Συνέντευξη στην Απογευματινή της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Καϋμένου

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Επέλεξα να διεκδικήσω την προεδρία της παράταξής µας γιατί πιστεύω βαθιά στις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδηµοκρατίας που σταθερά πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του. Γιατί το ΠΑΣΟΚ µπορεί να αναδιαταχθεί πλήρως, καθώς έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, και για να κάνουµε µαζί τη Σοσιαλδηµοκρατία του 21ου αιώνα. Στόχος για µένα είναι το µεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ανακτήσει την εµπιστοσύνη του ελληνικού λαού και την προοπτική να κυβερνήσει. Για ένα κόµµα ανοιχτό και φιλικό σε µέλη και φίλους, για µια ηγεσία κοντά στα στελέχη και για την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναµικού της χώρας. Γιατί το µεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέα ηγεσία όχι απλά κοµµατική, αλλά ηγεσία µε όραµα και σχέδιο για την κοινωνία και τη χώρα. Με δυνατότητες να κρατήσει το τιµόνι της διακυβέρνησης. Οραµατίζοµαι και µιλώ, λοιπόν, για ένα big bang στο ΠΑΣΟΚ, που θα το καταστήσει µεγάλο και κυβερνών σε ορίζοντα τριετίας.

Τι προσθέτει στην εκλογική διαδικασία η δική σας υποψηφιότητα;

Πιστεύω ότι ένα σηµαντικό κεφάλαιο, το οποίο καταθέτω στη χώρα µου και στην παράταξη, είναι η εµπειρία της πολιτικής διαδροµής µου ως νοµάρχη, υπουργού, Ευρωπαίας επιτρόπου και µε την οποία µπορώ να συνεισφέρω σηµαντικά στην προσπάθεια για µια δυνατή Ελλάδα µε περισσότερη ∆ηµοκρατία και δικαιότερη κοινωνία. Θυµίζω επίσης την ενεργό συµµετοχή µου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη µετεξέλιξη της Σοσιαλδηµοκρατίας τον 21ο αιώνα, την εκλογή µου στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του FEPS, οργανισµού των σοσιαλιστικών και σοσιαλδηµοκρατικών κοµµάτων, και την προεδρία µου στην επιτροπή για «Το µέλλον του κράτους κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας στην Ε.Ε.». Επιπλέον, τα τελευταία δέκα χρόνια ίδρυσα και ανέδειξα το ∆ίκτυο και είδα τα πράγµατα και από την πλευρά του πολίτη και της επιστήµης. 

Πιστεύατε ότι η Άννα, ένα κορίτσι από την Κοζάνη, θα µπορούσε να φτάσει στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης;

Γεννήθηκα σε µία οικογένεια λαϊκή. Ο πατέρας µου ήταν κοµµουνιστής. Με αξιοκρατία και σκληρή δουλειά, η Ελλάδα έδινε στη γενιά µου τη δυνατότητα να πάµε µπροστά, να έχουµε µία κινητικότητα προς τα πάνω. Ήμασταν σε καλύτερη θέση, είχαµε πολλές ευκαιρίες για ν’ αλλάξουµε και να δηµιουργήσουµε το µέλλον µας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσω, να υπηρετήσω τη χώρα µου από διάφορες θέσεις, πάντα µε υπευθυνότητα και σοβαρή δουλειά, το υπογραµµίζω. Αυτό δεν το έχουν οι νέοι σήµερα. Τώρα για τα παιδιά υπάρχει μία κινητικότητα προς τα κάτω. Οι γενιές του σήµερα, από τότε που θυµούνται τον εαυτό τους, δέχονται τη µία κρίση µετά την άλλη. Σε αυτές τις γενιές θα µιλήσεις για τα δικά τους προβλήµατα. Πρέπει λοιπόν να πείσουµε αυτές τις γενιές ότι ναι, µπορεί ν’ αλλάξει κάτι σ’ αυτή τη χώρα. Αυτό είναι το µεγάλο στοίχηµα που πρέπει να κερδίσουµε.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η σηµαντικότερη µεταρρύθµιση που έχετε κάνει στην πολιτική; 

Το θέµα είναι οι πολίτες τι θεωρούν σηµαντικό και πόσο πολύ έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή και την καθηµερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ξεχωρίσω την Παιδεία, που είναι για µένα ο πιο σηµαντικός παράγοντας για το µέλλον µιας χώρας και τους πολίτες της. Αυτό επεδίωξα µε τη µεγάλη µεταρρύθµιση του 2011, µε µια συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία που συγκέντρωσε τη θετική ψήφο 255 βουλευτών. Αυτό κάτι λέει. Είχαµε ρυθµίσεις που ξεκινούσαν από το Νηπιαγωγείο µέχρι τις µεταπτυχιακές σπουδές και τη διά βίου µάθηση, έως τα προγράµµατα σπουδών, ακόµη και για τα διοικητικά θέµατα λειτουργίας των σχολείων. Τα τελευταία 12 χρόνια οι κυβερνητικές επιλογές «πείραξαν» αυτήν τη µεταρρύθµιση, µε µέτρα που είτε αφορούσαν ακύρωση µέτρων που είχαν ληφθεί τότε είτε προχωρούσαν σε αποσπασµατικές αλλαγές για την εκτόνωση καταστάσεων. 

