Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να επιστρέψετε ενεργά στα πολιτικά δρώμενα του ΠΑΣΟΚ και να διεκδικείτε και την ηγεσία του;

Προσέρχομαι σε αυτή τη μάχη γιατί πιστεύω βαθιά στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, οραματιζόμενη ένα κόμμα όχι  απλώς με υψηλότερα ποσοστά, αλλά, σύγχρονο, μεγάλο και κυβερνών. Μέσα από την ατζέντα της σοσιαλδημοκρατίας μπορούμε να οικοδομήσουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, που θα ηγηθεί της χώρας σε μια νέα πορεία προόδου, δικαιοσύνης και ευημερίας. Αυτό απαιτεί συμμετοχικότητα, καινοτομία, ανοιχτούς ορίζοντες και έναν συνδυασμό εμπειρίας και νέων ιδεών. Σε όλη μου την πορεία μέχρι σήμερα, είχα σύμμαχο μου την σαφήνεια των πολιτικών μου θέσεων και επιλογών. Είμαι βέβαιη πως με τις γνώσεις, την εμπειρία και το όραμά μου, μπορώ να συμβάλω καθοριστικά σε αυτήν την νέα προσπάθεια.  Εκτιμώ πως υπάρχει μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε ένα ισχυρό και ενωμένο κόμμα που  δεν θα παλεύει για μια θέση στην αντιπολίτευση, αλλά θα διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας.


Έχετε μιλήσει για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Πως θα συμβεί αυτό; Και τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο big bang που χρησιμοποιήσατε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής;

Όπως το big bang ξεκίνησε τη δημιουργία του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, έτσι και το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη μια δημιουργική ανατροπή ώστε να γίνει  εναλλακτική λύση και διέξοδος για μια δικαιότερη κοινωνία. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι το τρίπτυχο «Προγραμματική κατεύθυνση – Πρόγραμμα με συμμετοχή -Ανοιχτό κόμμα με πολιτική και στρατηγική αυτονομία και ηγεσία». 

Πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και αν δουλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να συνθέσουμε τη  Σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα, που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά τόσο από τις πολιτικές του 1980 ή του 1990, όσο και από τις αντίστοιχες της προηγούμενης δεκαετίας.  Δικαιολογημένα  οι πολίτες αναζητούν καθαρές λύσεις στα ποικιλόμορφα προβλήματα τους και απαντήσεις που έρχονται από το μέλλον και όχι από το παρελθόν. Γι’ αυτό το μέλλον θα δουλέψουμε, με τα παιδιά και τους νέους που βρίσκονται σήμερα στη δεύτερη και στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους.  Σε μια τέτοια πορεία, δεν μπορεί να μας φοβίζουν οι συγκρούσεις και  οι αλλαγές και το περίφημο πολιτικό κόστος, γιατί η ανασυγκρότηση είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι συμμετοχικό, εξωστρεφές, ανοιχτό σε ιδέες, σε ρεύματα και κυρίως σε ανθρώπους. Λέω συχνά ότι «όταν οι αναμνήσεις είναι περισσότερες από τα όνειρα, το τέλος είναι κοντά». Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, για την εποχή που βρισκόμαστε και ο λόγος μας οφείλει να είναι διαφορετικός για να ακουστούμε. Να μιλήσουμε με ουσία και να απαντήσουμε σε ερωτήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία.  


Σε ποιο ακροατήριο απευθύνεστε; Στο αμιγώς εσωκομματικό ακροατήριο ή σε ευρύτερα κοινά; Κι αν συμβαίνει το δεύτερο, αυτό σημαίνει ότι ζητάτε και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων να έρθουν να σας ψηφίσουν στις 6 Οκτωβρίου;

Οι πολίτες αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Προβλήματα της καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, οι φυσικές καταστροφές και αισθάνονται πως απέναντι σε όλα αυτά, ο κρατικός μηχανισμός  είναι μακριά τους. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει λύση γιατί ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι ένας ικανός διαχειριστής κρίσεων, μεταρρυθμιστής όμως δεν είναι. Η υποψηφιότητα μου λοιπόν έχει ως στόχο να ενώσει και να συνθέσει, αποτελώντας ένα προσκλητήριο προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βρήκαν τη σύγχρονη κεντροαριστερά που έψαχναν ή που κατευθύνθηκαν στη ΝΔ και δεν είδαν τις μεταρρυθμίσεις που τους υποσχέθηκαν και οι ίδιοι επιθυμούσαν, είτε, τέλος, απείχαν συνειδητά τα τελευταία χρόνια, απογοητευμένοι από το πολιτικό μας σύστημα. Πιστεύω σε μια ηγεσία ισχυρή, συλλογική για να κάνουμε ένα ΠΑΣΟΚ πρώτα Μεγάλο κόμμα και μετά Κυβερνών.


