Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

Δέχεστε κριτική για την “αποστασιοποίησή” σας επί πολλά χρόνια και δύσκολα χρόνια για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Τι απαντάτε σε όσους σας επικρίνουν γι’ αυτό;

Δεν έφυγα ούτε για μια στιγμή από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Μέσω του ΔΙΚΤΥΟΥ, της δεξαμενής σκέψης που ίδρυσα για να εισάγω στο δημόσιο διάλογο προτάσεις πολιτικής για τον 21ο αιώνα, αλλά και μέσω της συμμετοχής μου στο FEPS, τη δεξαμενή που παράγει τις πολιτικές των Σοσιαλδημοκρατών για το Ευρωκοινοβούλιο, όλα αυτά τα χρόνια είμαι ενεργή και συνεπής στον πολιτικό μου χώρο.

Όσον αφορά τα πιο δύσκολα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτά ήταν της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, όπου βρίσκαμε γκαζάκια έξω από τα σπίτια μας. Το βιώσαμε. Όπως επίσης θυμάστε, είχα δώσει μάχη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, πετυχαίνοντας ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο συναίνεσης μέσα στη Βουλή, σε μία τόσο τεταμένη περίοδο.
Όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου κάποιοι προσπάθησαν να την απονομιμοποιήσουν με την πρώτη ευκαιρία. Πλέον, αυτές οι φωνές έχουν ελαχιστοποιηθεί καθώς φαίνεται να αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι την αβασιμότητα των λεγόμενων τους, όμως εξηγώ. Το να μην είναι κάποιος ενεργός στα κομματικά δρώμενα, δεν σημαίνει ότι απέχει από το ΠΑΣΟΚ ή τη σοσιαλδημοκρατία. Είμαι στο ΠΑΣΟΚ από τα 18 μου χρόνια. Έχω υπηρετήσει την παράταξη σε κάθε επίπεδο- αυτοδιοικητικό, εθνικό, ευρωπαϊκό.  Όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχα σε όλες τις κορυφαίες κομματικές διαδικασίες (συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και εσωκομματικές εκλογές) και όποτε κλήθηκα πάντα συνέβαλα με τις θέσεις και απόψεις μου.
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, δεν «απείχα» ποτέ από την παράταξη και ουδέποτε απομακρύνθηκα ιδεολογικά απ’ αυτή.

Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι έχετε σε αρκετά και σημαντικά θέματα παρόμοια ατζέντα με εκείνη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σας βλέπουν δηλαδή ως κεντροδεξιά και φοβούνται πως σε περίπτωση εκλογής σας και αποτυχίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη θα συμπράξετε κυβερνητικά μαζί του. Έχουν υπόσταση αυτοί οι φόβοι;

Δεν έχουν καμία απολύτως υπόσταση. Αυτά ανήκουν στο πλαίσιο μιας πολεμικής και δεν στέκουν ως σοβαρές πολιτικές εκτιμήσεις. Οι δικές μου θέσεις είναι καθαρές. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι μια διακυβέρνηση συνολικά 5 ετών που έχει αποτύχει στα βασικά ζητήματα, τόσο της αλλαγής του βαθύ κράτους μέσω μεταρρυθμίσεων που δεν συνέβησαν ποτέ, όσο και στην αναποτελεσματική διαχείριση κομβικών ζητημάτων καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια και η στεγαστική κρίση, που εκτόξευσαν τις ανισότητες και την κοινωνική δυσφορία. Αυτή η κατάσταση, κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι δρόμος χωρίς γυρισμό.
Από τη δική μου πλευρά, η Σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση την οποία προτάσσω, μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που η κυβέρνηση γέννησε. Για παράδειγμα, η προσφορά κοινωνικής κατοικίας και η αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων που έχουν περάσει στα χέρια του δημοσίου από αποποιήσεις κληρονομιάς, αλλά και τα αναξιοποίητα ακίνητα που έχουν από κληρονομιές δήμοι και οργανισμοί του ευρύτερου δημοσίου, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την προσφορά των ακινήτων και να ρίξουν τις τιμές ενοικίων και αγοράς σε λογικά επίπεδα.

Στο επίκεντρο αυτής της προσέγγισης βρίσκεται η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, παράλληλα με την ενίσχυση και την ανθεκτικότητα του κοινωνικού κράτους. Οι πολιτικές για τη μακροβιότητα και τη γήρανση. Για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας, που στην Ελλάδα αγγίζει το 1 στα 3 παιδιά. Η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου, η εφαρμογή της ψηφιακής και ακριβούς γεωργίας, η προετοιμασία της αγοράς εργασίας για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η επανίδρυση του ΕΣΥ, η καταπολέμηση της ακρίβειας και η βελτίωση των πραγματικών αποδοχών.

