Ποιες είναι οι  πρώτες αλλαγές που θα κάνετε στο ΠΑΣΟΚ αν σας δοθεί η εντολή;

Στόχος για μένα είναι το μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ το οποίο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και τη προοπτική να κυβερνήσει. 
Ένα κόμμα εξουσίας, σε αντίθεση με ένα κόμμα διαμαρτυρίας και σε κάθε περίπτωση ένα μικρό κόμμα, χρειάζεται δομές και όργανα ικανά να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Δομές ευέλικτες και αποδοτικές που θα αξιοποιούν σύγχρονα μέσα, Όργανα που θα λειτουργούν, ανοικτό και φιλικό σε μέλη και φίλους, ηγεσία κοντά στα στελέχη, αξιοποίηση όλων όσων ξέρουν και μπορούν κατά τομέα και χώρο, συλλογικές αποφάσεις και φυσικά σεβασμό στους κανόνες, ώστε να μην προκύπτουν φαινόμενα όπως αυτά που μόλις πρόσφατα βιώσαμε με τις υποψηφιότητες.  Θέλω να κάνω σαφές το εξής: η λογική του “δικό μου” και του “δικού σου” δεν μπορεί να έχει θέση στην Ελλάδα του 2024. Θα έλεγα συμβολικά “φωτιά στα επιτελεία”. Ως εκλεγμένη Πρόεδρος δεν θα κινηθώ με κολλητούς, στρατούς και ομάδες. Οι καλύτεροι, οι αξιότεροι, και αυτοί που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν ανιδιοτελώς είναι αυτοί που θα στελεχώσουν το κίνημα σε όλη την Ελλάδα, και αυτό θα είναι ένα δείγμα γραφής για την επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση.

Έχετε μια μακρά και πολύτιμη πολιτική εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδος. Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε οι πολίτες να εμπιστευθούν και πάλι την πολιτική ή απλώς θα διανύουμε εποχές πολιτικής διαχείρισης;

Ναι, γίνεται! Οι προϋποθέσεις είναι: πρόγραμμα που αφορά τον 21ο αιώνα, στρατηγική και πολιτική αυτονομία του κόμματος, και ισχυρή ηγεσία. Η πολιτική συγκυρία κάθε φορά διαμορφώνει και τις συνθήκες που εξελίσσεται η ιστορία. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο ρευστοποίησης της πολιτικής και υπάρχει ανάγκη ανασύνθεσης  σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Από την εμπειρία μου στις διεργασίες στο χώρο των σοσιαλδημοκρατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων, διαπιστώνεται μια φθίνουσα πορεία της αριστεράς και άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία σπεύδει με ακραίο λαϊκίστικό λόγο να υιοθετεί κάθε αίτημα, παγιδεύοντας τους πολίτες.  Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία, για το καλό της δημοκρατίας, η διατύπωση της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης, με τις πάγιες αρχές, όχι όμως με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας του 1980. Ούτε καν του 2020. Πάνω σε αυτή την πρόταση δουλεύω τα τελευταία 10 χρόνια, και εκεί κινείται και η έκθεση που διαμορφώθηκε υπό την προεδρία μου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο , για τον μετασχηματισμό του κοινωνικού κράτους, που έχει υποχωρήσει αισθητά. Είναι υπόθεση του ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσει αυτή την προεργασία, να παρουσιάσει πολιτικές για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, από την ακρίβεια μέχρι την υγεία και από την ασφάλεια μέχρι την παιδεία. Να παρουσιάσει μια συγκροτημένη αναπτυξιακή πολιτική για κάθε περιοχή της Ελλάδος στο αγροτικό, στον τουρισμό, στο περιβάλλον. Προτάσεις ολιστικές αλλά και ρεαλιστικές. Αυτά χρειάζονται μια ισχυρή πολιτική ηγεσία η  οποία θα εμπνεύσει συλλογικές λειτουργίες και συμμετοχή, με ξεκάθαρες θέσεις που οδηγούν σε αποτελέσματα, και τότε οι πολίτες θα εμπιστευθούν και πάλι την πολιτική. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. 

