Συνέντευξη Άννας Διαμαντοπούλου Χαλκιδική

ΙΟΥΛ 10, 2024

Γιατί αποφασίσατε να θέσετε τώρα υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Στην συγκεκριμένη συγκυρία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα βιώνουμε μια ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή από την μία βλέπουμε πολλά μικρά κόμματα και από την άλλη βλέπουμε βαθιά κρίση στα μεγάλα κόμματα. Αυτό δεν βοηθά ούτε τη Δημοκρατία ούτε την ανάπτυξη.
Μετά τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία είναι σε καθίζηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη σύγχυση. Πιστεύω πηγαία λοιπόν πως είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, που έχει την εμπειρία των μεγαλύτερων επιτευγμάτων για την χώρα να ξανά συστηθεί στους Έλληνες πολίτες ως μεγάλο και κυβερνών. Είναι η στιγμή να ξανά συναντηθούμε, να ξανά ενωθούμε και να ξανά ανοίξουμε τους ορίζοντες του ΠΑΣΟΚ μέσα από την ειλικρινή μας επαφή με την κοινωνία.

Η υποψηφιότητά σας μέχρι στιγμής έχει δώσει έμφαση στην ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα των εκλογών, είναι για εσάς μονόδρομος για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ξανά μεγάλο κόμμα;

Στόχος όλων την επόμενη μέρα πρέπει να είναι να ενώσουμε και πάλι τους Έλληνες πολίτες. Προϋπόθεση για αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ να βγει από την διαδικασία των εκλογών ενωμένο. Αυτό θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε στους Έλληνες πολίτες ένα καθαρό, ελκυστικό και σύγχρονο σχέδιο εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που απέτυχε και σε μία Αξιωματική Αντιπολίτευση σε σύγχυση όπως προανέφερα. Στόχος λοιπόν είναι να ξανά ενωθούμε για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ.
Είναι ευθύνη όλων μας όλων των υποψηφίων να αποφύγουμε ανόητες εσωτερικές συγκρούσεις και να απευθυνθούμε σε όλη την ελληνική κοινωνία ο καθένας με τον τρόπο του.

Όμως, σας έχει ασκηθεί κριτική εσωκομματικά, λέγοντας πως είχατε επαφές τα τελευταία χρόνια με την δεξιά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απάντηση σε αυτήν την επιχειρηματολογία δίνει από μόνο του το έργο μου και η στάση μου τα τελευταία δέκα χρόνια. Η υποψηφιότητά μου για τον ΟΟΣΑ ήταν μια εθνική επιλογή σε μια διεθνή κούρσα όπου συμμετείχαν δέκα προσωπικότητες εκ των οποίων τέσσερεις Πρωθυπουργοί. Έδωσα συνεντεύξεις σε τριάντα οκτώ υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών και ήρθα τρίτη σε μια παγκόσμια αναμέτρηση. Όσοι βλέπουν αυτή την εθνική αποστολή ως «επαφές με τη δεξιά» μάλλον δεν ανήκουν στον 21 ο αιώνα. Έχω παραμείνει πολιτικά σταθερή και ποτέ δεν απομακρύνθηκα από τις σοσιαλδημοκρατικές μου ιδέες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήμουν και είμαι μέλος την ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και θυμίζω ότι ηγήθηκα για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη. Η εμπειρία μου των τελευταίων δέκα ετών, όχι μόνο δεν με απομάκρυνε από τον ιδεολογικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ενίσχυσε τη σοσιαλδημοκρατική µου ταυτότητα με γνώση και ρεαλισμό.

Με ποια κριτήρια ζητάτε λοιπόν από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να σας επιλέξουν;

Οι ρίζες μου στο ΠΑΣΟΚ είναι βαθιές. Οι αξίες και οι αρχές της σοσιαλδημοκρατίας κατευθύνουν όλη μου την πορεία. Σήμερα διαθέτω εμπειρία αυτοδιοίκησης και διακυβέρνησης, εμπειρία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνή δίκτυα πολιτικών και διεθνών οργανισμών.
Κατάγομαι από την επαρχία της Ελλάδος και ανήκω στη γενιά που είχε ευκαιρίες και δυνατότητες. Αυτό θέλω να δώσω και στους σημερινούς νέους και πιστεύω ότι μπορώ.

Τέλος, έχετε μιλήσει πρόσφατα για την Πολιτική Νερού και όπως γνωρίζετε η Χαλκιδική αντιμετωπίζει φέτος το καλοκαίρι σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, είναι κάτι που θα μας συνοδεύει κάθε καλοκαίρι από εδώ και πέρα;

Γνωρίζω πολύ καλά πως η Χαλκιδική φέτος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Έχω ήδη παρουσιάσει συγκροτημένη εθνική πολιτική νερού (επισυνάπτεται Δελτίο Τύπου) για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Το θέμα της λειψυδρίας δεν εμφανίστηκε ξαφνικά φέτος, είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί εδώ και κάποια χρόνια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνει και το κίνητρο και τους πόρους στις κυβερνήσεις ώστε να εφαρμόσουν την λεγόμενη Πολιτική Νερού. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε συγκροτημένα αυτή η πολιτική, αντιθέτως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα πορτοφόλι για διάσπαρτα έργα, αντί για ένα εργαλείο υλοποίησης ενός σχεδίου εθνικής πολιτικής. Η ακαρπία ελιάς που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική – και λόγω της λειψυδρίας – όχι μόνο μας στερεί ένα εθνικό προϊόν, την ελιά Χαλκιδικής, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την δουλειά 6000 εργαζομένων, και έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας της περιοχής. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ένα σύνθετο πρόβλημα όπως η λειψυδρία χρειάζεται επειγόντως την απόλυτη προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης και την προσηλωμένη και με σχέδιο εφαρμογή μιας αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής νερού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη Άννας Διαμαντοπούλου στη Real News

ΔΕΚ 15, 2024

Άρθρο Άννας Διαμαντοπούλου για τα ΝΕΑ «Ούτε «λαϊκό μέτωπο»  ούτε «τσάι και συναίνεση»

ΔΕΚ 14, 2024

Συνέντευξη στο ONE CHANNEL με τον Μάνο Νιφλή

ΝΟΕ 5, 2024