Ανθυποψήφιοί σας αλλά και μια μερίδα πολιτών, σας θεωρεί ως μια πολιτικό, οι θέσεις της οποίας θα μπορούσαν να βρουν κοινό τόπο με τις αντίστοιχες της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι απαντάτε; Αποκλείετε μια μελλοντική συγκυβέρνηση, αν εκλεγείτε πρόεδρος;

Η δική μου πολιτική φιλοδοξία εφόσον με προτιμήσουν οι φίλοι-ψηφοφόροι στις εκλογές είναι το Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ, που κατ’ ελάχιστον σημαίνει ότι θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και θα έχουμε την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων. Στόχος μας, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε πολιτική εξέλιξη είναι να είμαστε πρωταγωνιστές και κανενός συμπλήρωμα.


Σε σχέση με τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ποια η οπτική σας;

Έχω ξαναπεί, ότι οι άλλες δυνάμεις δεν είναι εχθροί μας, αλλά πολιτικά αντίπαλες. Το «ή εμείς ή αυτοί» δεν υπάρχει στην κουλτούρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ως αντιπολίτευση φυσικά και θα συνεργαστούμε με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε ζητήματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον. Από κει πέρα η επόμενη μέρα μετά τις εσωκομματικές μας εκλογές θα  είναι τελείως διαφορετική. Αυτό σημαίνει συνολική αναδιοργάνωση του Κινήματος, ώστε το ΠΑΣΟΚ να γίνει γρήγορα μια δυνατή, πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη με προοπτική διακυβέρνησης της χώρας. Πιστεύω ότι μια ετερόκλητη μάζωξη δυσαρεστημένων και απογοητευμένων από τα πολιτικά τους αδιέξοδα «συνιστωσών», δεν θα ήταν ωφέλιμη. Για ένα καλύτερο μέλλον, χρειαζόμαστε καθαρές, σύγχρονες, πειστικές και βιώσιμες λύσεις.

Ισχυρίζεστε ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει και χαρακτηριστικά επόμενου πρωθυπουργού. Ποια είναι αυτά;

Σήμερα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν ψηφίζουμε απλά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Και αυτός μπορεί να είναι σοσιαλδημοκράτης.

Ως εκλεγμένη Πρόεδρος δεν θα κινηθώ με κολλητούς, στρατούς και ομάδες. Θέλω εδώ να επαναλάβω ότι η λογική του “δικό μου” και του “δικού σου” δεν μπορεί να έχει θέση στην Ελλάδα του 2024.  Ένα κόμμα εξουσίας, σε αντίθεση με ένα κόμμα διαμαρτυρίας, χρειάζεται θεσμικά όργανα, ικανά να ανταποκριθούν στο ρόλο τους καθώς και δομές ευέλικτες και αποδοτικές που θα αξιοποιούν σύγχρονα μέσα, Οι καλύτεροι, οι αξιότεροι, και αυτοί που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν ανιδιοτελώς είναι αυτοί που θα στελεχώσουν το κίνημα σε όλη την Ελλάδα, και αυτό θα είναι ένα δείγμα γραφής για την επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση. 

Η επόμενη ημέρα των εκλογών -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- που θα σας βρει;

Εφόσον ο κόσμος με τιμήσει, εκλέγοντάς με  προέδρο του ΠΑΣΟΚ, προτεραιότητά μου θα είναι να εγγυηθώ την ενότητα, αξιοποιώντας όλο το δυναμικό του ΠΑΣΟΚ,  για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό και νικηφόρο Κίνημα. Ν’ αφήσουμε πίσω μας την σημερινή λογική του μικρού και συμπληρωματικού κόμματος, των χαμηλών προσδοκιών, των μικρών βημάτων και να  αντιμετωπίσουμε με όραμα αλλά και στόχους τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μου θα είναι να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και να συμβάλλω, από όποια θέση και αν κληθώ, να προσφέρω, γνώσεις, πολιτική εμπειρία και δράση ώστε να επιτύχουμε τις συλλογικές μας επιδιώξεις.