Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, συνοδευόμενη από το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Αχιλλέα Μητσό, επισκέφθηκε σήμερα, 07/07/2010, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με 14 φορείς της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας και χρηματοδοτούνται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας.
Σε δηλώσεις της η Υπουργός υπογράμμισε:
Η χώρα μας πέρασε και περνά μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικά προβλήματα δημοσιονομικής υφής. Ήρθε, όμως, η στιγμή να ανοίξουμε τα φτερά της ανάπτυξης. Κι αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει σχέση με την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και να ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη. Στη σημερινή συνάντηση των 14 φορέων που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία, συζητήσαμε για τον προσδιορισμό των χώρων και των τομέων, όπου θα πρέπει να υπάρξει οικονομική υποστήριξη του κράτους, αλλά και για τις δομές συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ξεκινάμε μία μεγάλη προσπάθεια με κέντρο την έρευνα και θέλουμε να ενεργοποιήσουμε ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια, για να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης για τη χώρα. Οι τομείς προσδιορίζονται στα θέματα της ενέργειας, της αγροτοβιοτεχνολογίας, των χημικών υλικών, στο χώρο της Υγείας και των υλικών.
Θεωρούμε ότι οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλονίκης μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για όλη τη χώρα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κέντρο «Νόησις», η Υπουργός ανέφερε:
Το «Νόησις» είναι από τα πιο σημαντικά κέντρα στη χώρα και έχει άμεση σχέση με το Υπουργείο Παιδείας, την πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και την έρευνα. Για αυτό και θα υποστηριχθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, και θα προχωρήσουμε σε μια δομή, που θα το κάνει πιο αυτοδύναμο.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ασφαλιστικό, η Υπουργός απάντησε:
Σήμερα, στη Βουλή συζητείται μία από τις πιο σοβαρές μεταρρυθμίσεις που έγιναν εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Στη χώρα μας ακόμη περισσότερο. Γίνεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους τρεις βασικούς πυλώνες, δηλαδή την επάρκεια -να έχουμε σύνταξη και να την έχουμε σήμερα- τη βιωσιμότητα -να έχουν σύνταξη και τα παιδιά μας- και την προσαρμοστικότητα -να λάβουμε υπόψη τις αλλαγές που έχουν γίνει, όπως το θέμα του προσδόκιμου ηλικίας, τις αλλαγές της οικονομικής κατάστασης, το μοντέλο εργασίας. Είναι μια μεγάλη και δύσκολη μεταρρύθμιση, που όμως σταθεροποιεί το ασφαλιστικό σύστημα και εγγυάται το μέλλον.