Συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής

SEP 8, 2024

1) Κυρία Διαμαντοπούλου γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις επικείμενες εκλογές και τι σας έκανε να λάβετε αυτή την απόφαση ποιο ήταν το κριτήριο και το έναυσμα έτσι ώστε να θέλετε να γίνεται αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήρθε με μεγάλη ένταση να επιβεβαιώσει την σοβούσα στην κοινωνία απογοήτευση και απόγνωση για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα. Ακρίβεια, ανασφάλεια έλλειμμα κοινωνικών παροχών, έλλειμα προοπτικής. Απόγνωση που ως προειδοποίηση οδήγησε 1,5 εκατομμύριο πολιτών στην αποχή και περίπου 200.000 προς ακροδεξιά σχήματα. Από την άλλη πλευρά, το βράδυ των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε μια εσωστρέφεια και αμφισβήτηση, αντί της αξιοποίησης της κατακρήμνισης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνδυασμός των δύο δεν μπορούσε να με αφήσει αδιάφορη. Αποφάσισα να ανταποδώσω στην πατρίδα και το κόμμα μου μέρος από τη γνώση , τις εμπειρίες και το όραμα που μου είχαν προσφέρει. Να συμβάλω στην ανόρθωση του ηθικού και της αξιοπρέπειας μας στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα.

2) Αντιλαμβάνεστε γιατί θα το έχετε ακούσει κι εσείς πως υπάρχει ένα ερωτηματικό για την υποψηφιότητά σας σε ό,τι αφορά το χρόνο απουσία σας από το ΠΑΣΟΚ κάτι για το οποίο σας ασκούν κριτική οι συνυποψήφιοι σας. Τι απαντάτε;

Είναι κρίμα νομίζω, όταν η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τόσο κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά όλα τα μέσα, και οι απαντήσεις είναι λιγοστές, να αναλισκόμαστε με μια προσπάθεια «απονομιμοποίησης» της υποψηφιότητας μου, ως αυτό να είναι που απασχολεί τους πολίτες. Όμως δεν αποφεύγω το ερώτημα σας.
Το να μην είναι κάποιος ενεργός στα κομματικά δρώμενα, δεν σημαίνει απουσία από το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα θα έλεγα, όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχα σε όλες τις κορυφαίες κομματικές διαδικασίες (συνέδριο, εκλογές) και όποτε κλήθηκα -όχι και πολύ συχνά είναι αλήθεια- πάντα συνέβαλα με τις θέσεις και απόψεις μου. Παράλληλα όμως δημιούργησα το ΔΙΚΤΥΟ για την ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ, με σημαντικές έρευνες, μελέτες και εκδηλώσεις στις οποίες πάντα καλούσα και συμμετείχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη όμως πιο σημαντική θεωρώ την ενεργό συμμετοχή μου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μετεξέλιξη της Σοσιαλδημοκρατίας τον 21ο αιώνα, την εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του FEPS (Foundation for European ProgressiveStudies) Οργανισμό των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων , την προεδρία μου στην υψηλού κύρους επιτροπή για «το μέλλον του κράτους κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας στην Ε.Ε.» που μετά από δουλειά δυο χρόνων κατάρτισε την σχετική έκθεση που πλέον είναι στην ατζέντα κάθε ευρωπαϊκής προεδρίας κλπ. Με αυτές τις εμπειρίες, χρήσιμες για το αύριο της πατρίδαςείναι προφανές νομίζω ότι την επόμενη μέρα θα συνεχίσω την πορεία μου στο ΠΑΣΟΚ.

3) Λέτε κατά την προεκλογική σας καμπάνια μιλώντας στα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα μέλη του πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει ένα κυβερνητικό κόμμα , μια κυβερνώσα παράταξη. Εάν εσείς έρθετε στην πρώτη θέση και οι ψηφοφόροι, σας εκλέξουν πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με δεδομένο πια ότι οι αυτοδυναμίες πολύ δύσκολα επιτυγχάνονται σε εκλογικές αναμετρήσεις τα βλέμματα σας προς τα που θα είναι στραμμένα . Στη κεντροδεξιά η προς την κεντροαριστερά για πιθανές συνεργασίες αν αυτές ζητήσουν οι πολίτες σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Πράγματι πιστεύω και θα επιδιώξω ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, που δεδομένων των συνθηκών το θεωρώ απόλυτα εφικτό. . Με τις εμπειρίες που έχω από τη μακρά και πολυεπιιπεδη πολιτικήπαρουσία μου, και κυρίως με τις γνώσεις για τα προβλήματα και δυνατότητες του σήμερα και αύριο,που απέκτησα με τις δραστηριότητες μου της τελευταίας δεκαετίας μπορούμε με τη συνδρομή όλων των στελεχών μας να διαμορφώσουμε ένα πλήρως επεξεργασμένο πρόγραμμα που θα απαντάσε όλα τα κρίσιμα ερωτηματα που απασχολούν την κοινωνία μας, μέσα από το πρίσμα της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα μας θα είναι για μας η βάση κάθε συζήτησης και αν προκύψει ανάγκη, θα κληθούν τα άλλα κόμματα να απαντήσουν στα περί συνεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο άλλος πόλος και δεκανίκι κανενός. Ακούγεται ίσως υπερβολικό, να σηκώνω τόσο ψηλά τον πήχη, όμως πιστεύω στις δυνατότητες μας να χαράξουμε μια σύγχρονη πολιτική για την πατρίδαμας.

