“Αποσπασματικά και άκριτα”

JUL 27, 2009

 Άρθρο στην Real News  Η Ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας, δηλαδή Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ έχουν σημαντικά προβλήματα με επιπτώσεις στους πολίτες, στην Παιδεία και στην ανάπτυξη της χώρας.

Τα προβλήματα είναι πολλά, και ιδιαίτερα στα ΑΤΕΙ. Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και της επένδυσης σε υποδομές και ανθρώπινους πόρους, είναι εκρηκτικό.

Να επισημάνω ότι επί ΝΔ έχουμε μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΑΤΕΙ κατά 20%, η χρηματοδότηση είναι 1 προς 5 σε σχέση με τα Πανεπιστήμια, ενώ οι δεσμεύσεις για αντιμετώπιση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέχρι το Δεκέμβρη του 2008, έμειναν «λόγος κενός». Την ίδια στιγμή ο νόμος για τα κολλέγια και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου γίνεται με τρόπο που δεν δινει την δυνατότητα τουλάχιστον αυστηρής αξιολόγησης και αναγκαίων κανόνων.

Ενός δηλαδή πλαισίου για τη προστασία της ποιότητας στη μεταλυκειακή εκπαίδευση που αφορά ιδιαίτερα συνεργαζόμενες δομές με ξένα Πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Οι μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και οι επί δεκαετίες συσσωρευμένες αγκυλώσεις σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, απαιτούν αποφασεις και μεγάλης κλίμακας και διάρκειας παρεμβάσεις.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, είναι ο μεγάλος ασθενής και οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από το νηπιαγωγείο μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές. Γι αυτό και είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει στον Εθνικό Διάλογο, καταθέτοντας λεπτομερώς την πρότασή του.

Θεωρούμε εθνικό στοίχημα την συμφωνία σε μακροχρόνιες επιλογές που οι κυβερνήσεις θα δεσμεύονται να υλοποιήσουν σταματώντας το ελληνικό «ράβε ξήλωνε».

Λυπάμαι που η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία ενός έντιμου Εθνικού Διαλόγου, τον οποίο υπονομεύει καταθέτοντας στη Βουλή Σ/Ν για τα ΑΤΕΙ παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Παιδειας.

Το συζητούμενο Νομοσχέδιο με διακηρυγμένο στόχο (σωστό) την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΑΤΕΙ, αντιγράφει αποσπασματικά και άκριτα νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα Πανεπιστήμια, χωρίς μελέτη των νέων αναγκών των ΑΤΕΙ.

Ενα παράδειγμα: με άρθρο του Νόμου και χωρίς καμία τεκμηρίωση μειώνεται η διδασκαλία στα ΑΤΕΙ από 15 εβδομάδες ανά εξάμηνο σε 13 !!! Η αιτιολογία είναι ότι αυτό συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια! Δηλαδή με μονοκονδυλια μειώνεται ο συνολικός χρόνος σπουδων στα ΑΤΕΙ κατά 16 εβδομάδες, δηλαδή ένα εξάμηνο λιγότερο συνολικά.

Η χώρα μας χρειάζεται άριστα Πανεπιστήμια και άριστα ΑΤΕΙ .

Προτείνουμε νέο χωροταξικό σχεδιασμό, συγχωνεύσεις, κλείσιμο και νέα τμήματα όπου χρειάζονται. Δεσμευόμαστε για αυτοδιοίκητα ανώτατα ιδρύματα, για νέα φιλοσοφία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου των καθηγητών αλλά και των φοιτητών, αποτελεσματική χρηματοδότηση και δίκαιη φοιτητική μεριμνα.

Θεωρούμε δε χρέος μας, απέναντι σε γονείς και φοιτητές αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας, την επίλυση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, μέσα από ένα νέο σύστημα που λαμβάνει υπόψη τα ευρωπαϊκά δεδομένα και εμπλέκει με σαφές πλαίσιο, αρμοδια Υπουργεία και επαγγελματικούς φορείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Έκθεση Ντράγκι και η σημασία της για την Ελλάδα -Ακούει η Αθήνα;

SEP 12, 2024

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012