Είναι γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αύξησε έστω και λίγο τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, από την επομένη των ευρωεκλογών αμφισβητήθηκε. Μήπως κάποιοι βιάστηκαν να θέσουν θέμα ηγεσίας;

Στην Ελλάδα, μετά τις ευρωεκλογές, έγινε σαφές ότι έχουμε μια αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος με μια σοβαρή καθίζηση της ΝΔ, χωρίς να φαίνονται δυνατότητες επανάκαμψης, και την αντιπολίτευση να ταλανίζεται με πολύ σοβαρά προβλήματα, ιδεολογικά και διαλυτικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος πολιτικός οργανισμός στην πατρίδα μας που μπορεί να εκφράσει αξιόπιστα και ρεαλιστικά τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες και πολιτικές και να εμπνεύσει τους πολίτες στο όραμα μιας θετικής προοπτικής.

Θεωρώ λάθος για το ΠΑΣΟΚ την εσωστρέφεια που καλλιεργήθηκε στο κόμμα το βράδυ της εκκωφαντικής ήττας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις. Το πρόβλημα όμως με το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ότι, για να περάσει από την αργή και σταδιακή αύξηση στην αλλαγή πίστας με πρωταγωνιστικό πολιτικό και κυβερνητικό μέγεθος, χρειάζεται αντίστοιχα χαρακτηριστικά ηγεσίας.

Τι είναι αυτό που σας κινητοποίησε στο να θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος; Γιατί τώρα;

Προσέρχομαι σε αυτήν τη μάχη γιατί πιστεύω βαθιά στις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, που σταθερά πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του. Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδιαταχθεί πλήρως, γιατί έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και να κάνουμε μαζί τη Σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα. Στόχος για μένα είναι το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και την προοπτική να κυβερνήσει. Ένα κόμμα εξουσίας, σε αντίθεση με ένα κόμμα διαμαρτυρίας και ένα μικρό κόμμα. Χρειάζεται δομές και όργανα ικανά να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Δομές ευέλικτες και αποδοτικές που θα αξιοποιούν τα σύγχρονα μέσα, και Όργανα που θα λειτουργούν. Ανοικτό και φιλικό σε μέλη και φίλους, ηγεσία κοντά στα στελέχη, αξιοποίηση όλων όσοι ξέρουν και μπορούν κατά τομέα και χώρο, συλλογικές αποφάσεις και, φυσικά, σεβασμό στους κανόνες. Το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ είναι η ισχυρή ηγεσία, γι’ αυτό και οι εσωκομματικές εκλογές του Οκτώβρη είναι καθοριστικές. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέα ηγεσία όχι απλά κομματική, αλλά ηγεσία με όραμα και σχέδιο για την κοινωνία και τη χώρα. Με δυνατότητες να κρατήσει το τιμόνι της διακυβέρνησης. Οραματίζομαι και μιλώ, λοιπόν, για ένα «big bang» στο ΠΑΣΟΚ, που θα το καταστήσει μεγάλο και κυβερνών σε ορίζοντα τριετίας.

Είστε από τα πρόσωπα όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται υψηλά ποσοστά κυβερνησιμότητας. Μήπως, πλέον, είναι κατάλληλες συνθήκες για να αποκτήσει και η Ελλάδα μια γυναίκα πρωθυπουργό;

Πιστεύω ότι, με την εμπειρία της πολιτικής μου διαδρομής ως νομάρχης, υπουργός, Ευρωπαία επίτροπος, μπορώ να συνεισφέρω σημαντικά στην προσπάθεια για μια δυνατή Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία και δικαιότερη κοινωνία. Θυμίζω την ενεργό συμμετοχή μου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη μετεξέλιξη της Σοσιαλδημοκρατίας τον 21ο αιώνα, την εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του FEPS, Οργανισμού των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων, και την προεδρία μου στην επιτροπή για «το μέλλον του κράτους κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας στην ΕΕ». Επίσης, τα τελευταία δέκα χρόνια ίδρυσα και ανέδειξα το ΔΙΚΤΥΟ και είδα τα πράγματα και από την πλευρά του πολίτη και της επιστήμης.