4) Τι δεν έγινε στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτών. Φταίει η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ελκυστικός ρητορικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα η ηγεσία του κόμματος σας που επέδειξε ενδεχομένως περιορισμένα αντανακλαστικά και δεν κατάφερε να προσεγγίσει τους πολίτες με έναν ρεαλιστικό πειστικό λόγο ιδέες και προτάσεις. Τι από όλα ;

Λίγο από όλα είναι η σύντομη απάντηση. Γεγονός είναι ότι μετα το τεράστιο σοκ των μνημονίων, τα δυο πρώτα και το τρίτο και πιο επώδυνο που μόνο η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υπογράψει, βιώσαμε μια εποχή όπου η επικοινωνία υποκατάστησε πλήρως την πολιτική. Ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών και η μπάλα στην εξέδρα. Όταν προέλαυνε η κλιματικήαλλαγή (λειψυδρία, πυρκαγιές κλπ) , και ΄η 4ηΒιομηχανική επανάσταση ανέτρεπε όλα τα κεκτημένα του κοινωνικού κράτους, τα ελληνικάκόμματα ελάχιστα έκαναν σε αυτή την κατεύθυνση. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έπειθε ότι διαφέρει σε αυτό. Κυριάρχησαν οι πρακτικές περασμένων δεκαετιών με την Ελλάδα σταθερά δεύτερη τρίτη από το τέλος σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό δείκτη της ΕΕ, χωρίς οποιαδήποτε βελτίωση θέσης. Ακόμη και το στοιχειώδες, δηλαδή την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατάφερε η Κυβέρνηση και τρέχουμε για παράταση. Είναι προφανές ότι ιδέες και προτάσεις με ρεαλιστικόπειστικό λόγο δεν υπήρξαν και η επιβεβαίωση ήρθεμε την αποχή ρεκόρ των ευρωεκλογών και την μείωση ψήφων σε σχέση με το 2023

5) Ως υπουργός τα προηγούμενα χρόνια σας διακρίνει η μεταρρυθμιστική σας αντίληψη με τους νόμους που φέρατε στη Βουλή προς ψήφιση. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μεταρρυθμιστική εξέλιξη, εσείς είστε διατεθειμένη να «σπάσετε αυγά» και να κάνετε αλλαγές στο κόμμα σας και ποιες θα είναι αυτές; Αν τελικά δεν εκλεγείτε θα παραμείνετε στο ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές που κατά τη γνώμη σας χρειάζονται;

Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν γνώση, σχέδιο, και σοβαρότητα, συναινέσεις με τα κόμματα και με την κοινωνία . Δεν είναι κάτι απλό και έχω την εμπειρία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 2011, της συνθήκης της Λισαβώνας ως Επίτροπος , αλλά και πρόσφατα διαμορφώνοντας την πρόταση για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, με συγκλίσεις 27 χωρών. Ξέρω πολύ καλά ότι χωρίς να σπάσεις αυγάμεταρρυθμίσεις δεν γίνονται. Και μεταρρυθμίσειςχρειάζεται η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, χρειάζεται η Χώρα μας, χρειάζεται και το ΠΑΣΟΚ. Δεν αρκεί να καυχώμεθα για τις επιτυχίες του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να αποκλείουμε συντρόφους και φίλους από την επεξεργασία των πολιτικών μας. Δεν μπορεί να μένουμε αποκομμένοι από τα στελέχη και την εκλογική μας βάση στο κεντρο και την επαρχία. Δεν μπορούν να υπολειτουργούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην κοινοβουλευτική μας παρουσία. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Αγαπητέ Βαγγέλη, προφανώς συμμετέχω σε αυτήν την διαδικασία γιατί θέλω να αναλάβω την ευθύνη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή η πρώτη μου κίνηση θα είναι να καλέσω όλους τους υποψήφιους για να πετύχουμε μια ενωτική πορεία την επόμενη μέρα. Στην αντίθετη περίπτωση, θα είμαι εκεί να συμβάλλω με τις προτάσεις και την εθνική και διεθνή εμπειρία μου. Ο στόχος μας σε κάθε περίπτωση, είναι το Μεγάλο αύριο και Κυβερνών μεθαύριο ΠΑΣΟΚ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο The TOC και τον Δημήτρη Τάκη

SEP 19, 2024

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα

SEP 9, 2024

Συνέντευξη στην εφημερίδα Γνώμη και τον Γιάννη Λασκαράκη

SEP 5, 2024