Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ παρά μόνο να ξεκινήσω από το απόφθεγμα της βραδιάς το οποίο ειπώθηκε από τον κ. Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος είπε επί λέξει: «Όποιος σ’ αυτή την αίθουσα θέλει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή δεν θέλει τίποτε άλλο, από το να κουκουλώσει την υπόθεση».
Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό είναι και η απάντηση στο ερώτημα που έβαλαν πολλοί συνάδελφοι αυτά, είναι τα επιχειρήματα για να μην συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή. Όπως είναι κα τα επιχειρήματα που πρέπει να επαναφέρει η Νέα Δημοκρατία για τις πολλές Εξεταστικές Επιτροπές που κατά καιρούς είχε η ίδια προβάλει.
Η υπόθεση της SIEMENS, η φύση της υπόθεσης της SIEMENS, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται σήμερα είναι μία αφορμή, θα έλεγα και μία επιταγή να προχωρήσουμε σε διαδικασίες, οι οποίες θα δώσουν ξανά ζωή στον πολιτικό κόσμο. Ακριβώς τα αντίστροφα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το ότι θα φέρει καχυποψία μία διαδικασία Εξεταστικής Επιτροπής.
Είμαστε σε ένα παρακμιακό αδιέξοδο μιας θεσμικής διαφθοράς, η οποία δεν παρουσιάζεται μέσα από σειρά σκανδάλων που έρχονται στο δημόσιο διάλογο, αλλά βλέπουμε χώροι ολόκληροι, όπως οι δικαστικοί, οι κληρικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι δημοσιογράφοι, αλλά και φυσικά οι πολιτικοί να βρίσκονται κατά περιόδους σε απαξίωση και μηδενισμό.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι η κοινωνία είναι απαθής ή δεν αντιδρά η κοινωνία των πολιτών, δεν αντιδρά απέναντι σε όλα αυτά που ζούμε ή σ’ αυτά που διεξάγονται εδώ μέσα.
Και κάτι χειρότερο, το σύστημα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, εξαναγκάζει τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε μία συνεχή μικρή ή μεγάλη διαφθορά.
Τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διαφάνειας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα για τα διεθνή προβλήματα διαφθοράς για τη χώρα μας είναι τρομακτικά, όχι γιατί πέσαμε από την 49η στην 57η θέση, αλλά γιατί σε μία χρονιά το 35% του πληθυσμού δήλωσαν ότι συμμετέχουν οι ίδιοι ή χρηματίστηκαν ή χρημάτισαν.
Αυτά τα φαινόμενα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για μια κοινωνία. Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση επιβιώνει δια της ανοχής και δια της αβελτηρίας, θα χρησιμοποιήσω την ίδια λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Κουβέλης, που δείχνει η δικαιοσύνη ή λόγω της μη λειτουργίας πολύ σημαντικών θεσμών, όπως είναι ο ΣΔΟΕ, δόθηκαν ηδη τα επιχειρήματα από συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ καλείται να απολογηθεί συνεχώς ως να κυβερνά. Τέσσερα χρόνια μετά, η Νέα Δημοκρατία κυβερνά, το ΠΑΣΟΚ καλείται προς απολογία. Η Αριστερά καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση αρνούμενη η ίδια οποιαδήποτε προοπτική συμμετοχής στη διακυβέρνηση. Και το ΛΑΟΣ που είναι ένα νέο κόμμα στη Βουλή σήμερα λίγο έως πολύ είπε, ότι η χώρα είναι περίπου μπανανία.
Σ’ αυτό το πολιτικό περιβάλλον πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, για να αποδοθούν οι ευθύνες, και να αποδώσουμε «λευκό» τον πολιτικό κόσμο στο κοινωνικό σύνολο.
Συζητάμε σήμερα για το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Τι κρίνουμε σ’ αυτή την Εξεταστική Επιτροπή; Ο κ. Μαρκογιαννάκης έβαλε ορισμένα ζητήματα. Ξέρετε, είναι ο δεύτερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που τα θέματα τα έβαλε πρώτα στην τηλεόραση, χθες το βράδυ, σε εκπομπή. Μεγάλη επιτυχία της εκπομπής, αλλά μεγάλη ήττα για το Κοινοβούλιο. Ότι ειπώθηκε σήμερα, το ακούσαμε χθες το βράδυ.
