Συνεντευξη στη Free Sunday
Τη δική της οικονομική χρεοκοπία, αλλά και χρεοκοπία θεσμών και αξιών φαίνεται πως ζει η χώρα μας. Σε αυτή τη συγκυρία, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου αναλύει, στη συνέντευξή της στην «F.S.», σε βάθος τους λόγους που έφεραν τη νεολαία στο πεζοδρόμιο.
Όμως η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Παιδείας και βουλευτής Α΄ Αθήνας έχει προτάσεις και για τον εμπορικό κόσμο που πλήττεται. Μία δεύτερη εργάσιμη Κυριακή, η οποία θα τύχει επιπλέον αντίστοιχης διαφήμισης ώστε να αλλάξει το κλίμα, είναι μία πραγματικά νέα πρόταση, υπό το σύνθημα μάλιστα «ΠΑΜΕ ΚΕΝΤΡΟ!». Για όλα αυτά, αλλά και για τις σκέψεις της κ. Διαμαντοπούλου για την οικονομική κατάσταση και την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Είστε υπεύθυνη του τομέα Παιδείας, μία πολιτικός που είναι κοντά στα προβλήματα των νέων, όμως είστε και μητέρα ενός έφηβου. Πώς εισπράξατε αυτό που συντελέστηκε τις μέρες αυτές στη χώρα μας; Και κάτι ακόμη: Στην ομιλία σας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κάνατε λόγο για «κοινωνική έκρηξη με αιτία και αφορμή». Την αφορμή τη γνωρίζουμε, την αιτία όμως;
Στη πολιτική ιστορία προκύπτει πολλές φορές ο αστάθμητος (αλλά όχι πάντα μη δυνάμενος να προβλεφθεί) παράγων, που μπορεί να ανατρέψει τη ροή των γεγονότων θετικά ή αρνητικά. Η χώρα μας βρίσκεται κοντά σε μια μορφή οικονομικής χρεοκοπίας, χρεοκοπίας θεσμών αλλά και αξιών. Προφανώς αυτά προσλαμβάνονται απ’ όλους, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τους νέους. Η συνεχής συζήτηση για την αναξιοπιστία των πολιτικών, για τη διαφθορά, την ατιμωρησία, την προκλητική ζωή σημαντικών παραγόντων του τόπου, το ηθικό πλήγμα στη λειτουργία της εκκλησίας και της Δικαιοσύνης και κυρίως τα αδιέξοδα που βιώνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα δημιούργησαν κάτι περισσότερο από απλή αιτία. Διατυπώνεται από πολλούς η άποψη ότι υπάρχει οργή χωρίς σαφές αίτημα. Στην ιστορία των κοινωνικών εξεγέρσεων των νέων δεν υπάρχει ατζέντα με ένα, δύο, τρία αιτήματα. Υπάρχει οργή που εκδηλώνεται με άλλο τρόπο σε κάθε εποχή. Το στοίχημα της πολιτικής είναι να εκφράζει και να προσδιορίζει τα αιτούμενα και παραπέρα, για τα κόμματα που θέλουν εκτός από διαμαρτυρία να δώσουν και προοπτική, να προτείνουν και το πώς.