Πάμε στο δεύτερο ερώτημά σας. Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι σε περίπτωση εκλογής μου στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα συμπράξω με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η απάντησή μου είναι εξίσου ευθύς- η δική μoυ προσπάθεια είναι να φτιάξουμε ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσα στην τριετία θα αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη και θα διεκδικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές τη διακυβέρνηση της χώρας, αντικαθιστώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή που θα καθορίσει αυτό τους όρους του παιχνιδιού. Αυτό που με ρωτάτε για στήριξη στη ΝΔ είναι μια συζήτηση που ανήκει στο παρελθόν. Αφορούσε ένα μικρό και αποδυναμωμένο, συμπληρωματικό ΠΑΣΟΚ.
Η δική μου φιλοδοξία είναι καθαρή: να φτιάξουμε ένα πρωταγωνιστικό ΠΑΣΟΚ που θα θέσει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Γιατί αποφασίσατε τώρα να διεκδικήσετε την αρχηγία του κόμματος; Γιατί όχι πιο πριν; Τι θεωρείτε ότι διαφοροποιεί τη δική σας υποψηφιότητα από τις άλλες πέντε;
Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ξανά μεγάλο και κυβερνών. Το πολιτικό και κομματικό σύστημα στη χώρα βρίσκεται σε ρευστότητα και η κοινωνία είναι σε αναζήτηση του ποια μπορεί να είναι η επόμενη εναλλακτική λύση μετά την αποτυχία της 5ετούς διακυβέρνησης Μητσοτάκη, και την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι με την εμπειρία μου μπορώ να συμβάλλω ουσιαστικά η ευκαιρία αυτή να μην πάει χαμένη.
Εκτιμώ απολύτως τους συνυποψηφίους μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την εκλογή νέας ηγεσίας που θα έχει τη δυνατότητα να πείσει την κοινωνία πως υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την Ελλάδα. Πως έχει πρόταση και λύση για τα μεγάλα κοινωνικά και εθνικά προβλήματα.
Δεν κάνουμε απλώς έναν εσωκομματικό αγώνα. Κάνουμε ένα αγώνα προς την κοινωνία που μας κρίνει, με θέσεις για το πως μπορούμε να ανβαθμίσουμε την Ελλάδα, και αυτό νομίζω πως είναι το δικό μου συγκριτικό πλεονέκτημα που με διαφοροποιεί από τους κατα τα άλλα εξαιρετικούς συνυποψηφίους μου.
Δεν το διεκδίκησα πιο πριν διότι δεν ξυπνάω και κοιμάμαι με όνειρο να γίνω Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θεώρησα όμως μετά τις ευρωεκλογές ότι είναι χρέος μου, βλέποντας την παρακμή του επιτελικού κράτους και της κυβέρνησης της ΝΔ, να συμμετάσχω με όλες μου τις δυνάμεις και να καταθέσω την εμπειρία και τις προτάσεις μου προκειμένου όλοι μαζί να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ πάλι μεγάλο, και κυβερνών. Να είναι ο άλλος πόλος.

Ποια θα είναι η πολιτική στόχευσή σας σε περίπτωση που εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής; Θα στρίψετε το καράβι δεξιά ή αριστερά; Είναι πιθανό, μπορείτε εσείς να διευρύνετε την εκλογική βάση κι από τις δύο πλευρές;

Ακριβώς αυτό θα κάνω. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ μεγάλο τίμημα για την οικονομική κρίση, κατ’ εμέ δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις πραγματικές ευθύνες του, και έφτασε σε ένα υπαρξιακό σημείο χάνοντας δυνάμεις αμφίπλευρα, τόσο προς τα αριστερά, όσο και προς τα δεξια.

Θα κινηθώ στη γραμμή ενός μεγάλου και κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, που για να γίνει θα χρειαστεί την εισροή όλων των δυνάμεων που κάποτε ήταν με το ΠΑΣΟΚ αλλά τα τελευταία χρόνια ακολούθησαν άλλες πολιτικές επιλογές. Φυσικά αναφέρομαι στον απλό κόσμο, και όχι σε στελέχη που έφυγαν λοιδορώντας το ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική στόχευση, αν εκλεγώ, είναι το 2027 ο Πρωθυπουργός να είναι Σοσιαλδημοκράτης, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια ατζέντα σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που θα προσφέρει ανακούφιση από την ελλειμματική και άκρως πολωτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που έχει εκτινάξει τις ανισότητες.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ήδη καταγράφει και εκλογική και δημοσκοπική άνοδο. Γιατί θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει αρχηγό; Πώς οραματίζεστε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής την επόμενη μέρα;