Εγώ γι αυτό το λόγο έχω και απαντήσεις τις οποίες θα μπορούσα να δώσω για ζητήματα που έβαλε όπως, για το πόσο τοις εκατό του έργου είχε αποδοθεί, για το τι είχε πει η ΔΟΕ, για την ικανοποίηση που είχε εκφραστεί στις Συντονιστικές Επιτροπές για το συγκεκριμένο έργο, για το ποιος παρέλαβε και με ποιο τρόπο το έργο που ουσιαστικά υπέγραψε η ίδια η Πολιτική Ηγεσία γιατί αρνήθηκαν ο κ. Ζορμπάς, ο κ. Καπράλος, ο κ. Σπανουδάκης την παραλαβή. Δε θα σταθώ καθόλου σε αυτά.
Και δεν ξέρω τι ωφελεί κ. Μαρκογιαννάκη να επιδεικνύετε στην τηλεόραση μία εφημερίδα χωρίς το όνομα του Υφυπουργού και μια βαλίτσα, αλήθεια τι προσφέρετε στο πολιτικό σύστημα με αυτή σας, την κίνηση? Όμως οι διαδικασίες όλης αυτής της υπόθεσης κρίθηκαν. Ο κ. Αθανασίου, δύο φορές, ο Εισαγγελέας είπε ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διαδικασίες το ίδιο ο κ. Ζορμπάς. Δεν υπήρξε ένσταση από τους ανταγωνιστές για όλες τις διαδικασίες.
Και βέβαια τέθηκε το θέμα του κ. Μαλέσιου και κυρίως γι αυτό ανέβηκα στο βήμα, γιατί η ηθική και η τιμή ενός ανθρώπου είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην πολιτική και ο κ. Μαλέσιος δεν είναι σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Υπενθυμίζω ότι όταν η Νέα Δημοκρατία έθεσε το αίτημα για την Εξεταστική Επιτροπή που αφορούσε ονομαστικά τον κ. Μαλέσιο, ο ίδιος στη Βουλή ζήτησε “να διαχωριστεί το θέμα από το Χρηματιστήριο και να γίνει Εξεταστική Επιτροπή όπου ο ίδιος θα κατέθετε όλα τα στοιχεία”. Δεν έγινε.
Η Νέα Δημοκρατία που είχε ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή γιατί δεν έκανε αμέσως μόλις έγινε κυβέρνηση και πολύ περισσότερο όταν, ο κ. Κακλαμάνης ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2006 “να γίνουν Εξεταστικές Επιτροπές για όλα τα θέματα ώστε να μην υπάρξει παραγραφή” γιατί τότε η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε Εξεταστικές Επιτροπές και σήμερα με τόσο απλοϊκό τρόπο ερμηνεύουν με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ;
Τελειώνω κ. Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να διαβάσω κάτι που είπε ο κ. Καραμανλής το 2001 ως, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: και κατεβαίνω από το βήμα
«Πιστεύω πως κι εσείς κατανοείτε ότι η απλή δικαστική διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και η δια της δικαστικής οδού επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων δεν είναι αρκετή.
Και τούτο, διότι δεν είναι σε θέση η δικαιοσύνη να αναζητήσει πλήρως και να φέρει στο φως σε όλη την έκταση τις βαρύτατες πλημμέλειες ως προς τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και τα πρόσωπα που οι πλημμέλειες αυτές αγγίζουν και αφορούν.
Αντιθέτως, η Εξεταστική Επιτροπή ιδίως μέσα από τον συνδυασμό των ανακριτικών αρμοδιοτήτων και των λοιπών μεθόδων του κοινοβουλευτικού ελέγχου που παρέχει το κύρος της Βουλής μπορεί να φέρει σε πέρας μία τόσο ευαίσθητη αποστολή».
Για να δούμε ποιος λέει, άλλα τώρα και άλλα μετά. Για να δούμε πως ο Πρωθυπουργός ζητούσε Εξεταστική Επιτροπή παλαιότερα.
Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω τελειώνοντας να απευθυνθώ προς τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα με την ψήφο μας κρίνεται η απόφασή μας να υποστηρίξουμε το ήθος της πολιτικής, το πολιτιστικό σύστημα στο σύνολό του, το ήθος του καθένα από μας. Έχετε την ευθύνη ο καθένας προσωπικά γι αυτή σας την απόφαση.