Είναι γνωστή πάντως και η έγνοια σας για την πόλη της Αθήνας. Οι φετινές γιορτές μάς βρίσκουν ίσως στο χειρότερο σημείο που μπορούμε να θυμηθούμε: με το ιστορικό κέντρο ημικατστραμμένο, τους καταναλωτές, σαφώς επηρεασμένους από την οικονομική δυσπραγία, να αποφεύγουν τις αγορές και τον εμπορικό κόσμο να κάνει αυτό που αποκαλούμε «μαύρα Χριστούγεννα». Υπάρχει διέξοδος, τρόποι αναστροφής;
Το εμπορικό κέντρο της Αθήνας περνάει την πιο δύσκολη περίοδό του, με κίνδυνο συρρίκνωσής του αν δεν αλλάξουν τα πάντα. Οι έμποροι είχαν κάνει προμήθειες για τις γιορτές και αρχίζουν να λήγουν οι επιταγές, ενώ ο τζίρος έχει πέσει στο 70% με 90%. Περνώ συνειδητά κάθε μέρα από το κέντρο, εκεί όπου άλλες χρονιές χιλιάδες κόσμου συνωστίζονταν, με πλανόδιους πωλητές, με καλλιτέχνες, με μουσικές και όμορφες βιτρίνες. Σήμερα υπάρχουν μετρημένοι άνθρωποι, με κατήφεια. Πρώτα θα έλεγα σε όλους: ΠΑΜΕ ΚΕΝΤΡΟ! Τις μέρες που μένουν μέχρι τις γιορτές να ξαναζωντανέψουνε το κέντρο ως συνειδητοί πολίτες και καταναλωτές και να βοηθήσουμε εμπόρους και εργαζόμενους. Η προσωπική μου άποψη είναι μόνο για φέτος και μόνο για τα μαγαζιά που είναι μέσα στον δακτύλιο της Αθήνας να δοθεί μία δεύτερη Κυριακή και να διαφημιστεί ώστε να ανακάμψει και η ψυχολογία. Βεβαίως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν αυτούς που είχαν υλικές καταστροφές, αλλά είναι πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες, από ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι ζαχαροπλαστεία και βιβλία, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ειδικούς κανόνες και από το ΤΕΜΠΜΕ. Αυτά όλα με την προϋπόθεση ότι τις επόμενες μέρες δεν θα εκτυλιχθούν και πάλι σκηνές βίας και καταστροφής. Γιατί αλλαγές θα χρειαστούν, όχι απλώς ανόρθωση, αλλά αναγέννηση εκ του μηδενός.
Και πάλι από την ομιλία σας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, περιγράφετε μία νέα δια- κυβέρνηση, με στόχους και προτεραιότητες (ως πρώτη από τις οποίες αξιολογείτε την Παιδεία). Πόσο εφικτό είναι αυτό το σχέδιο στη δεδομένη, διεθνή και εγχώρια, οικονομική συγκυρία; Ποια βλέπετε να είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους πρώτους μήνες του 2009;
Η οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η χώρα βρίσκεται σε δημοσιονομική κρίση, με τεράστια προβλήματα δανεισμού, ενώ από Γενάρη οι επιπτώσεις θα φανούν με ένταση σε όλους τους σημαντικούς για τη χώρα κλάδους. Η χώρα βρίσκεται σήμερα σε κενό εξουσίας. Απαιτείται άμεσα η δημιουργία ενός φόρουμ με τους καλύτερους Έλληνες οικονομολόγους και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που έχουν εμπειρία στη διαχείριση παλαιότερων κρίσεων ώστε να υπάρξει οργανωμένος διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς. Το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα θέσει θέμα αλλαγής του προϋπολογισμού του 2009 ώστε να επικεντρωθούν πόροι για την επόμενη διετία στις δημόσιες επενδύσεις, στην υποστήριξη των επιχειρήσεων, στην απασχόληση και στην υποστήριξη των πλέον αδύναμων, που είναι πάντα τα πρώτα θύματα των κρίσεων. Να δώσω μόνο ένα στίγμα: Με επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ (αποφασίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Ε.Ε.) μπορούμε να βάλουμε στόχο απορρόφησης έως και 30% μέσα στο 2009, δηλαδή 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Συμφωνείτε απολύτως με το πόρισμα που κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματός σας, ειδικότερα την απόδοση ευθυνών στους υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης (έτσι όπως αυτές επιμερίζονται) και τη μη απόδοση ευθυνών στους υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ;
Προφανώς συμφωνώ. Όπως θεωρώ πολύ σημαντική και πολιτικά υπεύθυνη την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει να πάμε σε προανακριτική επιτροπή για όλους, κάνοντας σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την εξονυχιστική διερεύνηση των στοιχείων. Ακριβώς το αντίθετο σηματοδοτεί η άρνηση του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας.