Κυρία Διαμαντοπούλου έχετε πει πολλές φορές αυτό το διάστημα πως οι επικείμενες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικές. Σημαντικές για τον χώρο σας μόνο ή και για τη χώρα; Για ποιο λόγο;

Στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές έγινε σαφές ότι έχουμε μια αποσυνθεση του πολιτκου συτηματος με μια σοβαρή καθίζηση της ΝΔ χωρίς να φαινονται δυνατότητες επανάκαμψης και την αντιπολίτευση να ταλανίζεται με πολύ σοβαρά προβλήματα ιδεολογικά και διαλυτικά φαινόμενα . Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ της 6ης Οκτωβρίου, δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον δεύτερο πόλο που είναι απαραίτητος για την λειτουργία της δημοκρατίας. Οι εκλογές δεν Θα καθορίσουν μόνον τον επόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά μπορούν να καθορίσουν και τον επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας.  Η υποψηφιότητα μου λοιπόν έχει ως στόχο να ενώσει και να συνθέσει, αποτελώντας ένα προσκλητήριο προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βρήκαν τη σύγχρονη κεντροαριστερά που έψαχναν ή που κατευθύνθηκαν στη ΝΔ και δεν βρήκαν τη μεταρρύθμιση που επιθυμούσαν.  Είναι επίσης ένα προσκλητήριο προς τους πολίτες που συνειδητά απείχαν τα τελευταία χρόνια, απογοητευμένοι από το πολιτικό μας σύστημα συνολικά. Πιστεύω  σε μια ηγεσία  ισχυρή και συλλογική  για να κάνουμε ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο πρώτα και μετά κυβερνών. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα αλλάξει ριζικά σε σχέση με την κοινωνία, το διαδίκτυο, τη διεθνή του παρουσία, που δεν θα είναι εσωστρεφές, που θα ανταποκρίνεται σε μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα. Για μια Ελλάδα πιο δυνατή, πιο ασφαλή, πιο δίκαιη, για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

 

Υπάρχει η αίσθηση πως η αντιπολιτευτική στρατηγική που ασκείται προς την κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και στηρίζεται κυρίως στην απόρριψη και όχι στην κατάθεση προτάσεων. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη, και τι θα αλλάξει με την Αννα Διαμαντοπούλου στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγείτε;

Διανύουμε τώρα τον 6ο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ . Σε ανυποτπο χρόνο ειχα πει ότι  ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας ικανός διαχειριστής κρίσεων αλλά δεν είναι μεταρρυθμιστής. Σημερα πλέον δεν είναι πλέον ούτε ικανός διαχειριστης. Δεν εφάρμοσε μια συγκροτημένη πολιτική που θα μπορούσε να φέρει πραγματικά αποτελέσματα. Περιορίζεται σε αποσπασματικές ρυθμίσεις που απέχουν μακράν από τις ριζικες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.  Από την άλλη πλευρά στην αντιπολίτευση ζούμε μια πολιτική εχθροπάθειας.  Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μόνο καταγγελτική χωρίς οποιαδήποτε πρόταση. Τα πραγματα εχουν φτασει στα όρια τους.

Προσωπικά είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω την Αυτοδιοίκηση να εκλεγώ Βουλευτής στο Κεντρο και την Περιφέρεια , να υπηρετήσω ως  Υπουργός και Επίτροπος, και νοιώθω υπερηφανη ότι πάντα άφηνα πίσω μου κατι συγκεκριμένο όταν ολοκλήρωνα τη θητεία μου. Τα τελευταία δέκα χρόνια ιδρυσα και ανέδειξα το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» και είδα τα πράγματα και από την πλευρά του πολίτη και της επιστήμης.  Μπορώ επομένως να αλλάξω το πως λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ και πως θα υπάρξει μια συγκροτημένη Κυβερνηση.

 

Εχετε δεχθεί στο παρασκήνιο κυρίως κριτική για «αποχή» τα τελευταία χρόνια από το ΠΑΣΟΚ. Πως απαντάτε;

Όταν ανακήρυξα την υποψηφιότητα μου κάποιοι προσπάθησαν να την απονομιμοποιήσουν ασκώντας κριτική για την λεγόμενη αποχή μου. Πλέον, χαίρομαι που αυτές οι φωνές έχουν ελαχιστοποιηθεί καθώς φαίνεται να αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι την αβασιμότητα των λεγόμενων τους, όμως εξηγώ. Το να μην είναι κάποιος ενεργός στα κομματικά δρώμενα, δεν σημαίνει απουσία από το ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο θα έλεγα, όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχα σε όλες τις κορυφαίες κομματικές διαδικασίες (συνέδριο, εκλογές) και όποτε κλήθηκα -όχι και πολύ συχνά είναι αλήθεια- πάντα συνέβαλα με τις θέσεις και απόψεις μου. Στο ΔΙΚΤΥΟ για την ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, με σημαντικές έρευνες, μελέτες και εκδηλώσεις πάντα καλούσα και συμμετείχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη όμως πιο σημαντική θεωρώ την ενεργό συμμετοχή μου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μετεξέλιξη της Σοσιαλδημοκρατίας τον 21ο αιώνα, την εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του FEPS, Οργανισμό των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και την προεδρία μου στην υψηλού κύρους επιτροπή για «το μέλλον του κράτους κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας στην Ε.Ε.» που μετά από δουλειά δυο χρόνων κατάρτισε την σχετική έκθεση που πλέον είναι στην ατζέντα κάθε ευρωπαϊκής προεδρίας κλπ. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, δεν «απείχα» ποτέ από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και ουδέποτε απομακρύνθηκα ιδεολογικά από το ΠΑΣΟΚ.

