Συνέντευξη της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη γαλλόφωνη βελγική οικονομική εφημερίδα «L’ echo»
Είναι σκληρό καρύδι. Και το απέδειξε. Την Πέμπτη, η Ελληνίδα Υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, ανακοίνωσε την απομάκρυνση εκατό και πλέον υπαλλήλων της που απασχολούνταν στο τμήμα που ήταν αρμόδιο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Δύο εκ των υπαλλήλων συνελήφθησαν για διαφθορά. Έχοντας αναλάβει το Υπουργείο μόλις 10 μέρες, αυτή η 53χρονη γυναίκα, πολύ δημοφιλής στη χώρα της, ξεκινά στη νέα της θέση κάνοντας ένα μεγάλο καθάρισμα. Μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση της Υπουργού Παιδείας ενώ υπήρξε Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών θεμάτων από το 1999 ως το 2004.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, επιφορτίστηκε ουσιαστικά με την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφτηκε την εβδομάδα αυτή τις Βρυξέλλες για δυο μέρες, προκειμένου να συναντήσει τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Olli Rehn και Johannes Hahn. Και έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στη L’ Echo.
Τι συμφωνήσατε σε αυτή σας την επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Μετά το PSI, είχαμε ενδείξεις σταθεροποίησης και αλλαγής στην οικονομία. Καιρός ήταν γιατί οι Έλληνες έχουν χάσει το ηθικό τους. Ήρθα στις Βρυξέλλες για να συνεργαστώ με τον κο Hahn. Συζητήσαμε για μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 1 δις ευρώ σε διάστημα δυο ετών με την εγγύηση 500 εκ. ευρώ από την Ελλάδα.
Αποτελούσαν για τη συμφωνία αυτή προϋπόθεση η συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές και το δεύτερο σχέδιο βοήθειας;
Κάθε μέρα, τουλάχιστον μια ξένη εφημερίδα προέβλεπε την επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Πώς να αρχίζαμε κάτι υγιές μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα;
Στοχεύετε πρώτα από όλα στους τομείς που έχουν υποφέρει περισσότερο;
Καταρχήν πρόκειται για στήριξη οριζόντιου χαρακτήρα. Προφανώς, ο στόχος είναι να εστιάσουμε στα αποτελέσματα, στην απασχόληση, στις υποδομές. Με απασχολεί ιδιαίτερα ο τομέας της αγροβιολογίας (γεωργική οικολογία), της ενέργειας, με ιδιαίτερη στήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της πληροφορικής και των υπηρεσιών, ιδίως του τουρισμού.
Το διοικητικό κόστος και η πληθώρα των συνεχώς μεταβαλλόμενων φόρων δεν δυσχεραίνουν τις επενδύσεις;
Η γραφειοκρατία είναι ο καρκίνος της χώρας μας. Μελέτη που διεξήχθη την τελευταία διετία έδειξε πως υπάρχουν τουλάχιστον 80 συγκεκριμένα εμπόδια που συναντούν οι επενδυτές. Τη Δευτέρα κατέθεσα μια πρόταση νόμου στο ελληνικό κοινοβούλιο για την εξάλειψη των περιορισμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας στηρίζει πλήρως σε αυτή την κατεύθυνση και το PSI μας βοήθησε πολύ γιατί μας πίεσε να προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος. Ήδη διαπιστώνουμε κάποια πρόοδο. Πρώτα, χρειάζονταν τουλάχιστον δυο μήνες για την ίδρυση εταιρείας. Τώρα, χρειάζονται μόλις δυο μέρες.
Βλέπετε σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας;
Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξη. Υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης, μια αλλαγή κλίματος. Για τα υπόλοιπα, θα δούμε…