Συνέντευξη στα Παραπολιτικά

JUL 26, 2024

1.Γιατί αποφασίσατε να θέσετε τώρα υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ?

Τώρα είναι η ώρα που οι πολιτικές συνθήκες και οι ανάγκες της χώρας απαιτούν ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, και αυτό έρχομαι να υπηρετήσω. Η επιλογή, να βγει μπροστά ένας πολιτικός μέσω μιας υποψηφιότητας, συνδέεται απολύτως με το «αν μπορεί» να κάνει πράξη ένα βασικό πολιτικό αίτημα της εποχής. Το κρίσιμο δε ερώτημα της ηγετικής εκλογής του Οκτώβρη είναι «Ποια ή ποιος μπορεί;». Εκτιμώ λοιπόν, ότι τώρα μπορώ και είναι η ώρα να ξαναενωθούμε να ξανασυναντηθούμε και να κάνουμε πράξη την εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα μέσα από το Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ.

2. Θα έχετε ακούσει και εσείς την κριτική από συντρόφους σας πως «η Άννα πήγε δεξιά».

H ευθεία απάντηση μου είναι «ότι η Αννα παραμένει με την πολιτική και κοινωνική δράση, σταθερή στη σοσιαλδημοκρατική της ταυτότητα». Η συνεργασία μου με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, οι πολιτικές επεξεργασίες του ΔΙΚΤΥΟΥ για την ψηφιακή εποχή, η ανάθεση απο την ΕΕ της ευθύνης για την πρόταση για την μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, η δράση μου για την ανάπτυξη στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής και οι εμπειρίες μου στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύουν την σοσιαλδημοκρατική μου ταυτότητα με εμπειρία, γνώση και ρεαλισμό.

3. Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος σας τι στοιχεία πρέπει να έχει; Ποιο μεταρρυθμιστικό, ποιο κοινωνικό; Και στο δια ταύτα, υπάρχουν κατά την άποψή σας σήμερα ιδεολογικές ταμπέλες;

Κύριε Παπαδόπουλε δεν υπάρχει στη δική μου πολιτική φιλοσοφία διάκριση μεταξύ μεταρρυθμιστικού και κοινωνικού. Για μένα οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν προσπάθεια μετασχηματισμού των κατεστημένων δομών, δηλαδή του Κράτους, των θεσμών και της κοινωνικής οργάνωσης με γνώμονα την ανάπτυξη της παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα και διαρκή προσπάθεια για την βελτίωσης της Κοινωνικής Συνοχής. Το δημόσιο συμφέρον και η κοινωνική αλληλεγγύη δίνουν περιεχόμενο στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που παραδοσιακά αποτελούσαν την πεμπτουσία της σοσιαλδημοκρατίας και τώρα προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας γεωπολιτικής κατάστασης, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης της κλιματικής Αλλαγής και των νέων συνθηκών εργασίας. Οι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν και σήμερα, αλλά ορίζονται μεταξύ μιας συντηρητικής πολιτικής των ανισοτήτων και μιας σοσιαλδημοκρατικής που υπηρετεί την κοινωνική κινητικότητα των μη ευνοημένων προς το καλύτερο.

4. Ακούω συνυποψηφίους σας να λένε προκαταβολικά «καμία συνεργασία με τον Μητσοτάκη», εννοώντας αν είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα και δεν έχει αυτοδυναμία. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση ή πρέπει πάντα το ΠΑΣΟΚ να είναι ανοιχτό στις κυβερνητικές συνεργασίας ανεξάρτητα από το ιδεολογικό πρόσημο που θα έχει η κυβέρνηση;

Η ερώτηση αυτή αφορά μια συζήτηση μικρών και μικρομεσαίων κομμάτων. Επαναλαμβάνω δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ ούτε δεξιό, ούτε αριστερό δεκανίκι. Θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας για να δημιουργήσουμε με θετικές παρεμβάσεις, με σαφή προγραμματικό λόγο, το νέο σοσιαλδημοκρατικό φορέα μας Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ του 2030! Μετά μας εκλογές τα ερωτήματα θα τίθενται σε όλα τα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να χρειαστεί να απαντήσει τελευταίο.

