Συνέντευξη στην Ναυτεμπορικής και τον Τάσο Παππά
Κύρια Διαμαντοπούλου, συμμετέχετε ως υποψήφια σε αυτή την εσωκομματική εκλογική διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Γιατί να σας εμπιστευτούν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος;
Κύριε Παππά, συμμετέχω στις εκλογές γιατί πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα, και οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, να καταστήσουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεγάλο και κυβερνών. Να αφήσουμε πίσω δηλαδή τη λογική ενός μικρού και φοβικού κόμματος που παλεύει για την 3η θέση στις εκλογές, και να κάνουμε ένα άλμα προς τα μπροστά. Να καταθέσουμε μια αξιόπιστη και μετρήσιμη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Να μιλήσουμε για τις πολιτικές που απαντούν στα προβλήματα του 21ου αιώνα, και όχι του 20ου.
Παρακολουθήσαμε το debate και είδαμε προσωπικές αναφορές, αλλά και αιχμές. Το ερώτημα είναι αν μπορείτε να συνυπάρξετε και οι έξι υποψήφιοι στο ίδιο κόμμα την επομένη των εκλογών…
Ασφαλώς και θα συνυπάρξουμε και οι 6 στο ίδιο κόμμα μετά τις εκλογές. Για να διασφαλιστεί όμως η ενότητα δεν πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά θα πρέπει από τώρα να παράγουμε υγιή πολιτικό λόγο, και όχι τοξικότητα που διαιρεί και διχάζει. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω κάνει επανειλημμένα κάλεσμα στους φίλους και τα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προκειμένου όλοι να υποστηρίζουν με πάθος τον υποψήφιο/α της επιλογής τους, χωρίς όμως να γίνονται προσωπικές επιθέσεις σε άλλες υποψηφιότητες, δυναμιτίζοντας το κλίμα και παράγοντας πόλωση.
Σε ό,τι με αφορά, δεσμεύομαι ότι αν εκλεγώ, η πρώτη μου κίνηση θα είναι να καλέσω τους συνυποψηφίους μου στο γραφείο μου προκειμένου να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι στις μάχες που έρχονται με ορίζοντα το 2027.
Αν δεν εκλεγώ, δεσμεύομαι ότι θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις τη νέα ηγεσία, και ότι όλοι μαζί θα βάλουμε πλάτη για να μεγαλώσουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ποια αντιπολιτευτική τακτική θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με εσάς στην ηγεσία, απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Σε τι θα διαφέρει με αυτό που βλέπουμε σήμερα τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;
Η νέα Σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα είναι μια πολιτική πρόταση που έχει ριζικές διαφορές με το μοντέλο και τις προτεραιότητες διακυβέρνησης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το διακύβευμα της νέας Σοσιαλδημοκρατίας είναι η ισχυρή ανάπτυξη με ταυτόχρονη ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η ψηφιακή γεωργία και η γεωργία ακριβείας, η προετοιμασία της αγοράς εργασίας για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η επανίδρυση του Ε.Σ.Υ., η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των πραγματικών μισθών. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της πολιτικής μου πρότασης.
Oι διαφορές με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτα το οραματικό που να μπορεί να εμπνεύσει και ν’ ανακουφίσει τους πολίτες σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συνθήκη. Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό, ο κ. Μητσοτάκης, αντί να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο ανάταξης και διεξόδου, εμμένει σε ανούσια και αποσπασματικά μέτρα. Προσπαθεί κυρίως να εξευμενίσει τους πολίτες εκλογικεύοντας το κλίμα δυσαρέσκειας που απλώνεται και βαθαίνει στο κοινωνικό ιστό. Μοναδικός του στόχος είναι η αναστροφή της συνεχιζόμενης πολιτικής και εκλογικής φθοράς όπως αποτυπώθηκε έντονα στις ευρωεκλογές αλλά και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Όσον αφορά την αντιπολίτευση, είναι δεδομένο ότι και μέσα άλλα και έξω από τη Βουλή, αν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μου κάνουν την τιμή να με εκλέξουν, θα δώσουμε -θεσμικά- μάχη για όσα πιστεύουμε. Από την άλλη πλευρά, δεν θα κάνουμε ισοπεδωτική αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή, και θα στηρίξουμε νομοσχέδια που αφορούν το εθνικό συμφέρον.
Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει επανέλθει στη δεύτερη θέση και, μάλιστα, με απόσταση ασφαλείας από το τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Πιστεύετε ότι αυτό θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα ή είναι κάτι συγκυριακό και λόγω των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ;
Χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι οι εσωκομματικές μας εκλογές έχουν στρέψει τα μάτια του κόσμου και πάλι προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι σε αυτό έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και η δική μου υποψηφιότητα, η οποία φέρνει στο τραπέζι αμιγώς πολιτικά ζητήματα για την ποιότητα και την κατεύθυνση της αντιπολίτευσης που θέλουμε να κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και για το ποιες θα είναι οι προγραμματικές κατευθύνσεις μιας Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.
Η δεύτερη θέση όμως δεν είναι δεδομένη, και το ξέρουμε πολύ καλά. Άλλωστε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε ξαναβρεθεί σταθερά στη δεύτερη θέση και πριν τις ευρωεκλογές, αλλά το momentum που είχε χτιστεί τότε χάθηκε λόγω άστοχων πολιτικών επιλογών που στοίχισαν στην παράταξη.
Είμαστε όμως εδώ σήμερα ενωμένοι, έχουμε μάθει από τα λάθη μας, και είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση.
Η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με εσάς στην ηγεσία, πώς θα είναι; Θα ακολουθήσετε έναν “μοναχικό” – αυτόνομο δρόμο ή θα αναζητηθούν συμμαχίες προκειμένου να μπορέσει ο χώρος της Κεντροαριστεράς να ξαναγίνει πόλος εξουσίας;
Η πολιτική μου πρόταση αφορά ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑ.ΣΟ.Κ., που θα απαντά στα ερωτήματα της εποχής μας. Που θα είναι ο αντίπαλος πόλος της ΝΔ στο κοινοβούλιο, και που θα παράξει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση την οποία η κοινωνία περιμένει, προκειμένου να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή το 2027.
Το έχω ξαναπεί και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να το επαναλάβω: δεν πιστεύω σε λαϊκά μέτωπα, δεν αρμόζουν στη χώρα μας. Πρόκειται για συμμαχίες ανομοιογενών πολιτικών προτάσεων, που λόγω της έλλειψης συνοχής και οράματος καταρρέουν με την πρώτη ευκαιρία, σαν τραπουλόχαρτα. Το ΠΑΣΟΚ όπως έχει κάνει σε όλη την ιστορία του θα ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα στον κόσμο της αριστεράς και του κέντρου.
Έχω την βαθύτατη πεποίθηση ότι εάν κάνουμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κόμμα, αν αξιοποιήσουμε και προβάλουμε αποτελεσματικά τις προτάσεις μιας νέας Σοσιαλδημοκρατίας, το 2027 ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι Σοσιαλδημοκράτης.