Αν εκλεγώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα εγγυηθώ την ενότητα του Κινήματος με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού μας, ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, νικηφόρο Κίνημα. Ν’ αφήσουμε πίσω μας τη μέχρι σήμερα λογική του μικρού και συμπληρωματικού κόμματος, των χαμηλών προσδοκιών και των μικρών βημάτων. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί για ένα ΠΑΣΟΚ που θα γίνει μέσα στην τριετία μεγάλο και στις επόμενες εκλογές κυβερνών.

Ορισμένοι σάς ασκούν κριτική, ότι τυχόν εκλογή σας στην προεδρία θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε δεκανίκι της ΝΔ. Τι απαντάτε;

Διανύουμε τώρα τον έκτο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας ικανός διαχειριστής κρίσεων, αλλά δεν είναι μεταρρυθμιστής. Σήμερα δεν είναι πλέον ούτε ικανός διαχειριστής. Δεν εφάρμοσε μια συγκροτημένη πολιτική, που θα μπορούσε να φέρει πραγματικά αποτελέσματα. Περιορίζεται σε αποσπασματικές ρυθμίσεις που απέχουν μακράν από τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους.

Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτόνομο, εκφράζοντας τη νέα Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Θα είναι ο άλλος πόλος και όχι το δεκανίκι κανενός. Ακούγεται ίσως υπερβολικό, να σηκώνω τόσο ψηλά τον πήχη, όμως πιστεύω στις δυνατότητές μας να χαράξουμε μια σύγχρονη πολιτική για την πατρίδα μας.

Πριν από την εκλογική αναμέτρηση, μήπως θα έπρεπε όλοι οι υποψήφιοι να ξεκαθαρίσουν αν τάσσονται υπέρ των συνεργασιών με άλλα κόμματα ή όχι;

Στην πολιτική μου διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση, στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπάθησα και πέτυχα πάντοτε συνθέσεις και συναινέσεις. Στο μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι όμως, δεν χωρούν συνεργασίες. Όταν έχω βάλει αυτόν τον στόχο μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν μιλάμε για συνεργασίες. Οι συνυποψήφιοί μου διακρίνονται καθένας και καθεμιά και για την προσφορά και για τις εμπειρίες τους, και αυτά είναι στοιχεία απολύτως αξιοποιήσιμα την επόμενη μέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί αντιδιαμετρικές απόψεις στις πολιτικές μας προσεγγίσεις.

Βλέπετε προοπτική συνεργασιών στον δημοκρατικό-προοδευτικό χώρο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Θα απευθύνετε κάλεσμα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; 

Απορρίπτω τις αναφορές που μιλούν για «μεγάλη Κεντροαριστερά» ή για «ενότητα Κεντροαριστεράς», καθώς τέτοιες προτάσεις οδηγούν σε μια θολή και αναποτελεσματική παρουσία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, με ισχυρή ηγεσία, καθολική συσπείρωση και συστηματικό σχέδιο, στις επόμενες εκλογές μπορεί ν’ αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη και να κυβερνήσει τη χώρα. Με ρωτούν αν αυτό μπορεί να γίνει. Και απαντώ ευθέως: Ναι γίνεται! Μπορούμε να μεγαλώσουμε το ΠΑΣΟΚ για να δυναμώνουμε την κοινωνία και τη χώρα! Η υποψηφιότητά μου λοιπόν έχει ως στόχο να ενώσει και να συνθέσει, αποτελώντας ένα προσκλητήριο προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βρήκαν τη σύγχρονη Κεντροαριστερά που έψαχναν ή που κατευθύνθηκαν στη ΝΔ και δεν βρήκαν τη μεταρρύθμιση που επιθυμούσαν. Επίσης, ένα προσκλητήριο προς τους πολίτες που συνειδητά απείχαν τα τελευταία χρόνια, όντας απογοητευμένοι από το πολιτικό μας σύστημα.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί υπό την προεδρία σας να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα; Ποιες θα είναι οι βασικές θέσεις; 