Η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών εξ αιτίας της ακρίβειας και της ανεργίας έχει αναγάγει τον “Κανένα” ως τον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο.  Την ίδια στιγμή η Κεντροαριστερά έχει χάσει το αφήγημα της και την πολιτική της πυξίδα. Γιατί ένας πολίτης να στρέψει το ενδιαφέρον του σε έναν πολιτικό χώρο όπου από τη μια πλευρά διαδραματίζονται κωμικοτραγικά στιγμιότυπα και από την άλλη  έξι άνθρωποι “σφάζονται” για την ηγεσία του ;

Αν συγκρίνουμε τα πράγματα με ένα χρόνο πριν, το «Κανένας» εκφράζει την απογείωση της απόρριψης του κ. Μητσοτάκη αλλά και το έλλειμα της αντιπολίτευσης στο να αναδείξει ισχυρό αντίπαλο του. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαλυθεί αντί και αυτή να εκμεταλλευθεί την συγκυρία. Το δε ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε την διαδικασία ανάδειξης εκ νέου Αρχηγού για να εγκαταλείψει το στόχο να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Η εν γένει ευπρεπής στάση όλων των υποψηφίων, κάθε άλλο παρά «σφαγή» θυμίζει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Προσωπικά επιχειρώ να καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις για τα πιστεύω μου σε κάθε ζήτημα, όπως τα 11 μέτρα για τις πυρκαγιές, η πολιτική πρόταση για τη λειψυδρία, πολιτικές για την ακρίβεια, την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, τη στήριξη των μικρομεσαίων κλπ κλπ.  Επιζητώ να επαναφέρω την πολιτική στο προσκήνιο, να θυμίσω  τα ξεχασμένα μεγάλα εθνικά θέματα και να κινήσω το ενδιαφέρον των πολιτών ειδικά για το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι η μεγάλη Κεντροαριστερά και το μόνο που μπορεί να ανατάξει το πολιτικό σύστημα και να κάνει την έκπληξη στις εθνικές εκλογές. 

Υπάρχουν ρεαλιστικά περιθώρια για την διαμόρφωση πολιτικών συνεργασιών ενόψει εθνικών εκλογών; 

Συνεργασιών με ποιους ακριβώς;  Ενόψει των εθνικών εκλογών κρίσιμο είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης από όλα τα κόμματα. Σε ότι με αφορά, σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτόνομο εκφράζοντας την νέα σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα, με την πεποίθηση ότι με την σοβαρότητα του και πειστικά επιχειρήματα θα επανακτήσει την πολιτική του κυριαρχία. Από πλευράς μου υπάρχει πάντα απεριόριστη συναινετική διάθεση, χωρίς όμως εκπτώσεις στις βασικές μας αρχές, και μόνο στη βάση συγκεκριμένων απόψεων. 

Συμμερίζεστε την άποψη ότι η παρούσα πολιτική συγκυρία είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ για να αποκτήσει  και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο;

Δεν ξέρω αν είναι η τελευταία, πάντως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Σημειώνω όμως ότι για να είσαι πρωταγωνιστής δεν αρκεί μια πολιτική ώριμου φρούτου, ούτε συγκυριακές συμμαχίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απορρόφηση στελεχών των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται σοβαρή πρόταση, αποτελεσματική δουλειά, συνέπεια λόγων και έργων και πάνω από όλα αξιοπιστία και δείγμα γραφής. Οι πολίτες αναζητούν εναγωνίως ένα πρωταγωνιστή που θα δώσει διέξοδο στα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά αδιέξοδα που βιώνει καθημερινά. Θέλουν κάπου να ακουμπήσουν, να πιστέψουν, να ελπίσουν ξανά. 