Μια νέα γυναίκα πολιτικός, εκείνη την εποχή, σίγουρα θα είχε δεχθεί κάποια µορφή υποτίµησης ή αµφισβήτησης. Υπάρχει κάποιο συγκεκριµένο περιστατικό που θυµάστε χαρακτηριστικά;

Οι γονείς µου ήταν πάντα κοντά µου όταν ξεκίνησα την πορεία µου, 26 ετών νομάρχης στην Καστοριά. Ένα περιστατικό, που το θυµάµαι χαρακτηριστικά ακόµα και σήµερα, εκτυλίχθηκε όταν ήµουν υποψήφια βουλευτής για πρώτη φορά. Πηγαίνω την ηµέρα των εκλογών στο εκλογικό κέντρο και βλέπω γεµάτη την αυλή του σχολείου µε τρικάκια που έγραφαν «Θα εµπιστευτείτε µια γυναίκα που άφησε το σαράντα ηµερών µωρό της για να κατέβει στις εκλογές;». Μόλις είχα γεννήσει. Ήμουν λεχώνα. Και ξέσπασα σε κλάματα γιατί αισθάνθηκα φοβερές ενοχές και ένιωθα χάλια γι’ αυτό που έκανα. Αυτό σε όλη µου τη ζωή το έχω κρατήσει ως ένα χαρακτηριστικό της διαφοράς άνδρα και γυναίκα στην πολιτική… ειδικά την εποχή που ξεκίνησα!

Σας ενοχλεί που οι εσωκοµµατικοί σας αντίπαλοι προσπαθούν να σας ταυτίσουν µε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Το 2020 ο ΟΟΣΑ άνοιξε τη διαδικασία για τον νέο γενικό γραµµατέα. Καθώς πληρούσα τις προϋποθέσεις, ο πρωθυπουργός ζήτησε να µε προτείνει για τη διεκδίκηση της θέσης για λογαριασµό της Ελλάδας και όχι για να διοριστώ. Ήταν µία παγκόσµια εκλογή. Και στο σηµείο αυτό θα πρέπει να πούµε τι είναι ο ΟΟΣΑ. Είναι το ΝΑΤΟ της οικονοµίας. Είναι η οικονοµική συµµαχία των χωρών της ∆ύσης. Είχα να ανταγωνιστώ ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς. Έδωσα συνεντεύξεις σε 38 υπουργούς Οικονοµικών και 38 υπουργούς Εξωτερικών και σε αυτή την παγκόσµια κούρσα τερµάτισα 3η. Μιλάµε λοιπόν για µία εθνική αποστολή όπου τα έδωσα όλα και για την οποία είµαι υπερήφανη.

Ο γιος σας, Χάρης, έχει γράψει από τις µεγαλύτερες επιτυχίες του Κωνσταντίνου Αργυρού. Εσείς Αργυρό ακούτε; Έχετε πάει στα µπουζούκια να τον ακούσετε να τραγουδάει τα τραγούδια του γιου σας;

Λόγω του Χάρη ακούω πλέον και µουσικές τελείως έξω από τα προσωπικά µου γούστα. Οχι µόνο Αργυρό, αλλά και ραπ και άλλα είδη. Θα σας πω κάτι για την Taylor Swift. Μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον -µε τις µουσικές της ή επειδή είµαι Swiftie- γιατί αποτελεί ένα φαινόµενο µουσικό, κοινωνικό, οικονοµικό, µε µεγάλη επιρροή στην κοινή γνώµη. Eνδεικτικά να σας πω πως 4 Πανεπιστήµια στην Αυστραλία έχουν σχετική έδρα και µελετούν το φαινόµενο Taylor Swift και ότι χιλιάδες νέοι στις ΗΠΑ γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους ύστερα από δική της προτροπή µετά το αµερικανικό ντιµπέιτ.

Και πώς αντέδρασε στην υποψηφιότητά σας ο γιος σας ο Χάρης -στιχουργός πλέον, που έχει γράψει και το «Ελεύθερος» του Κωνσταντίνου Αργυρού;

Όταν λοιπόν το συζήτησα µε το Χάρη, καθώς ήθελα να ακούσω την άποψή του που τη σέβοµαι πολύ, µου απάντησε: Μαµά, να κάνεις αυτό που θέλει η καρδούλα σου. Να κάνεις αυτό που θέλεις και αγαπάς. Όπως καταλαβαίνετε, άκουσα την προτροπή του.

Ασχολείται ο γιος σας µε τη µάχη αυτή που δίνετε αυτή τη στιγµή; 

Ασχολείται και µάλιστα πάρα πολύ. Βοηθάει όσο δεν µπορείς να φανταστείς, είναι καθηµερινά µε τις ώρες στο γραφείο.