνουν επιμέρους αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ και έλλειμμα στο ηγετικό προφίλ του κ. Παπανδρέου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου θυμίζω ότι ως πολιτικός απ όπου πέρασε άφησε σαφές στίγμα και έργο με ισχυρές και καινοτόμες απόψεις. Ας το συγκρίνουμε με το προφίλ Κ.Καραμανλή. Πέντε (5) χρόνια Κοινοβουλευτικής ρητορείας χωρίς έργο με τραγικές επιπτώσεις για τη χώρα.

Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας για να παγιώσετε ένα ρεύμα νίκης;

Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει γνώση , σθένος και πυγμή ώστε να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας, της ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας προς όφελος του λαού μας.

Χρειάζεται αλήθεια , σαφήνεια, γωνίες όσον αφορά το λόγο , αλληλεγγύη και συλλογικότητα όσον αφορά την οργάνωση.

Ενόψει των εκλογών , χρειάζεται πανστρατιά;

Πανστρατιά των Προθύμων να προσφέρουν.

Πιστεύετε ότι ο κ. Σημίτης πρέπει να επιστρέψει στην ΚΟ; Και να είναι εκ νέου υποψήφιος;

Πιστεύω ότι ο Κώστας Σημίτης είναι ένα Τεράστιο Εθνικό Κεφάλαιο και δεν πρέπει να σπαταλάται σε μικρές και καθημερινές αντιθέσεις και σενάρια- Είναι και θα είναι παρών στο ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο .

Η Προεδρική εκλογή θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές;

Ο χρόνος των εκλογών θα καθοριστεί από το βάθος και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, και από την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει.

Τις πρώτες κινήσεις του κ. Παπαθανασίου πώς τις κρίνετε;

Δείχνουν προσπάθεια να αποκηρύξει γρήγορα τον πρότερο εαυτό του…

Την οικονομική πολιτική , τις φορολογικές επιδρομές , τον προϋπολογισμό. Στη χώρα δεν κατοικούν «λωτοφάγοι».

Μήπως θα έπρεπε να επιδιωχθεί μια «εθνική συνεννόηση» σε θέματα οικονομίας;

Πάνω απ΄ όλα είναι η χώρα , ο λαός μας και τα κατεπείγοντα προβλήματά του – Ο Πρωθυπουργός όφειλε από την πρώτη μέρα να υπερβεί τα κομματικά επιτελεία . Να συστήσει ένα Forum με τους καλύτερους Έλληνες οικονομολόγους στον κόσμο και με προσωπικότητες της πολιτικής που έχουν διαχειρισθεί κρίσεις. Αυτό το Forum θα μπορούσε, με κατευθύνσεις από τη Βουλή να προτείνει ένα διετές πρόγραμμα διεξόδου από τη μεγαλύτερη διεθνή και ταυτόχρονα εθνική κρίση στην οικονομία. Δεν έπραξε τίποτα. Αντ΄αυτού δημιούργησε ένα «Διευθυντήριο» εξυπηρέτησης πολιτικών ισορροπιών, το οποίο επιχειρεί να δώσει την ψευδαίσθηση πολιτικής και εργασίας, ενόψει των εκλογών.

Πάντως έξοδος χωρίς θυσίες, αναλογικά φυσικά, απ’ όλους δεν γίνεται. Αλλιώς λαϊκίζουμε.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Η αλλαγή και η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ) κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων θα διευκολύνει την εισροή έως και 8 δις ευρώ σε δ

ημόσια έργα και επενδύσεις . Η ιδία συμμετοχή από το Δημόσιο πιθανόν θα απαιτούσε δανεισμό δηλ. έλλειμμα σε βάρος κυρίως των γενιών που έρχονται …Αλλά την ίδια στιγμή θα διατηρούσε θέσεις εργασίας , επιχειρήσεις , κατανάλωση, μαγαζιά , την αλυσίδα δηλ. της οικονομίας. Άρα ανάπτυξη για να αντιμετωπίσει το Μινώταυρο του χρέους. Ένα λοιπόν πρόγραμμα σταθεροποίησης της Οικονομίας και Ανάπτυξης που οδηγεί σε ανόρθωση και δίνει προοπτική , θα υποστηρίξει τους αδύναμους και θα ζητήσει θυσίες απ΄ αυτούς βεβαίως, που αντέχουν και μπορούν . Αλλιώς οι θυσίες θα οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις και εκρήξεις.

Αν γίνεται κυβέρνηση, τι περιθώρια έχετε ν’ αλλάξετε την οικονομική πραγματικότητα;

Θυμίζω τι έκανε το ΠΑΣΟΚ το ‘ 93 . Πήρε την Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας και είδαμε τη χώρα χρόνο με το χρόνο να αλλάζει και το 2000 ήταν ήδη μέλος της ΟΝΕ. Άλλοι άνθρωποι, και άλλες πολιτικές στις ίδιες συνθήκες παράγουν άλλο έργο – Φυσικά απαιτείται μόχθος και χρόνος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο και το liberal.gr

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Καϋμένου

ΣΕΠ 26, 2024

Συνέντευξη στο Παρασκήνιο και την Άννα Καραβοκύρη

ΣΕΠ 25, 2024