Το μνημόνιο λειτούργησε καλύτερα στην Κύπρο

ΦΕΒ 6, 2014

Συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου στην Καθημερινή:

Καλύτερη εξέλιξη στην Κύπρο, αναφορικά με τη διαχείριση του μνημονίου και του προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας, σε σχέση με την Ελλάδα, διαπιστώνει η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και Υπουργός, νυν Πρόεδρος του «Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» Άννα Διαμαντοπούλου.

Με αφορμή την παρουσία της στο νησί, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι λάθος να δαιμονοποιείται η Τρόικα, όταν το βασικό ζήτημα είναι κατά πόσο Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αναγνωρίζει ότι στο μνημόνιο υπάρχουν και λάθη, λέει όμως ότι όσοι ζητούν απεμπλοκή, πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες πού θα βρεθούν τα χρήματα.
Για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση του εθνικισμού και του λαϊκισμού, ενώ η διαχείριση των Ευρωσκεπτικιστών θα είναι δύσκολη, με τις προβλέψεις να τους δίνουν ένα ποσοστό της τάξης του 15% με 20%. Αναφέρει, τέλος, ότι υποστηρίζει τη θέση για περισσότερη Ευρώπη, ενώ λέει ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 Ερ: Το κλιμάκιο της Τρόικας βρίσκεται στην Κύπρο για τρίτη φορά, με τις δύο πρώτες αξιολογήσεις των δανειστών να είναι θετικές. Έχετε ανάλογη εμπειρία από την Ελλάδα και θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για την κατάσταση των πραγμάτων στο νησί;

Απ: Νομίζω ότι τα πράγματα προχώρησαν καλύτερα στην Κύπρο συγκριτικά, αν παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη με βάση το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η Τρόικα κάνει τη δουλειά της, δηλαδή εποπτεύει αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Το βάρος πέφτει πάντοτε στην Κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο και εκεί κρίνεται και η εξέλιξη και η δημοκρατία.

 Ερ: Έχετε πει δημόσια ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον, το πρόβλημα δεν είναι η Τρόικα, αλλά ο βαθμός υλοποίησης των συμφωνιών εκ μέρους της Κυβέρνησης. Παράλληλα, βλέπουμε όμως ότι υπάρχει μια «δαιμονοποίηση» της Τρόικας.
Απ: Η Τρόικα είναι τρεις υψηλόβαθμοι υπάλληλοι. Είναι πολύ εύκολο να πυροβολεί κανείς την Τρόικα, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αυτοί έρχονται με συγκεκριμένες εντολές για να παρακολουθήσουν την πορεία ενός προγράμματος.

Το θέμα είναι κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα, το οποίο η ίδια υπέγραψε και αν το Κοινοβούλιο προτίθεται να την ελέγξει.
Εάν τα συστατικά της δημοκρατίας, δηλαδή η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο δεν λειτουργούν κανονικά, τότε πολύ εύκολα δημιουργείται ο «εχθρός», που είναι η Τρόικα. Θεωρώ ότι είναι λάθος και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

 Ερ: Στην Κύπρο, η αντιπολίτευση ζητά απεμπλοκή, ενώ η Κυβέρνηση λέει ότι η υλοποίηση του μνημονίου θα οδηγήσει σε ταχύτερη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Πώς μπορούν οι πολίτες να απαντήσουν στο δίλημμα, ενόψει και των Ευρωεκλογών;
Απ: Το μνημόνιο σε όλες τις χώρες περιλαμβάνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μια σειρά μέτρων, τα οποία σίγουρα δεν είναι όλα θετικά. Το μνημόνιο έχει και λάθη. Δεν χωράει αμφιβολία όμως ότι είναι ένα βασικό έγγραφο, το οποίο έχει υπογραφεί, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να πάρουν δανεισμό και να επιβιώσουν οικονομικά, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν. Όποιος λοιπόν λέει «τέρμα στο μνημόνιο, πρέπει να απεμπλακούμε», πρέπει να εξηγήσει την επόμενη ημέρα πού θα βρει τα λεφτά. Αλλιώς είναι απλά ανοησίες.

Παράλληλα, όμως, με το μνημόνιο, υπάρχει άμεση ανάγκη να υπάρξουν μέτρα που αφορούν την υποστήριξη της ανάπτυξης, μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέσα από μια διαφορετική διαχείριση του χρέους.

 Ερ: Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κοινής γνώμης στη Κύπρο και Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με τη λύση που προκρίθηκε για τις κυπριακές τράπεζες, τη διάσωση δηλαδή με ίδια μέσα. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ευρύτερα μια επανεμφάνιση των στερεοτύπων μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και νότου. Τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν όλα αυτά στις Ευρωεκλογές; Μια Ευρώπη περισσότερο «ευρωφοβική»;

Απ: Θεωρώ ότι θα έχουμε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε όλες τις χώρες, ακόμη και σε αυτές που δεν είχαμε ποτέ, εθνικιστικά κόμματα, με πολύ λαϊκισμό και πολλές απλουστεύσεις. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα είναι γύρω στο 15% με 20% οι ευρωσκεπτικιστές στην Ευρώπη. Αυτό θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστούμε μετά, καθώς θα έχουμε Ευρωβουλευτές οι οποίοι θα είναι εναντίον την Ευρώπης. Σκεφτείτε να υπάρχουν στο Κοινοβούλιο μιας χώρας βουλευτές, που είναι εναντίον της χώρας αυτής. Θα είναι πραγματικά δύσκολο.

 Ερ: Τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη για εσάς;

Απ: Σημαίνει βαθύτερη πολιτική ενοποίηση, οικονομική ενοποίηση – δηλαδή προϋπολογισμό, κοινή φορολογία – τραπεζική ενοποίηση και ένα κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο να εξασφαλίζει ελάχιστες προδιαγραφές στον κοινωνικό τομέα για όλους τους πολίτες της Ευρώπης.

πηγή: Καθημερινή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σημασία των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών

ΑΥΓ 26, 2024

Πυρκαγιές: Πέρα από την επανάληψη της αδυναμίας και της καταγγελίας

ΑΥΓ 16, 2024

Βιογραφικά Περιφερειακών Δντων Εκπαίδευσης 2009-2012

ΜΑΙ 12, 2016