“H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας” Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας

MAY 14, 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

Θέμα: «Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας»

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ως ο Εθνικός Φορέας συγκέντρωσης, και διάθεσης της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής-έντυπης και ηλεκτρονικής-αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς διάσωσης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει αναβάθμισαν την Εθνική Βιβλιοθήκη σε επίπεδο αντίστοιχο με τις Βιβλιοθήκες των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών Χωρών. Με τον Ν.3149/2003 υλοποιήθηκε το πάγιο αίτημα για τη διοικητική της αυτονομία και την μετατροπή της σε ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το ΥΠΕΠΘ. Νομοθετήθηκε η επιλογή του Διευθυντή της με αξιοκρατικές διαδικασίες και χρηματοδοτήθηκε η συντήρηση και αναβάθμιση του κτιρίου της, του τεχνολογικού της εκσυγχρονισμού, και η υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ.α.

Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να προωθήσει πρωτοβουλίες βελτίωσης της λειτουργίας και ανάπτυξης της Εθνικής Βιβλιοθήκης και των Βιβλιοθηκών γενικότερα, τις οδηγεί σε διαρκή απαξίωση.

Εγκαταλείφθηκε η ουσιαστική εφαρμογή του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003. Ενώ, μετά από την μη ανανέωση της θητείας του πρώτου εκλεγμένου Διευθυντή της το 2005, παραμένει επί τρία χρόνια χωρίς Διευθυντή.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

•1. Γιατί δεν προχώρησαν, ο νέος Οργανισμός, ο Εσωτερικός Κανονισμός καθώς και οι προσλήψεις προσωπικού που εκκρεμούσαν για την Εθνική Βιβλιοθήκη ?

•2. Γιατί παραμένει χωρίς Γεν. Διευθυντή και δεν προκηρύσσεται η θέση ?

•3. Γιατί δεν εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο υπουργικές αποφάσεις που θα ολοκλήρωναν την Νομοθεσία για την «Κατά Νόμο Κατάθεση», την διάσωση τη εκδοτικής μας παραγωγής και τα πνευματικά δικαιώματα ?

•4. Για ποιο σκοπό αγοράστηκαν οι χώροι στο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών και ποιο ήταν το κόστος ;

Αθήνα, 14.05.2008

Άννα Διαμαντοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

AUG 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

AUG 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

JUL 31, 2012