Σας προσάπτουν ότι είστε λίγο “Δεξιά” για το ΠΑΣΟΚ . Πως απαντάτε;

Όταν οι ταμπέλες που θέτουν συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι τόσο προκλητικά ανυπόστατες έως γελοίες. Η εξήγηση είναι μία: έλλειψη επιχειρημάτων επί της ουσίας και προσπάθεια προσωπικής υπονόμευσης. Η πορεία μου, το έργο μου, ταυτίζονται με κοινωνικά επιτεύγματα σε Ευρώπη και Ελλάδα. Οι θέσεις διαχρονικά στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είναι γνωστές, καταγραμμένες, έχουν αποτυπωθεί σε 3 βιβλία, και έχουν εκφραστεί όχι με μεγάλα λόγια αλλά με πράξεις. 

Πως κρίνεται τη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας ;

Διανύουμε τώρα τον 6ο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ.Μητσοτάκη για τον οποίο σε ανύποπτο χρόνο είχα πεί ότι είναι ικανός  διαχειριστής κρίσεων αλλά δεν είναι μεταρρυθμιστής. Πλέον έχει αποτύχει και ως διαχειριστής. Το βλέπουμε καθημερινά από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών,  μέχρι την τάση για εξαφάνιση του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όχι από έλλειψη χρημάτων που υπάρχουν άφθονα, αλλά από έλλειψη σχεδιασμού ακόμη και υλοποίησης  του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξαίρεση ίσως αποτελούν τα μεγάλα έργα σε κάποιους τομείς  με τα υπερκέρδη των ολίγων κραταιών. 

Ποια είναι τα κίνητρα που σας έφεραν και πάλι στην πρώτη γραμμή;

Το μόνο κίνητρο ήταν η αγωνία που με κατέλαβε με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη με την ακροδεξιά στροφή, αλλά και στην Ελλάδα όπου το μέγεθος της πρόσθετης αποχής 1.500.000 πολιτών είναι δείγμα ενός Λαού απογοητευμένου, που δεν ελπίζει στα κόμματα εξουσίας και σε πρώτη φάση εκφράζει τη δυσαρέσκεια του με αποχή. Στη συνέχεια ή επιμένει στην αποχή ή επηρεάζεται από λαϊκίστικες φωνές, που πλέον χαρακτηρίζουν τα ακροδεξιά κόμματα που φορούν ένα κοινωνικό προσωπείο. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αντίπαλου πόλου απέναντι στην καταρρέουσα Ν.Δ.  και την διαλυμένη αξιωματική αντιπολίτευση με οδήγησαν στο να βάλω υποψηφιότητα καταθέτοντας τις γνώσεις και εμπειρίες που διαθέτω και θεωρώ χρήσιμα για την πατρίδα μας και το Κόμμα μου. Να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ τον άλλο πόλο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος

Υπάρχουν τα εχέγγυα για την διαφύλαξη της ενότητας την επόμενη μέρα των εκλογών;

Μόνο εχέγγυο είναι η αξιοπιστία και ο λόγος του κάθε υποψηφίου, και μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένα δείγμα αντίθετης με την διασφάλιση της ενότητας φωνής. Άλλωστε ο λόγος όλων των υποψηφίων είναι αρκετά ταυτόσημος παρά τις επιμέρους  διαφοροποιήσεις. Όλοι περίπου συμφωνούμε στο «τι» πρέπει να γίνει,  όμως πολύ λίγοι απαντάμε στο «πως» θα γίνει κάθε τι που κρίνεται αναγκαίο. Προσωπικά πιστεύω στην συμβολή καθενός από τους υποψήφιους/ες και εφόσον εκλεγώ, θα επιδιώξω τη συνεργασία όλων  την επόμενη των εκλογών

Και κάτι τελευταίο… Για πιο πράγμα έχετε μετανιώσει στην  έως τώρα πολιτική σας διαδρομή;

Σε μια μεγάλη διαδρομή χρειάστηκε να πάρω πολλές και δύσκολες αποφάσεις. Χρειάστηκε να πω μεγάλα όχι και μεγάλα ναι. Προφανώς υπάρχουν και λάθη. Αυτό που θα έλεγα όμως ως ένα συμπέρασμα ζωής είναι ότι θεωρώ λάθος τις λίγες εκείνες στιγμές που έκανα πίσω σε κάτι που θεωρούσα σωστό, για κομματικούς λόγους.