Για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή η άνοδος ποσοτικά είναι πολύ μικρή, δεδομένης της ταυτόχρονης έντονης αποδυνάμωσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, διότι η φωνή της ηγεσίας του καινούριου ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπορεί να πείσει πως μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Αυτό μέχρι σήμερα λείπει από το ΠΑΣΟΚ.
Χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι οι εσωκομματικές μας εκλογές έχουν στρέψει τα μάτια του κόσμου και πάλι προς το ΠΑΣΟΚ, με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι σε αυτό έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και η δική μου υποψηφιότητα, η οποία φέρνει στο τραπέζι αμιγώς πολιτικά ζητήματα για την ποιότητα και την κατεύθυνση της αντιπολίτευσης που θέλουμε να κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και για το ποιες θα είναι οι προγραμματικές κατευθύνσεις μιας Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Κάνουμε λοιπόν εκλογές γιατί ήταν διάχυτη η άποψη στην κοινωνική βάση του κινήματος ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και την απότομη πτώση της ΝΔ, δεν κατάφερε να εμπνεύσει το εκλογικό σώμα και να πείσει ότι διαθέτει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει τη λογική της ανόδου σκαλοπάτι-σκαλοπάτι. Τέτοιου είδους λογική δεν ταιριάζει στην ιστορία της παράταξης.
Με ρωτάτε πως οραματίζομαι το ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση μου είναι ότι το οραματίζομαι πρωταγωνιστή του πολιτικού συστήματος, με προτάσεις και προγραμματικές κατευθύνσεις που απαντούν στα μεγάλα ερωτήματα του 21ου αιώνα.

Πώς βλέπετε την προοπτική της Θεσσαλονίκης τα επόμενα χρόνια; Ο κ. Μητσοτάκης έχει προβάλλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την πόλη, το οποίο μάλιστα είναι σε εξέλιξη. Θα διαφοροποιείται αυτό το σχέδιο στη βάση των αναγκών της περιοχής ή θεωρείτε ότι πρέπει να βαδίσει η πόλη στην πορεία που έχει χαραχθεί και στο παρελθόν με κάποιες (διακριτές είναι η αλήθεια) διαφοροποιήσεις έχει στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;

Καταρχάς θέλω να σας πω πως η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχω πραγματικά στην καρδιά μου. Είναι η πόλη που σπούδασα και έκανα τα πρώτα μου πολιτικά βήματα, που δραστηριοποιήθηκα στο φοιτητικό αλλά και στο φεμινιστικό κίνημα. Τρέφω υπέροχες μνήμες νοσταλγίας από έκεινα τα μαχητικά χρόνια, όπου στην πολιτική υπήρχαν μεγάλα διακυβεύματα που ενέπνεαν τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να γίνονται συμμέτοχοι των αλλαγών.

Για μενα η Θεσσαλονικη μπορεί να επιτελέσει πολύ σημαντικό γεωπολιτικό και εμπορικό ρόλο στα Βαλκάνια, λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Από ‘κει και πέρα χρειάζεται μια υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση που θα εξελίσσει και αναπτύσσει τις δυνατοτητες των περιφερειών.
Η κυβερνηση όμως δεν έχει σχέδιο οργανωμένης περιφερειακής ανάπτυξης για τη χώρα, και ολα κινούνται μέσα από ένα συγκεντρωτικό επιτελικό κράτος, αποσπασματικά και περιστασιακά. Αυτό είναι που θα αλλάξουμε για όλη την Ελλάδα, και η Θεσσαλονικη θα αποκτήσει τον πραγματικό της ρόλο ως συμπρωτεύουσα, εκφραστής της ευρύτερης πολιτικής μας για τα Βαλκανια.

Θέλω να προσθέσω επίσης ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε πριν τη ΔΕΘ, μετά από 5 ολόκληρα έτη ως Πρωθυπουργός, 12 Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης, τα οποία εκπονήθηκαν χωρίς διαβούλευση με τοπικούς φορείς και αυτοδιοίκηση. Αυτή η στάση είναι ενδεικτική του πυρήνα της συντηρητικής αντίληψης του Κυριάκου Μητσοτάκη: η Αθήνα αποφασίζει και η υπόλοιπη χώρα δεν έχει λόγο σε τίποτα. Κάτι σαν το επιτελικό κράτος.
Όπως ξέρετε πολύ καλά το ΠΑΣΟΚ είχε πρωτοστατήσει με την καθιέρωση των τοπικών πλάνων ανάπτυξης που εκπονούνται συνεργατικά με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς. Είναι μια πολιτική η οποία με βρίσκει πλήρως σύμφωνη και έχω πολλές φορές μιλήσει για την ανάγκη να την επαναφέρουμε.