 

Ποια εχέγγυα έναντι των άλλων υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει η δική σας;

Θεωρώ ότι ένα πρόβλημα σήμερα του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτό που αναζητά ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα, είναι μια ηγεσία ικανη να ανταγωνισθεί τη κυβέρνηση της ΝΔ. Να μπορεί δηλαδή να συγκριθεί, ν’ αναμετρηθεί και να νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές τον Μητσοτάκη. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της εκλογής του Οκτωβρίου και με την υποψηφιότητά μου θέλω να καταθέσω στο κόμμα μου μια εμπειρία που μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω μέσα από την πολιτική μου σταδιοδρομία. Θέλω το ΠΑΣΟΚ  ένα ανοικτό, δημοκρατικο , λειτουργικο  κόμμα, σε αμεση επαφή με την κοινωνία , που θα ανατρεψει την στενη κομματικη αντιληψη για ένα κλειστο κόμμα, που αποστρέφει την κοινωνία. Να καταθέσει προτάσεις για ένα κοινωνικό κράτος, για την υγεία για το ασφαλιστικό. Για το ρόλο της γυναικας και ιδιατερα των νεωτερων γενεων  που στραγγαλίζονται σε ξεπερασμενες λογικές. Οι βασικές του αρχές να είναι ισχυρό όχι μεγάλο κράτος, ισχυρή παραγωγική βάση, κράτος δικαίου και δημοκρατία με τη νέα έννοια,  να μπει η χώρα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής. Είμαστε μια μικρή χώρα δεν έχουμε φυσικούς πόρους, έχουμε μικρό πληθυσμό πρέπει να είμαστε κάπου στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής η οποία αλλάζει την παραγωγή, τον αγροτικό τομέα, αλλάζει τα κοινωνικά θέματα. Οι οργανώσεις να έχουν λόγο και να προτείνουν τοπικά και κεντρικά ζητήματα. Να έχουν λόγο στο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Εκτιμώ λοιπόν, ότι αυτό το διαφορετικό μπορεί να προσφέρει η δική μου υποψηφιότητα και αυτό είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Εναλλακτική πρόταση και λύση δεν υπάρχει χωρίς εναλλακτική ηγετική δυνατότητα.

 

Επισκέπτεστε τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία που ακόμη έχουν ανοιχτές πληγές, εξαιτίας των πλημμυρών και όχι μόνο. Ποιο είναι το μήνυμα της Άννας Διαμαντοπούλου στους Θεσσαλούς πολίτες; 

Η Θεσσαλία εχει υποστεί μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη και είναι πραγματικά μια  πολύ πληγωμένη περιοχή. Έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, οι πληγές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας παραμένουν ανοιχτές. Ακολούθησε η πανώλη των αιγοπροβάτων με την θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων και το τεράστιο πρόβλημα πριν λίγες μέρες εδώ στο Βόλο με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια. Προγράμματα έχουν εξαγγελθεί και αποζημιώσεις , όμως όλα είναι ακόμα στον αέρα, Κανένα έργο δεν εχει ξεκινήσει και οι αποζημιωσεις δίνονται με το σταγονομετρο.

Η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια πρέπει να ζητήσουν από την ΕΕ να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ανάταξης της Θεσσαλίας, ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παρόμοιες περιπτώσεις καταστροφών, που τα επομένα χρόνια μάλλον θα είναι ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει από έργα υποδομής μέχρι μέτρα ασφάλισης περιουσιακων στοιχείων  με αντασφαλίσεις ώστε να μπορούν οι πολίτες να αποζημιώνονται άμεσα. Δεύτερο τα έργα πρέπει να γινονται με διαδικασίες fast track,  όπως κάναμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να ολοκληρώνονται σε τακτό χρόνο.  Και εν τέλει είναι το εργο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας που απλώνεται σε όλους τους τομείς και δραστηριοτητες , ώστε να ξεφυγουμε από την αποσπασματικη αντιμετώπιση προβλημάτων., που συχνα αποδεικνυονται ατελεσφορα.

Δυστυχώς για την Χωρα λείπει μια συγκροτημενη πολιτική . και αυτό το βλέπουμε σε όλους τους τομείς. Από τιο τι συμβαινει στη Θεσσαλία μεχρι την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανακαμψης  που κινδυνευει να χαθούν. Π.χ. Το 2020 η βίβλος της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα ήταν 25 έργα μεγάλης ψηφιακής μεταρρύθμισης. Σήμερα είναι σε εξέλιξη 2 μόνο και το πρόγραμμα τελειώνει το 2025.  Το Αγροτικό όμως είναι το υπ’ αριθμόν ένα βασικό πρόβλημα για την χώρα. Έχει να κάνει με την επάρκεια των τροφίμων, την ποιότητα της τροφής και με μια ζωντανή Περιφέρεια. Υπάρχουν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλα λείπει η πολτικη βουληση η επάρκεια. Το μηνυμα μου προς τους Θεσσαλους πολίτες είναι: Υπάρχει άλλος δρόμος  αρκεί να υπάρχει ικανή και αποτελεσματική ηγεσία για την Χώρα . και αυτό ξεκινά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.