Καλώ όλους μας συνυποψήφιους μου, να θέσουμε σε κίνηση την ατζέντα του Μεγάλου και Κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ αφήνοντας στην άκρη τα προκαταβολικά διλήμματα των πολιτικών μας αντιπάλων «για τον ποιον θα συμπληρώσουμε κυβερνητικά ή όχι».

5.Τι βαθμό βάζετε στην κυβέρνηση; Πού τα πήγε καλά και πού όχι;

Δεν είμαι βαθμολογητής της κυβέρνησης, είμαι πολιτική κριτής και συνολικά εκτιμώ ότι απέτυχε. Εξάντλησε την δυναμική της και πλέον οπισθοδρομεί χωρίς δυνατότητα επιστροφής. Την πρώτη τετραετία μάλιστα η κυβέρνηση είχε κάνει θετικά βήματα στα κρίσιμα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας.
Ταυτόχρονα κινήθηκε σχεδόν μόνη της στο πολιτικό σύστημα με κόμματα στην αντιπολίτευση απο τα οποία υπερείχε θηριωδώς δημοσκοπικά. Γι΄αυτό μάλιστα στις εκλογές του 2023 επανεκλέχτηκε. Πέντε χρόνια όμως διακυβέρνησης είναι αρκετά για να κάνουν σαφές ότι όχι μόνο δεν προώθησε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο βαθύ κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία που υποσχέθηκε, αλλά πλέον αποτυγχάνει παταγωδώς στην οικονομική και κοινωνική της πολιτική με αιχμή την ακρίβεια και το σύνολο του κοινωνικού κράτους,.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη έχει μπει σε ανεπίστρεπτη πορεία φθοράς και πολιτικής αδυναμίας, η οποία θα επιδεινώνεται όσο περνά ο χρόνος. Το πολιτικό και κομματικό σύστημα με αφετηρία τις ευρωεκλογές βρίσκεται σε κίνηση αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και η ανάγκη της προοδευτικής εναλλακτικής απέναντι στην ολοκλήρωση του κύκλου της ΝΔ είναι επιτακτική. Το ΠΑΣΟΚ τώρα, πρέπει να δηλώσει παρόν και ν’ αναλάβει αυτή την ευθύνη ανταποκρινόμενο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στον εθνικό και κοινωνικό του προορισμό.

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Αριστερά μπορεί να αποτελέσουν συνομιλητές του ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι; Ήδη υπάρχουν σενάρια ακόμα για κοινή προεκλογική κάθοδο…
Αυτά τα σενάρια δεν με αφορούν καθόλου. Πολιτικές συνεργασίες με τα κόμματα της αριστεράς σε συγκεκριμένα ζητήματα στην Βουλή και στην Κοινωνία, ναι. Εθνικές συναινέσεις με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, που προωθούν ευρύτερα συμφέροντα της χώρας, ναι. Ετερόκλητες συγκολλήσεις θολού προσανατολισμού όχι.

Να υπογραμμίσω τέλος, κ. Παπαδόπουλε, σχετικά με τα διάφορα σενάρια για κοινή προεκλογική κάθοδο των προοδευτικών δυνάμεων, περί νέων Λαϊκών Μετώπων και άλλες μη πραγματικές λύσεις που ακούγονται και κυοφορούνται, η θέση μου είναι καθαρή. Ο πιο γρήγορος και μόνος εφικτός δρόμος μιας νέας προοδευτικής λύσης και προοπτικής για την ελληνική κοινωνία είναι ο σύγχρονος και ρεαλιστικός δρόμος του Μεγάλου και Κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Η Έκθεση Ντράγκι και η σημασία της για την Ελλάδα -Ακούει η Αθήνα;

SEP 12, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024