1. Η Συζήτηση επί του προϋπολογισμού είναι ένα κορυφαίο γεγονός κάθε χρόνο. Είστε ικανοποιημένη από την προετοιμασία και τη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση; Έγιναν σαφείς οι στόχοι του;
Θεωρώ ότι φέτος υπήρξε στη Βουλή μια σοβαρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι πλέον εμφανές ότι δεν υπάρχει η κυριαρχία μιας μονολιθικής παγωνιάς στο πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ έκανε τεκμηριωμένη κριτική ως όφειλε σε όλα τα πεδία πολιτικής της ΝΔ. Ταυτόχρονα έκανε εμφανές το σχέδιο του για την οικονομία, τη φορολογία, την εργασία , τις τράπεζες, την ενέργεια, όπου αποτυπώθηκαν διαφορετικές προτεραιότητες για την υποστήριξη των συμφερόντων των πολιτών. Ουσιαστικό στοιχείο του σχεδίου είναι να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχίσει κύριο στοιχείο του παραγωγικού μοντέλου της χώρας να είναι η εξαιρετικά φθηνή εργατική δύναμη.
Δυστυχώς όπως αποδείχθηκε η κυβέρνηση χάνει μια τεράστια ευκαιρία του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για την αλλαγή της δομής του δημοσίου και των επιχειρήσεων ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις , η παραγωγικότητα, οι μισθοί. Αυτό το απέδειξε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο. Δεν χαιρόμαστε γι΄αυτό, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να παρουσιάσουμε στους Έλληνες πολίτες την πραγματικότητα.
2. Τι θα πρέπει να περιμένουμε στο εξής από το ΠΑΣΟΚ, που είναι πλέον και με τη …βούλα, αξιωματική αντιπολίτευση;
Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πλήρη συναίσθηση του ότι ήταν η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε τα δεδομένα στη Βουλή. Το γεγονός όμως αυτό δίνει την ευκαιρία και το καθήκον στο κόμμα να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες του , την οργάνωση και την συντεταγμένη δράση των στελεχών και βουλευτών του, ώστε να ανταπεξέλθει στο ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο αριθμός των (31) Βουλευτών είναι μικρός σε σχέση με τον κυβερνητικό αριθμό βουλευτών και το έργο του καθενός και της κάθε μίας γίνεται εξαιρετικά απαιτητικό. Όμως αποδείχθηκε ότι τους δυο τελευταίους μήνες το ΠΑΣΟΚ θέτει την ατζέντα. Στη Βουλή Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, Εισηγητές , ομιλητές υπό την καθοδήγηση του Προέδρου, παρουσίασαν μια ομάδα συντεταγμένη με ενιαία και σαφή πολιτική στόχευση. Αυτό θα συνεχισθεί σε περιφερειακό και τομεακό επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι παντού, θα ακούει, θα συνεργάζεται, θα υπερασπίζεται, θα προτείνει.
3. Έχετε βάλει στόχο τη νίκη επί της ΝΔ. Αυτό ωστόσο, πρακτικά, σημαίνει ότι θα πρέπει να τριπλασιάσετε τα εκλογικά σας ποσοστά σε τρία χρόνια το πολύ. Πώς θα τα καταφέρετε;
Τρία χρόνια στη πολιτική είναι εξαιρετικά μεγάλο διάστημα. Η ΝΔ κατεβαίνει με το ασανσέρ και εμείς ανεβαίνουμε με την σκάλα. Στόχος μας είναι μέχρι τις εθνικές εκλογές να έχουμε απευθυνθεί και να έχουμε πείσει τους πολίτες σε όλο το φάσμα από την Αριστερά μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να απευθυνθούμε και στους πολίτες που θεωρούν παρελθόν το παραδοσιακό κομματικό πλέγμα και θέλουν εμπιστοσύνη και απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της δικής τους ζωής, του δικού τους αγώνα, που φαίνεται χωρίς προοπτική. Αυτό προϋποθέτει νέες επεξεργασίες στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, νέα εργαλεία συμμετοχής και επικοινωνίας και στελεχιακό δυναμικό με πίστη, αξίες και προσόντα. Τα οργανώνουμε όλα.
4. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ περιθώρια …συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Είναι κάτι που θα αποκλείατε, δεδομένου και του κατακερματισμού της ψήφου, που είναι πιθανό να «επιβάλει» συνεργασίες;
Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας με βάση τις αξίες και το πρόγραμμα του.
5. Πώς αντιμετωπίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία. Υπάρχει έδαφος συνεργασίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας αυτού που συνηθίζουμε να λέμε ‘μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη’;
Για εμάς η Κεντροαριστερά παράταξη ήταν και είναι το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες στο Κοινοβουλευτικό έργο αλλά και σε κοινωνικές πρωτοβουλίες για στόχους που αφορούν το λαϊκό και εθνικό συμφέρον.
6. Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σας, ως επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος;
Ο Πολιτικός Σχεδιασμός αποφασίζεται από το Πολιτικό Κέντρο και τον Πρόεδρο. Είναι προφανές ότι δεν είναι προσωπικοί οι στόχοι.
7. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και στο Λίβανο και στην Ουκρανία;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε από την ίδρυση της ένα πρότζεκτ ειρήνης. Σήμερα έχει δύο μεγάλους πολέμους να μαίνονται στη γειτονιά της. Η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ και οι τελικές αποφάσεις του θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ευρώπης όσον αφορά όχι μόνο στην άμυνα και στην οικονομία, αλλά και στην εμβάθυνση της Πολιτικής Ένωσης. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινηθεί αποφασιστικά και γρήγορα στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται θα είναι σε βάρος όλων των Κρατών – Μελών, αλλά και των πολιτών. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία δίνουν νέα τροπή στο ρόλο των διεθνών δυνάμεων και των πληρεξουσίων τους στη περιοχή. Κρατάμε όμως την ανάσα μας για τις επιπτώσεις και το μέλλον όσον αφορά στη ζωή του πολύπαθου λαού των Συρίων. Ας είμαστε προσεκτικοί γιατί η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα για το τι μέλει γενέσθαι.