Το όραμά μου για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ είναι οι πολιτικές, οι αξίες και τα εργαλεία της Σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα. Αυτό πρεσβεύω ως υποψήφια πρόεδρος. Στο κέντρο του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας βρίσκεται μια νέα οικονομική πολιτική στηριγμένη στις μεγάλες αλλαγές, ιδιαίτερα της γεωπολιτικής και της τεχνολογίας. Οι μεγάλες προκλήσεις, η αναβίωση της βιομηχανίας, η παραγωγή τεχνογνωσίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτούν ένα εθνικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και πόρους.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να αδράξει την οικονομική συγκυρία γίνεται εξοργιστική, αν συνυπολογιστεί ότι δεν αντιμετώπισε τους ίδιους δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαν οι κυβερνήσεις μετά το 2009. Δεν είχε δηλαδή μνημονιακούς όρους και, επιπλέον, ήρθαν λόγω της πανδημίας στα χέρια της 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή ήταν μια ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, την οποία η χώρα χάνει. H Ελλάδα χάνει τη μεγάλη της ευκαιρία. Η κεντρική μας ιδέα είναι η Ελλάδα που παράγει. Πρέπει να παράγει εθνικό πλούτο και μετά να τον αναδιανέμει δίκαια.

Παρακολουθώντας την καμπάνια σας, διέκρινα μια ιδιαίτερη ανησυχία για τη νεολαία και τη νέα γενιά. Ισχύει αυτό; 

Στη γενιά μας, όταν ξεκινούσαμε την επαγγελματική μας ζωή, υπήρχε μια κινητικότητα προς τα πάνω, ενώ τώρα για τα παιδιά υπάρχει μια κινητικότητα προς τα κάτω. Βλέπουν ότι οι γονείς τους ήταν σε καλύτερη θέση, είχαν πολλές ευκαιρίες για ν’ αλλάξουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους. Αυτό δεν το έχουν οι νέοι σήμερα. Η γενιά Ζ είναι ψηφιακή με ένα κινητό στο χέρι, η γενιά millennium, οι γενιές αυτές, από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους, δέχονται τη μια κρίση μετά την άλλη. Σε αυτές τις γενιές θα μιλήσεις για τα δικά τους προβλήματα. Έχουν άλλη κουλτούρα εργασίας. Έχουν δικά τους προβλήματα και χρειαζόμαστε έναν άλλον χάρτη δικαιωμάτων για την εργασία τους. Πρέπει λοιπόν να πείσουμε αυτές τις γενιές ότι, ναι, μπορεί ν’ αλλάξει κάτι σ’ αυτήν τη χώρα. Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στις νέες γενιές και να πούμε και πώς θα το πραγματοποιήσουμε.

Πώς σχολιάζετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης, ιδίως στο πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής; 

Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία και έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχεδιασμού για το μέλλον, φοβισμένη από το πολιτικό κόστος και βυθισμένη σε κομματικές αντεγκλήσεις και προσωπικές έριδες. Η συνθηκολόγηση του κ. Μητσοτάκη με τον ακραίο συντηρητισμό είναι η συνταγή της παράλυσης. Αλλά και στις πολιτικές της προτεραιότητες έχει αποτύχει. Η ανάπτυξη που διαφημίζει είναι προβληματική και υπονομευτική για την κοινωνική συνοχή. Υποσχέθηκε ευημερία και οι ανισότητες διευρύνονται. Υποσχέθηκε σεβασμό στο περιβάλλον και έχουμε διαδοχικές φυσικές καταστροφές και πρωτοφανή υποβάθμισή του. Υποσχέθηκε καλύτερες αμοιβές και η αύξηση των μισθών δεν καλύπτει ούτε λίγο από την αύξηση του κόστους ζωής. Υποσχέθηκε ευκαιρίες στους νέους και ζουν μια πολλαπλή κρίση μισθών, στέγης, προοπτικών στη χώρα. Υποσχέθηκε καλύτερες δουλειές και δίνει επιδόματα κάθε είδους, χωρίς ιεράρχηση και μακροπρόθεσμη λογική. Τα οφέλη της εξόδου της χώρας από την κρίση πηγαίνουν σε λίγους, σε όλο και λιγότερους. Όλο και περισσότεροι μένουν πίσω.